Εγκαινίασε τις νέες φοιτητικές εστίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό ο Πρόεδρος

Στα εγκαίνια των νέων φοιτητικών εστιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό, παρευρέθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας ανέφερε πως «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που τελώ τα εγκαίνια της φοιτητικής εστίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ενός έργου το οποίο αναδεικνύεται υψίστης σημασίας στις προσπάθειες άμβλυνσης του προβλήματος λόγω του, ομολογουμένως, υψηλού κόστους εστιών στην πόλη της Λεμεσού».

Τόνισε πως, «και τούτο γιατί η φοιτητική εστία θα μπορεί να στεγάσει πέραν των 300 φοιτητών σε επιδοτημένη τιμή και με χαμηλό ενοίκιο, στη βάση σχετικών κριτηρίων, δίδοντας μια αναγκαία οικονομική ανάσα στους φοιτητές και στις οικογένειες τους για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για αυτό προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα θερμά να συγχαρώ και εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας ευρύτερα και να ευχαριστήσω την Ιερά Αρχιεπισκοπή και πιο συγκεκριμένα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το έργο, που οραματίστηκε το έργο, που αποπεράτωσε το έργο σε χρόνους απίστευτους με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην πατρίδα μας, αν ληφθεί υπόψη πως ανάλογο έργο εάν επρόκειτο περί κρατικής πρωτοβουλίας θα ήθελε μερικές πενταετίες λόγω της γραφειοκρατίας που αυτό το κράτος αντιμετωπίζει. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που επιτέλους θα δώσουν την άλλη διάσταση στις προσπάθειες και τις προθέσεις της πολιτείας να προχωρήσει με συγκεκριμένα έργα το συντομότερο δυνατόν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ως συνέχεια της έγνοιας και της εγνωσμένης προσήλωσης της Εκκλησίας σε πράξεις κοινωνικής ευθύνης, ο Αρχιεπίσκοπος, έπειτα από εισήγηση του τέως Υπουργού Παιδείας, φίλου Κώστα Χαμπιαούρη, αφουγκράστηκε τα δικαιολογημένα αιτήματα των φοιτητών, προχωρώντας άμεσα, σε επικοινωνία και με τις δημοτικές Αρχές, στη δημιουργία των φοιτητικών εστιών σε γη που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου.Επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να εκφράσω, ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο για το παρόν έργο όσο και για τις λοιπές δράσεις που αναπτύσσει η Εκκλησία, πολλές φορές από κοινού με την Πολιτεία όσον αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης και τη διάσωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κυπριακού Ελληνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναγέννηση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη μετατροπή ενός μεγάλου αριθμού κτηρίων της Αρχιεπισκοπής στην περιοχή σε φοιτητικές εστίες. Πάντοτε, να σημειωθεί, με επιχορηγούμενο το ενοίκιο».

Όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «γνωρίζουμε καλά το υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται και τις δυσκολίες που προκύπτουν για πολλούς φοιτητές μέχρι την αποπεράτωση των σπουδών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την Παιδεία, στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών φοίτησης στην Ανώτερη Εκπαίδευση, στηρίζοντας μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων την πρόσβαση όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα, στα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε «οι Κύπριοι φοιτητές των δημόσιων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, λαμβάνουν βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων φοιτητικές χορηγίες και στοχευμένη οικονομική βοήθεια, για την κάλυψη εξόδων διατροφής και διαβίωσης, αλλά και υποτροφίες βάσει ακαδημαϊκών επιδόσεων. Πρόσθετα, από το 2014 ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών, ο οποίος μέχρι σήμερα παρείχε οικονομική στήριξη 3.4 εκατομμυρίων ευρώ σε  2.800 φοιτητές που λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων συμβάντων αντιμετώπιζαν δυσκολίες όσον αφορά τη συνέχιση των σπουδών τους στην Ανώτερη Εκπαίδευση».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η πιο πάνω πολιτική στήριξης παθόντων φοιτητών, συνάδει απόλυτα με τον ευρύτερη στρατηγική για την προαγωγή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο, προκειμένου να παρέχουμε στους νέους μας, αλλά και στην οικονομία του τόπου, τη δυνατότητα φοίτησης σε υψηλών προδιαγραφών αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εφάμιλλα του εξωτερικού, ενώ την ίδια ώρα να επαναπροσανατολίσουμε την οικονομία μας σε τομείς όπως η Εκπαίδευση. Η επιβεβαίωση των προσπαθειών για συνεχή αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης καταδεικνύεται και από τα πιο πρόσφατα  στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν πως κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους πέραν των 54.000 φοιτητών σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, εκ των οποίων 30.000 από τρίτες χώρες».

Για σκοπούς σύγκρισης σημείωσε ότι «το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, σπούδαζαν 32 χιλιάδες φοιτητές  στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, εκ των οποίων μόλις οκτώ χιλιάδες ήταν πολίτες από ευρωπαϊκές ή και τρίτες χώρες. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης στην αυξανόμενη προσέλκυση ντόπιων και ξένων φοιτητών είναι και οι καταγεγραμμένες διακρίσεις και υψηλές θέσεις που λαμβάνουν τα πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα στα συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων από έγκριτους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λεμεσό, το οποίο αριθμεί περίπου 3.000 φοιτητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διεθνή αναγνώριση της οποίας τυγχάνει το Πανεπιστήμιο με τη συμπερίληψή του στις σημαντικότερες παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης, όπως των Times Higher Education, QS και Shangai. Όπως εξόχως σημαντικό για την ανάπτυξη του τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο, κρίνεται και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα EXCELSIOR του Πανεπιστημίου, το οποίο, πέραν της ευρωπαϊκής χορηγίας, θα χρηματοδοτηθεί και με 15 εκατομμύρια ευρώ από την Κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αυτόνομου Κέντρου Αριστείας για την παρατήρηση της γης και τη διαστημική παρακολούθηση του περιβάλλοντος».

«Σημαίνουσα, επίσης, είναι και η συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στην Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού μοντέλου συνεργασίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον προπομπό των Πανεπιστημίων του Μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζω την πρόσφατη επέκταση του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, με την εγκαθίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος, διαβεβαίωσε πως «η Πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του ΤΕΠΑΚ, καθώς αποτελεί ένα τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα, κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου που τιμά και προβάλλει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο την πατρίδα μας.  Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι ικανοποιήσαμε σειρά αιτημάτων που τέθηκαν από το Πανεπιστήμιο, ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν έργα, μεταξύ άλλων, όπως η ανακαίνιση του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, η δημιουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης, τα εργαστήρια τρισδιάστατης δημιουργίας, η ανακαίνιση της δημοτικής και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης και η ανέγερση νέων κτηρίων κοινόχρηστων αιθουσών διδασκαλίας. Την ίδια στιγμή έχει δρομολογηθεί η ανέγερση της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και του Τμήματος Καλών Τεχνών».

«Όσον αφορά τους μελλοντικούς σχεδιασμούς, απόλυτα συναφής και με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι η πρόθεση ανέγερσης φοιτητικών εστιών και χώρων άθλησης στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια, συνολικού κόστους πέραν των 46 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που πέραν της σημασίας που έχει για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών προσιτού ενοικίου από φοιτητές που το έχουν ανάγκη, από οικογένειες που το έχουν ανάγκη, θα συμβάλει σημαντικά και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή, δημιουργώντας και νέες προοπτικές στη σχέση της περιφέρειας με το κέντρο της πόλης» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «για ακόμη μία φορά, να εκφράσω Μακαριότατε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της πολιτείας, της κοινωνίας, γενικότερα αυτών των νέων που στεγάζουν οι φοιτητικές εστίες που υπό άλλες συνθήκες αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα, αλλά και η δική σας προσωπική παρέμβαση θα ήταν αδύνατο να τυγχάνουν της μέριμνας που σήμερα τυγχάνουν».

 

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση