Προανήγγειλε ενίσχυση μέτρων στα Δημοτικά ο Προδρόμου-«Εμβολιασμός και μάσκα»

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι «είναι καλύτερα να υποστούμε είτε τον εμβολιασμό είτε την χρήση μάσκας σε τακτική βάση για να αποφύγουμε τα χειρότερα» σε σχέση με την πανδημία δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι συζητιούνται κάποια μέτρα «που θα μας βοηθήσουν στα Δημοτικά Σχολεία όπου δεν υπάρχει ο εμβολιασμός αλλά και στην Μέση και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να εντείνουμε τον εμβολιασμό».

«Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και στην Ευρώπη και στη χώρα μας βλέπουμε ότι υπάρχει μια έξαρση της πανδημίας μια επιδείνωση και είναι κοινό το στοίχημα να κρατήσουμε τα όρια ασφάλειας» σημείωσε ο Υπουργός επισημαίνοντας ότι «αναλόγως μέχρι σήμερα τα πάμε καλά στην Κύπρο και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι, να μην παρεκτραπεί η κατάσταση και σε αυτό θα συμβάλει και το σχολείο».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας «θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον Υπουργό, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και το Υπουργείο Υγείας διότι και τα δύο υπουργεία με κοινές επιτροπές που παρακολουθούν τα σχολεία και λαμβάνουν μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα πρέπει σίγουρα να εντείνουμε εκτός οποιουδήποτε άλλου τυχόν μέτρου και την παρακολούθηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί μόνο του να αποδώσει, ούτε οι αποφάσεις από μόνες τους είναι αρκετές εάν δεν τυγχάνουν της εφαρμογής που χρειάζεται».

Για την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «θα πρέπει να εντείνουμε και την επιτήρηση και έχουμε προσωπικό που παρακολουθεί και τα ιδιωτικά φροντιστήρια και τις διάφορες άλλες σχολές, επομένως, φροντίζουμε παντού, να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται τα μέτρα».

Σε σχέση με τα Δημοτικά Σχολεία όπου εμβολιασμένοι είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι «θα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και βεβαίως αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε πάντα και με τους γονείς γιατί στο χώρο της εκπαίδευσης τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται χρειάζονται και την συγκατάθεση των οικογενειών».

Πρόσθεσε ότι «είναι καλά γνωστό ότι πάντα προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να διατηρήσουμε την λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία».

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παρουσία των μαθητών στα σχολεία και για την μάθηση και για κοινωνικοποίηση την ίδια ώρα όμως έχουμε και την έγνοια για την δημόσια υγεία και για την υγεία των παιδιών» και σε αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα.

Σε παρατήρηση για ενδεχόμενη διασύνδεση του σχολείου με την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Υπουργός σημείωσε ότι στα σχολεία συναντάται «ο πληθυσμός της ευρύτερης κοινωνίας, δεν είναι κάτι διαφορετικό τα σχολεία όπου συναθροίζεται το ¼ του πληθυσμού άρα όταν έξω διαδίδεται περισσότερο ο ιός, έχουμε περισσότερα κρούσματα αναλογικά και στα σχολεία».

Είπε, τέλος, ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που σε κάποιες τάξεις, τμήματα ή σχολεία έχει παρατηρηθεί μια συσσώρευση κρουσμάτων, για την οποία, όπως είπε, υπάρχει πάντα μια εξήγηση που δεν έχει να κάνει κατ’ ανάγκη με το σχολείο και «μπορεί να είναι ένα πάρτι μια συνάθροιση που έγινε έξω, όπως ένας γάμος ή μια κηδεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»