Ετοιμάζουν υπόμνημα για την υπογεννητικότητα-Από μείωση φόρου μέχρι σπίτια

Στο χαρτί άρχισε να καταγράφει τις προτάσεις για το υπόμνημα που θα κατατεθεί στην Κυβέρνηση, η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία έθεσε πρώτιστο μέλημά της να μειώσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που μαστίζει την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δραματική η κατάσταση των γεννήσεων-Τα στοιχεία και τα μέτρα σε άλλες χώρες

Οι πλείστοι βουλευτές θεωρούν ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή για επέκταση της άδειας μητρότητας από το δεύτερο παιδί, από μόνο του δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να αυξηθούν οι γεννήσεις και ως εκ τούτου θέλουν να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα.

Ήδη, τα κόμματα κατέγραψαν τις προτάσεις τους, τις οποίες αναμένεται να συζητήσουν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ετοιμαστεί το υπόμνημα και να σταλεί στον Πρόεδρο, για να ληφθούν αποφάσεις, για επιπρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ αυτών, είναι η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ζήτησε την άμεση επιδότηση των γεννήσεων με ένα ουσιαστικό ποσό, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρότεινε επίσης την στέγαση νεαρών ζευγαριών, για τα οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει σήμερα οποιοδήποτε πρόγραμμα, ώστε να στηριχθούν για να χτίσουν το δικό τους σπίτι.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί κι άλλες εισηγήσεις από βουλευτές, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν και ακολούθως να αποφασιστεί κατά πόσον θα ενταχθούν στο υπόμνημα.

Προτείνονται ανάμεσα σε άλλα γονική άδεια επί πληρωμή, εκπτώσεις σε λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τελών μετά την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού καθώς επίσης και φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Οι επτά εισηγήσεις Πάζαρου για επιδόματα και στήριξη ζευγαριών

Τις δικές του εισηγήσεις κατέθεσε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χαράλαμπος Πάζαρος. Στην εισήγησή του, ο κ. Πάζαρος αφού αναφέρεται στο χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Κύπρο, που βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει πως η πολιτική των επιδομάτων που ακολουθεί το Υπουργείο Εργασίας, δεν επιλύει το πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό, κατέθεσε σειρά εισηγήσεων, όπως η εκπόνηση σχεδίων οικονομικής και κοινωνικής στήριξης σε νεαρά ζευγάρια και ιδιαίτερα στα άνεργα ή χαμηλά αμειβόμενα, έτσι ώστε να υποβοηθηθούν στη δημιουργία οικογένειας. Επίσης, προτείνει εκπόνηση στεγαστικής πολιτικής για επιδότηση νεαρών ζευγαριών και ιδιαίτερα των ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων, ώστε να αποκτήσουν ιδιόκτητη οικογενειακή κατοικία.

Μια άλλη εισήγησή του, είναι το δικαίωμα επιλογής συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα των μητέρων με τρία παιδιά στα 60 τους χρόνια αντί στα 65, όπως και η αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.

Προτείνει ακόμα να στηριχθούν τα σχολεία που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές και να δημιουργηθούν υποδομές για δωρεάν φροντιστήρια, όπως και κρατική επιδότηση όλων των εξετάσεων και θεραπειών για όσα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Τέλος, εισηγείται παραχώρηση επιδομάτων για νεαρές μητέρες, ώστε να εργάζονται στο σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάζαρος πρότεινε εξάλλου την παραχώρηση οικίας σε οικογένειες που θα φέρουν στον κόσμο από ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών και άνω, σε περιοχές που δεν είναι αστικές.

Παράδειγμα για την εισήγησή του, είναι η Ουγγαρία, όπου σε κάθε οικογένεια με τρία παιδιά και άνω παραχωρείται σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής

Εμπλοκή για συνάντηση με τους υπουργούς

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή για το Δημογραφικό είχε κλειδώσει συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Άμυνας για την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο λόγω προβλήματος με τις αίθουσες της Βουλής, υπάρχει εμπλοκή στο όλο θέμα.

Ως εκ τούτου, είτε θα εξευρεθεί λύση για να γίνει η συνεδρία της Επιτροπής, είτε θα αναβληθεί για άλλη ημερομηνία. Παρόλα αυτά, ο χρόνος πιέζει τους βουλευτές, οι οποίοι ήθελαν να συναντήσουν τους υπουργού και στη συνέχεια να στείλουν το υπόμνημα στην Κυβέρνηση.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, ώστε όλοι να γνωρίζουν τα χρονοδιαγράμματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ