Πράσινο ΕΜΑ για εμβολιασμούς παιδιών 5 έως 11 ετών-Το πλάνο για την Κύπρο

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 και άνω.

Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών. Αντί για 30 µg θα τους χορηγούνται 10 µg.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών 5 με 11 ετών-Ναι από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή

Το πλάνο για τους εμβολιασμούς στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών της Κύπρου, έλαβε χθες, εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, ομόφωνη απόφαση για σύσταση προς την Κυβέρνηση για έναρξη των εμβολιασμών σε παιδιά 5 με 11 ετών. 

Όπως είχε αναφέρει στον REPORTER μετά την συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, «ενόψει της βαρυσήμαντης απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το παιδιατρικό εμβόλιο κατά του COVID19, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα τον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού 5-11 ετών».

Σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών θα γίνονται στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης Walk In και  ακολούθως στα ίδια τα σχολεία με κινητές μονάδες.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί Δημοσιογραφική διάσκεψη προκειμένου να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για αυτή την απόφαση, η οποία θα ενεργοποιηθεί, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργισμένοι γονείς βγήκαν στους δρόμους με τα παιδιά τους για τα μέτρα (vid&pics)

Τι καταδεικνύουν οι μελέτες

Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών. Η αποτελεσματικότητα του Comirnaty υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (palcebo). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτήν τη μελέτη, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Μέχρι σήμερα, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είχαν εγκριθεί στην ΕΕ μόνο για ηλικίες άνω των δώδεκα ετών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας άνω των πέντε ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19. Από τις αρχές Νοεμβρίου, περίπου 2,6 εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Δειτε Επισης

Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ