Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τα μέτρα για τον κορωνοϊό-Επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση

Από διαφορετικές σκοπιές βλέπουν τα κόμματα τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση, για αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κάποια κόμματα συμφωνούν και χαιρετίζουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη το ΑΚΕΛ εκφράζει το θυμό και την απογοήτευσή του, κάνοντας λόγο για διχασμό της κοινωνίας από την Κυβέρνηση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «τα σημερινά μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας και τα οποία αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του ιού, κινούνται βεβαίως προς τη σωστή κατεύθυνση».

 Σημειώνει πως «είναι λόγω αυτών των σωστών αποφάσεων και εν γένει της σωστής στρατηγικής που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα σε συνδυασμό βεβαίως με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, που έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Τονίζει ακόμα ότι «σε αυτό το πλαίσιο και επιπρόσθετα των αποφάσεων της κυβέρνησης,  παραμένει στην πρώτη γραμμή η ατομική ευθύνη και η συνεργασία του συνόλου της κοινωνίας μας. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε και να διαφυλάξουμε περαιτέρω τη δημόσια υγεία, που είναι το πρώτιστο, αλλά και για να μπορέσουμε να  γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ, υποδεικνύει πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την καταπολέμηση της έξαρσης της πανδημίας δημιουργούν προβληματισμό, θυμό και απογοήτευση».

Για μια ακόμα φορά, συνεχίζει «η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία με τρόπο που προκαλεί εντάσεις και διαφωνίες. H απαράδεκτη επιβολή safe pass σε ανήλικους δεν αποτελεί παρά τρανή απόδειξη της αποτυχίας διαχείρισης της πανδημίας και εν γένει της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση. Το πρώτο μέτρο που έπρεπε να λάβει η Κυβέρνηση και δεν το έλαβε, είναι να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, στα οποία τις τελευταίες μέρες επικρατεί χάος».

Όπως λέει το ΑΚΕΛ, «γι’ ακόμα μια φορά αποφασίζονται μέτρα που αφήνουν απ’ έξω την εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο της ενίσχυσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων για ν’ αντέξουν την έξαρση των κρουσμάτων. Γι’ ακόμα μια φορά φαίνεται ότι αποφασίστηκαν μέτρα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να παρουσιαστούν δημόσια τα επιστημονικά δεδομένα και τεκμήρια που να τα στηρίζουν».

Επισημαίνει επίσης πως «κατά τ΄ άλλα, γι’ ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση επιλέγει να εξαναγκάσει σε εμβολιασμό, αντί να πείσει για την ανάγκη για εμβολιασμό. Όλο αυτό το διάστημα πολύ λίγα έχει κάνει για την ενημέρωση, διαφώτιση και προτροπή των πολιτών για να εμβολιαστούν. Δεν ακούσαμε επίσης τίποτε για αποφάσεις στήριξης των τομέων που πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν».

Καταλήγοντας τονίζει πως «για το ΑΚΕΛ ο εμβολιασμός είναι το αυτονόητο όπλο ενάντια στην πανδημία. Είναι ταυτόχρονα αυτονόητος και ο σεβασμός στο δικαίωμα όσων επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, νοουμένου ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια αλλά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να βρει τους τρόπους να το πράξει και κρίνεται γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα».

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ σημειώνει ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία και ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19 στην Κύπρο καθώς και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, να διαχειριστούν με επιτυχία την κατάσταση. Απευθύνουμε κάλεσμα στην κοινωνία να ανταποκριθεί θετικά και να ακολουθήσει πιστά τις υποδείξεις και τις συμβουλές των αρμοδίων αρχών, τόσο σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, όσο και σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας».

Τονίζει επίσης ότι «είναι η στιγμή που θα πρέπει να υπερισχύσει σε όλους μας, η υπευθυνότητα, η λογική και το αίσθημα αλληλεγγύης. Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες, η μία μετά την άλλη, είτε έχουν ήδη εισέλθει, είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής πολιτικής «lockdown» εξαιτίας της σχεδόν ολικής κατάρρευσης των συστημάτων υγείας τους, θα πρέπει να σημάνει έγκαιρα συναγερμό και σε μας»

Η επιστήμη, λέει η ΔΗΠΑ, «είναι η μόνη ενδεδειγμένη και αξιόπιστη οδός που μπορούμε και οφείλουμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση την οποία, εδώ και δύο χρόνια περίπου, βιώνουμε ως ανθρωπότητα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»