Γυρίζει κλεψύδρα για τους ανεμβολίαστους-Προθεσμία και μετά... σφίγγει η θηλιά

Εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων των τριών επόμενων ημερών, που θα καθορίσουν και το εύρος των παρεμβάσεων, το Υπουργείο Υγείας κάνει ασκήσεις επί χάρτου, για τα νέα μέτρα με στόχο από τη μία να αναχαιτιστεί η έξαρση και από την άλλη να μην επηρεαστούν τομείς της οικονομίας. Πάντως τα χθεσινά δεδομένα προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, αφού τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 475, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω και το ποσοστό θετικότητας (σ.σ 0,77%).

Διακαής επιθυμία της Κυβέρνησης, που θα λάβει οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη Τετάρτη, είναι τα μέτρα να είναι ήπια και στοχευμένα και όλες οι δυνάμεις να ριχθούν για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τις επόμενες δύο εβδομάδες. Διαμηνύει μάλιστα, μέσω αρμόδιων πηγών, πως εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί κατορθωτό, τότε ενδεχομένως να αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων χωρών, για αυστηροποίηση μέτρων σε ανεμβολίαστα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από τη Δευτέρα, πέραν από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, όσοι δεν εμβολιάστηκαν δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστές αίθουσες, γυμναστήρια, σινεμά, θέατρα, μουσεία κ.λπ. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες χώρες που ακολούθησαν αυτό το μοντέλο, λαμβάνοντας ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για ανεμβολίαστους. Η Αυστρία, μάλιστα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως από την πρώτη Φεβρουαρίου του 2022, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, καθιστώντας την χώρα την πρώτη της ΕΕ που αποφασίζει κάτι τέτοιο.

Επιπρόσθετα, θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται, αν και δεν θα εφαρμοστεί σε αυτό το στάδιο, η εισαγωγή της ενισχυτικής δόσης ως προϋπόθεση για την κατοχή SafePass.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις για τηλεργασία, μάσκα στα δημοτικά και μείωση συναθροίσεων

Έρχονται τηλεργασία και Self Test

Εν τω μεταξύ, βρίσκονται από την Παρασκευή το απόγευμα, στα χέρια του υπουργού Υγείας, οι προτάσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για αναχαίτηση της πανδημίας. Οι εισηγήσεις θα συζητηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τους επιστήμονες. Ακολούθως θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, που θα οδηγηθούν στις 24 Νοεμβρίου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι προτάσεις των πλείστων επιστημόνων, είναι πάντως στο ίδιο μήκος κύματος με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αφού δεν προκαλούν πλήγμα στην οικονομία.

Οι επιστήμονες προτείνουν τηλεργασία στη βάση ποσόστωσης, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και χορήγηση ετήσιων αδειών σε εργαζόμενους, προκειμένου να μειωθούν οι επαφές.

Συστήνουν ακόμη μείωση των μεγάλων συναθροίσεων ειδικά σε κλειστούς χώρους, δυνατότητα διενέργειας Self Test από πολίτες, υποχρεωτικό τεστ και σε εμβολιασμένους όταν εισέρχονται σε χώρους υψηλού κινδύνου και ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Ειδικά μέτρα στα σχολεία

Ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος προέρχεται από τα σχολεία, αφού αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα. Όλοι οι επιστήμονες τάχθηκαν εναντίον στο κλείσιμο σχολείο και προτείνουν αύξηση του αριθμού των τεστ σε αυτά και υποχρεωτική χρήση μάσκας και από μαθητές δημοτικού.

Οι επιστήμονες, ζητούν ακόμη ενέργειες για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης μέτρων και πρωτοκόλλων, με στόχευση τους χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη χαλάρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

Τα ολοήμερα κέντρα εμβολιασμού

Η ελπίδα είναι ότι από τη Δευτέρα, με τη λειτουργία των ολοήμερων κέντρων ελεύθερης προσέλευσης για εμβολιασμούς (WalkIn), θα δοθεί νέα ώθηση στους εμβολιασμούς.

Κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, θα υπάρχουν σε όλες τις επαρχίας και  θα εργάζονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 8π.μ-6μ.μ και το Σάββατο από τις 8π.μ -1μ.μ.

Δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

  1. Άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα κατά της νόσου COVID-19 (χορήγηση 1ης δόσης).
  2. Άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει την 1η δόση εμβολίου και έχει παρέλθει η περίοδος απαιτείται για τη 2η δόση και την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (χορήγηση 2ης δόσης).
  3. Για εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση, θα εξυπηρετούνται άτομα, ηλικίας 40 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει απαραίτητα παρέλθει χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τον εμβολιασμό τους με τη 2η δόση.
  4. Για εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Οι δικαιούχοι πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν στοιχεία που να βεβαιώνουν τη συγκεκριμένη διάγνωση (βεβαίωση από θεράποντα ιατρό, συνταγή ΓεΣΥ, κλπ).
  5. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας.

Όλα τα άτομα θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ), καθώς και την κάρτα εμβολιασμού, εάν πρόκειται για άτομα που θα λάβουν τη 2η ή την 3η δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας