Μπλόκο σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους-Σε αυτά τα μέτρα γέρνει η πλάστιγγα

Νέα δεδομένα έφερε στο τραπέζι η εκτόξευση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε την Παρασκευή, με την Κυβέρνηση πλέον να προσανατολίζεται σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία να στοχεύουν στον περιορισμό της δραστηριότητας των μη εμβολιασμένων ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζει κλεψύδρα για τους ανεμβολίαστους-Προθεσμία και μετά... σφίγγει η θηλιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα, σινεμά και θέατρα, ενώ στο παρόν στάδιο, δεν μελετάται η απαγόρευσή τους σε καφετέριες και χώρους εστίασης.

Ειδικά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν και στα σχολεία, αφού αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα για παιδιά του Δημοτικού και θα ακυρωθούν οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Επίσης, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων σε μεγάλες συναθροίσεις, να επανέλθει η τηλεργασία και να ακυρωθούν και  οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.

Ενώ αναμενόταν ότι η υποχρεωτική πρόνοια για τρίτη δόση του εμβολίου για SafePass δεν θα συζητείτο σε αυτό το στάδιο, η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι, με την Κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι γίνονται σκέψεις το SafePass για όσους έχουν δύο δόσεις του εμβολίου και επέλεξαν να μην κάνουν τρίτη δόση, να λήγει επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις για τηλεργασία, μάσκα στα δημοτικά και μείωση συναθροίσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη Δευτέρα, πριν τη συνάντηση με τους επιστήμονες, να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εισηγήσεις που έχει ενώπιόν του και τις σκέψεις του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε το πρωί στη Λάρνακα, όπου στήθηκε κέντρο εμβολιασμού Walk-in στις Φοινικούδες και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, για τη λήψη μέτρων, ανέφερε πως στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι το lockdown, αλλά αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων. Ο κ. Χατζηπαντέλας έδωσε το στίγμα των προθέσεων τους, σημειώνοντας πως έγινε μία ανάλυση από χθες το βράδυ και μελέτησαν από που προέρχονται τα κρούσματα και «ο στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτές τις αλυσίδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

Αναφερόμενος στις αλυσίδες κρουσμάτων, ο υπουργός υπέδειξε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αλυσίδες σε παιδιά κάτω των δώδεκα και επίσης σε άτομα κάτω των 20 ετών. Επίσης, υπάρχουν αλυσίδες και από άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Ο στόχος μας είναι, με τα μέτρα που θα πάρουμε, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, να σταματήσουμε αυτές τις αλυσίδες».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η εικόνα παγκόσμια είναι ξεκάθαρη, «βλέπουμε τι συμβαίνει όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και κάποιος ανεμβολίαστος. Εμείς δώσαμε χρόνο στους συμπολίτες μας να ενημερωθούν και προσπαθούμε συνέχεια να τους ενημερώνουμε με σεμινάρια, αλλά από τη στιγμή που για δικούς τους σκοπούς έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, θα πάρουν οποιαδήποτε μέτρα για να προστατεύσουν τους υπόλοιπους. Είπαμε σεβόμαστε, αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να προστατεύσουμε και τους εμβολιασμένους».

Σε ερώτηση αν εξετάζεται εισήγηση για τη λήξη του safepass στους 7 μήνες, ο Υπουργός τόνισε πως, «υπάρχει αυτή η εισήγηση αλλά θα τη συζητήσουμε τη Δευτέρα το απόγευμα με τους ειδικούς».

Στόχος ο διπλασιασμός όσων έκαναν τρίτη δόση

Σημειώνεται ότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες η προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, ειδικά για την τρίτη δόση. Μέχρι στιγμής εξήντα χιλιάδες πολίτες έλαβαν ενισχυτική δόση, με το στόχο του Υπουργείου Υγείας όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη, είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί. Εκτιμάται ότι με τα ολοήμερα WalkIn που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, θα διευκολυνθούν οι πολίτες και θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

«Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι όσο μπορούμε να εμβολιάσουμε περισσότερο κόσμο. Αυτή τη στιγμή άνω των 40 είμαστε στις 60.000. Αυτό το ποσοστό πρέπει να διπλασιαστεί. Ιδιαίτερα στα παιδιά 12 με 15 ετών, είμαστε σε ένα ποσοστό 30,8%. Είναι χαμηλό για εμάς, και θέλουμε να το αυξήσουμε. Γι’ αυτό το σκοπό θα αρχίσουν και διαλέξεις σε σχολεία και στρατόπεδα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και της δημόσιας υγείας», ανέφερε η κ. Γιαννάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων