Παράταση λόγω έλλειψης προσωπικού στην απογραφή πληθυσμού-Οι ποινές για αρνητές

Παράταση παίρνει η απογραφή πληθυσμού, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού παρότι ο σχεδιασμός για ολοκλήρωση της υπολογιζόταν στα τέλη Δεκεμβρίου, εντούτοις λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των χίλιων απογραφέων που υπολογιζόταν, θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει η απογραφή πληθυσμού-Η πληθυσμιακή εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου

Παρόλα αυτά, η Στατιστική Υπηρεσία προέβη σε ενέργειες, προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας, καλώντας όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τα βιογραφικά τους κι αν πληρούν τα κριτήρια να προσληφθούν.

Μιλώντας στον REPORTER η Α’ Λειτουργός στη Στατιστικής Υπηρεσίας, Κούλια Ονησιφόρου διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να προσληφθούν άτομα, αφού μόλις πεντακόσιοι εργάζονται τη δεδομένη στιγμή για απογραφή του πληθυσμού, ενώ ο αριθμός θα έπρεπε να είναι διπλάσιος.

«Σίγουρα η όλη απογραφή, ο σχεδιασμός και η οργάνωσή της, έγινε με το να έχουμε χίλιους απογραφείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Τώρα είμαστε στην τρίτη προκήρυξη, και αναμένουμε να δούμε το ενδιαφέρον που υπάρχει και πόσους απογραφείς θα φθάσουμε να έχουμε. Σίγουρα αυτό έχει επίπτωση στην οργάνωση και στο χρονοδιάγραμμα της απογραφής. Ο προγραμματισμός ήταν για τον διπλάσιο αριθμό απογραφέων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε γύρω στους 500».

Τα προσόντα και τα καθήκοντά τους

Για να προσληφθεί κάποιος ως απογραφέας, χρειάζονται απλά προσόντα, τα οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, πρέπει κάποιος να έχει απολυτήριο αναγνωρισμένης σχολής μέσης εκπαίδευσης, πολύ καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, λευκό ποινικό μητρώο, καθώς επίσης και ακεραιότητα χαρακτήρα, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία και ευθυκρισία.

Οι άνδρες υποψήφιοι θα πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, το οποίο να αποδεικνύει την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας ή τη νόμιμη απαλλαγή τους.

«Η υγεία και η φυσική κατάσταση του κάθε υποψηφίου πρέπει να του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εν λόγω εργασίας, εφόσον θα απαιτούνται μετακινήσεις, τόσο με τα πόδια όσο και με όχημα, εντός των απογραφικών τμημάτων, ώστε να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός συνεντεύξεων. Η φύση της εργασίας απαιτεί επίσης επισκέψεις και κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τα Σαββατοκυρίακα ή τις αργίες».

Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να υποβάλουν και άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ θα πρέπει να παρακολουθήσουν και εκπαίδευση περίπου σαράντα ωρών.

Τα καθήκοντα τους, θα είναι η καταγραφή όλων των κατοικιών, των ιδρυμάτων και του πληθυσμού σε κάθε απογραφικό τμήμα ή σύμπλεγμα που θα τους ανατεθεί.

Τα στοιχεία θα συλλέγονται με προσωπικές ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις ή με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, το οποίο θα είναι εγκατεστημένο σε φορητό υπολογιστή τύπου tablet. Επίσης σε περιπτώσεις όπου συμπληρώσουν οι ίδιοι οι απογραφόμενοι το έντυπο ερωτηματολογίου, οι απογραφείς θα πρέπει να καταχωρήσουν τις απαντήσεις στον φορητό υπολογιστή.

Η αμοιβή για κάθε απογραφέα και πώς διασφαλίζεται η ορθότητα των στοιχείων

Σε ότι αφορά στα χρήματα που θα λαμβάνει ο κάθε απογραφέας, όπως εξήγησε η λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας, για κάθε ερωτηματολόγιο, είναι 2,25 ευρώ.

«Αν πάει ο απογραφέας σε ένα νοικοκυριό και σε αυτό διαμένουν τέσσερα άτομα, θα λάβει εννέα ευρώ. Επίσης, η απογραφή αφορά τόσο τον πληθυσμό, όσο και τις κατοικίες. Άρα πέραν του κόσμου, καταγράφουμε και τις κενές κατοικίες. Για κάθε κενή κατοικία που καταγράφει θα αμείβεται με άλλα δύο ευρώ.

Για παράδειγμα αν πάει κάποιος σε μια συγκεκριμένη περιοχή που υπάρχουν πολλές ελεύθερες κατοικίες, όπως συμβαίνει στην παραλιακή Λεμεσό, όπου υπάρχουν αγορασμένα διαμερίσματα, τα οποία είναι κενά, πρέπει να τα καταγραφεί. Για εκείνο θα αμειφθεί με δύο ευρώ».

Για διασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων που καταχωρούν οι απογραφείς, μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στους επιθεωρητές, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο κάλυψης. «Εάν έρθει ο απογραφέας και μας πει ότι ολοκλήρωσε το καταγραφικό του έργο, θα πάρει ο επιθεωρητής τα στοιχεία που θα του δώσει και θα πάνε μαζί στο απογραφικό τμήμα, για να ελέγξουν ότι υπήρξε πλήρης καταγραφή των οικιών και μετά θα πληρωθεί».

Κληθείσα η κ. Ονησιφόρου να σχολιάσει τι συμβαίνει σε οικίες ή διαμερίσματα που διαμένουν πολλά πρόσωπα, κυρίως αλλοδαποί, ξεκαθάρισε ότι «σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί ο απογραφέας να πάει μαζί με τον επιθεωρητή για να γίνει η διαδικασία, αν κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάστηκε συνοδεία της Αστυνομίας μέχρι στιγμής, ωστόσο αν χρειαστεί και είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, θα το δούμε».

Μεμονωμένα προβλήματα αρνητών-Οι ποινές που προβλέπονται

Την ίδια ώρα, σε σχέση με το κατά πόσον παρατηρήθηκαν φαινόμενα άρνησης απογραφής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, που επίσης πραγματοποιούν την ίδια διαδικασία αυτή την περίοδο, η λειτουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, αλλά είναι πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Υπάρχουν κάποιες πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου ο κόσμος μπορεί να είναι διστακτικός να δώσει τα στοιχεία του. Με τη σωστή ενημέρωση και προσέγγιση, προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε τη συνεργασία του κόσμου».

Πάντως, με βάση το νόμο, σε περιπτώσεις που κάποιος:

(α) αρνείται, αμελεί ή παραλείπει να παρέχει στοιχεία στη Στατιστική Υπηρεσία ή σε άλλη εθνική αρχή

(β) δεν συμμορφώνεται με τα χρονικά πλαίσια που θέτει η Στατιστική Υπηρεσία ή άλλη εθνική αρχή για τη συλλογή στοιχείων

(γ) παρέχει ψευδή, ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία στη Στατιστική Υπηρεσία ή σε άλλη εθνική αρχή ή

(δ) αρνείται την πρόσβαση της Στατιστικής Υπηρεσίας ή άλλης εθνικής αρχής σε διοικητικά αρχεία ή σε αρχεία ιδιωτών με σκοπό τη χρήση τους για στατιστικούς σκοπούς, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου