Τρίτη 18 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κλείνει σύνορα με οκτώ αφρικανικές χώρες η Κύπρος λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα

  26/11/2021 17:24
Κλείνει σύνορα με οκτώ αφρικανικές χώρες η Κύπρος λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα

Κλείνει σύνορα με οκτώ αφρικανικές χώρες η Κύπρος λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα

  26/11/2021 17:24

Ακολουθεί το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών η Κύπρος και κλείνει τα σύνορά της, στις αφρικανικές χώρες όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Μποτσουάνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, από τη στιγμή που ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στους κατοίκους οκτώ χωρών, στις οποίες εντοπίστηκε αυτή η μετάλλαξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη ανησυχία και στην Κύπρο για το νέο στέλεχος-«Έχει πολλαπλές μεταλλάξεις»

Ανέφερε επίσης, ότι όσοι Κύπριοι επισκέπτες επιστρέφουν από τις συγκεκριμένες χώρες, θα μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών.

Εξάλλου, στις χώρες όπως το Ισραήλ ή το Βέλγιο, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, οι ταξιδιώτες θα ελέγχονται με PCR τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι λεπτομέρειες των αποφάσεων που λήφθηκαν θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη

Η Κομισιόν εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής «συνιστά» σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Στο Βέλγιο το πρώτο κρούσμα στην ΕΕ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στην ΕΕ καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Στα πρόθυρα έκτακτης ανάγκης το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η χώρα του βρίσκεται «στα πρόθυρα έκτακτης ανάγκης» μετά την ανακάλυψη ενός κρούσματος κορωνοϊού με το στέλεχος B.1.1.529, της λεγόμενης μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

«Ζητώ από όλους να είναι πλήρως προετοιμασμένοι και έτοιμοι για δουλειά όλο το εικοσιτετράωρο» πρόσθεσε ο Μπένετ.

Γιατί ανησυχεί το νέο στέλεχος

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Χρήστος Πέτρου ανέφερε ότι, τo νέο στέλεχος προέρχεται από μια περιοχή με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Χαρακτηρίζεται ως το στέλεχος με την μεγαλύτερη ανησυχία μέχρι τώρα, αφού έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι δυνατόν να μειώνουν την αποτελεσματικοτητα των εμβολίων, ενώ πιο πιθανόν είναι να απειλούν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων».

Ο κ. Πέτρου, ανέφερε ότι «αναμένουμε με ενδιαφέρον και ανησυχία τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών ώστε να δούμε κατά πόσο αυτή η νέα μετάλλαξη θα αλλάξει ξανά τις ισορροπίες».

Υπέδειξε ακόμη ότι το γεγονός αυτό «μας δείχνει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της εμβολιαστικής δικαιοσύνης και ισότιμης κατανομής εμβολίών σε όλο τον κόσμο. Η πλεονεξία των χωρών της δύσης με τα εμβόλια και η χορήγηση σε υγιή πληθυσμό τρίτης δόσης, όπως αναφέρει και ο WHO δεν ωφελεί, την στιγμή που άλλες χώρες δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 4000 τα κρούσματα σε δεκαπέντε μέρες-Μόλις 34 ετών η διάμεση ηλικία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας