Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για τα μέτρα-Το plan B και το χείριστο σενάριο

Υπό το βάρος της σοβαρής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της αύξησης των νοσηλευόμενων λόγω COVID, συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει νέα μέτρα, έπειτα από τέσσερις μήνες που είναι σε ισχύ τα υφιστάμενα.

Ενώπιον του, θα τεθούν οι οκτώ εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι πλείστες εκ των οποίων αναμένεται να εγκριθούν. Τα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες, με κάποια εξ αυτών να τίθενται σε ισχύ άμεσα και κάποια σε διάστημα τριών εβδομάδων, προκειμένου να δοθεί περιθώριο στους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιο αυστηρά μέτρα εάν δεν αποδώσουν-Επί τάπητος οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Τα μέτρα για το γενικό πληθυσμό

Ο πρώτος άξονας των μέτρων, που θα έχει άμεση ισχύ, θα αφορά στο γενικό πληθυσμό. Οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν είναι:

  • Τηλεργασία στο 20% των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους, κτλ.
  • Διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό σε περιοχές όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού τους.

Ειδικά μέτρα σε Δημοτικά σχολεία

Ο δεύτερος άξονας των μέτρων, τα οποία επίσης θα έχουν άμεση ισχύ, είναι τα ειδικά μέτρα που θα ληφθούν σε Δημοτικά σχολεία, όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Αυτά είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές
  • Διενέργεια rapid test στους μαθητές μια φορά την εβδομάδα

Μπλόκο σε ανεμβολίαστους και λήξη του SafePass

O τρίτος άξονας των μέτρων αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες και όσους επιλέξουν να μην προχωρήσουν στη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης. Έτσι η πρόθεση είναι:

  • Να δοθεί χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό όσων δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου και ακολούθως να εφαρμοστούν περιορισμοί για όσους δεν το πράξουν. Η πρόθεση είναι να τους απαγορευτεί η είσοδος σε θέατρα, σινεμά, κέντρα διασκέδασης και γήπεδα.
  • Να καταργηθεί το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού τους εμβολιασμού.

Η όγδοη πρόταση που είναι στο τραπέζι αφορά στη χρήση του self-test. Η εισήγηση που έχει γίνει είναι να δίνονται δωρεάν, σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και να παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Για αυτή την πρόταση επικρατεί σκεπτικισμός, αφού κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι στην Ελλάδα, που τέθηκε σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, δεν λειτούργησε σωστά και δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι κάποια μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους και για ενδεχόμενους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους πολίτες, θεωρώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο διαχωρισμός των πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πρόθεση τα μέτρα που θα ληφθούν την Τετάρτη να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα»

Το plan B και το χείριστο σενάριο

Ο φόβος να βρεθεί η Κύπρος αντιμέτωπη με ένα πολύ πιο επιθετικό κύμα, αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, αναγκάζει εν τω μεταξύ την Κυβέρνηση να έχει plan b με παράλληλα μέτρα, αλλά και να προετοιμάζεται και για το χείριστο σενάριο.

Η πρόθεση είναι το plan b, που θα αφορά σε σημαντική αυστηροποίηση μέτρων χωρίς να αποκλείεται το κλείσιμο επιχειρήσεων, να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που σε λίγες ημέρες σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας θα έχει νέα συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και θα γίνει νέα αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Υπάρχει ωστόσο και το χείριστο σενάριο, που αφορά σε ένα γενικό ολιγοήμερο lockdown στα πρότυπα άλλων χωρών και το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η επιδείνωση φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας. Ένα σενάριο που ουδείς θέλει να σκέφτεται, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι, όσο η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Εν τω μεταξύ, συνέρχεται το απόγευμα η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να συζητήσει το θέμα των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών, με δεδομένο ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το θέμα, αναμένεται την Πέμπτη.

Σε αυτό το στάδιο, θα γίνει συζήτηση και θα τεθούν επί τάπητος τα διεθνή δεδομένα για τους εμβολιασμούς παιδιών αυτών των ηλικιών. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, μετά την επίσημη τοποθέτηση του ΕΜΑ επί του θέματος.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα