Ξεσηκωμός σχολείων, αντιδρά το ένα μετά το άλλο-Ποια ανακοίνωσαν ανυπακοή τη Δευτέρα

Τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον τομέα της εκπαίδευσης, λόγω των νέων μέτρων που επέβαλε η Κυβέρνηση στα δημοτικά σχολεία, δεν λένε να αποχωρήσουν, αφού το ένα σχολείο μετά το άλλο ανακοινώνει μέτρα.

Συγκεκριμένα, μετά τις οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στη Λευκωσία και τα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου σε διάφορες πόλεις, οι σύνδεσμοι γονέων σχολείων από όλη την Κύπρο, με ανακοινώσεις τους, κάλεσαν τα μέλη τους σε ανυπακοή των μέτρων, την ερχόμενη Δευτέρα. Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ασγάτας, που από την Πέμπτη το απόγευμα είχε καλέσει τους γονείς σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού.

Την Παρασκευή, δύο Ομοσπονδίες Συνδέσμων Γονέων είχαν αποστείλει στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής τις απόψεις τους και το πρωί ακόμη μία, ενώ αναμενόταν και από άλλες δύο, ώστε η Συνομοσπονδία να καταλήξει στην τελική της θέση και να δει αν θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και ποια θα είναι η φύση της. Η Ομοσπονδία Λεμεσού είχε ανακοινώσει ότι η χρήση μάσκας θα έπρεπε να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, αφού πιστεύει ότι τα παιδιά μικρών ηλικιών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ όσον αφορά στη διενέργεια των rapid test, εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνεται και εκτός σχολείου, αφού θα πρέπει να είναι παρόντες και οι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτουν τα μέτρα για τα σχολεία οι γονείς της Λεμεσού-Ζητούν να γίνουν προαιρετικά

  

Από δική της πλευρά, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Αμμοχώστου εξέφρασε την άποψη ότι η τελευταία επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών και τονίζουν ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «εκεί που δεν έχει μεγάλη διασπορά δεν είναι αναγκαία η χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά (6-12)». Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι τα παιδιά δεν θα χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι ενδεχομένως να την ανταλλάξουν και μεταξύ τους. Εξάλλου, πιστεύουν ότι η μάσκα δυσκολεύει τόσο τη λεκτική όσο και την μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Όσον αφορά στα rapid test, η Ομοσπονδία Γονέων Αμμοχώστου υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να είναι σε υποχρεωτική αλλά σε προαιρετική βάση. Ουσιαστικά, η Ομοσπονδία λέει όχι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα rapid test θα έπρεπε να είναι προαιρετικά.

Τις απόψεις της για τα νέα μέτρα κατέθεσε στην Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και η Ομοσπονδία Πάφου, με τη θέση της να είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι σε εθελοντική βάση και να μην είναι υποχρεωτικά. Μάλιστα, προχώρησαν στην κατάθεση κάποιων εισηγήσεων:

-Να δοθεί η δυνατότητα να γίνεται τεστ με λήψη σάλιου

-Να μην υπάρχει καθολική εφαρμογή των μέτρων, παρά μόνο στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα ή στα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

-Η χρήση μάσκας πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση προς γονείς και παιδιά και όχι υποχρεωτική για παιδιά του Δημοτικού.

-Θα μπορούσε η μάσκα να είναι υποχρεωτική μόνο στον Β’ κύκλο της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

-Αντί της μάσκας στον Α’ κύκλο, θα μπορούσε να γίνεται καθημερινά καθολική θερμομέτρηση.

-Σε καμία περίπτωση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών δεν πρέπει να υπάρχει ως ενδεχόμενο μέτρο που θα επακολουθήσει.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων, την ίδια ώρα, έχει κλειδώσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, το μεσημέρι, κατά την οποία θα του παρουσιάσουν τους προβληματισμούς των γονέων για τα νέα μέτρα, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες που υπάρχουν και θα περιμένουν από το πλευράς του Υπουργείου, να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το πρόγραμμα για rapid test στα Δημοτικά-Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

Ποια σχολεία κάλεσαν σε ανυπακοή

Εκτός από το σχολείο της Ασγάτας και άλλα σχολεία μπήκαν στο χορό των αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Γονέων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Τραχωνίου, με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να παραμείνει προαιρετική, αφού θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στην εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, οι γονείς του Δημοτικού Τραχωνίου εξέφρασαν και την αντίθεσή τους, όσον αφορά στη διενέργεια εβδομαδιαίων rapid test, για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο τους, εκφράζοντας την άποψη ότι αν υπάρχουν συμπτώματα ότι το παιδί μπορεί να νοσεί ή είναι στενή επαφή κρούσματος, τότε να υποχρεώνεται σε τεστ.

Ο Σύνδεσμος Γονέων, μάλιστα, κάλεσε τους γονείς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή του διατάγματος εντός του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα να δώσουν το παρών τους στη διαμαρτυρία, έξω από το σχολείο, από τις 7:30-8:30, καθώς επίσης και να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, για τη διενέργεια τεστ, ενώ η προσέλευση των παιδιών να γίνει χωρίς μάσκα.

  

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου, μετά από συνεδρία, εξέφρασε την αντίθεση στα μέτρα της Κυβέρνησης και τα χαρακτήρισε παράλογα και εκτός κάθε ηθικής και νομιμότητας. Μάλιστα, σημείωσε ότι εάν δεν αλλάξει η απόφαση της Κυβέρνησης, τη Δευτέρα θα προβούν σε διαμαρτυρία έξω από το σχολείο από τις 7:30 «για να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας έναντι στη δικτατορία που ζούμε. ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ  (γονείς, παιδιά, παππούδες)».

Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων Β’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου, εξέφρασε τη διαφωνία για τα νέα μέτρα και κάλεσε τους γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδος χωρίς μάσκα και αρνητικό rapid test, οι γονείς να αποχωρήσουν με τα παιδιά από το σχολικό χώρο.

Έντονη αντίδραση, στα μέτρα της Κυβέρνησης, προανήγγειλε και ο Σύνδεσμος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Δευτεράς, αφού είναι κάθεται αντίθετοι με τη μείωση του ηλικιακού ορίου για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στα έξι έτη, καθώς και με τη διεξαγωγή των τεστ.

Ανησυχία για τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί, εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα, τα οποία, όπως αναφέρει δημιουργούν προβληματισμό, θυμό και απογοήτευση και αναστατώνουν την κοινωνία. Η εισήγηση του Συνδέσμου είναι να γίνει προαιρετική η χρήση μάσκας και εθελοντική η συγκατάθεση διενέργειας τεστ και όχι υποχρεωτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη