Εκατοντάδες σύμφωνα συμβίωσης από το 2016-Η πρώτη πόλη σε έκδοση και οι ομόφυλοι

Ο κορωνοϊός έβαλε τα δύο πόδια των ζευγαριών σε ένα παπούτσι, αφού αρκετοί ανέβαλαν τον γάμο τους, λόγω των μέτρων που τηρούνταν και συνεχίζουν να τηρούνται εδώ και ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απέλαση της «ντροπής», ο φτωχός και η μοίρα του και τα… δύο μέτρα και δύο σταθμά

Μετά την χαλάρωση κάποιων από αυτών των μέτρων το περασμένο καλοκαίρι, οι τελετές γάμων είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια που ακύρωσαν τις τελετές τους από την αρχή της πανδημίας, μέχρι και σήμερα, να μην μπορούν να βρουν ημερομηνία για να παντρευτούν.

Ως εκ τούτου, οδηγούνται, είτε λόγω κάποιας εγκυμοσύνης, είτε γιατί θέλουν να κάνουν χρήση κρατικών βοηθημάτων στην σύναψη συμφώνου πολιτικής συμβίωσης, το οποίο με βάσει το νόμο, επιφέρει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με αυτά που επιφέρει η τέλεση ενός πολιτικού ή ενός θρησκευτικού γάμου.

Πέραν όμως από τις περιπτώσεις των ζευγαριών που δεν βρίσκουν ημερομηνία γάμου, η σύναψη συμφώνου συμβίωσης, είναι μια νέα σχετικά επιλογή για όσους δεν ενδιαφέρονται για εντυπωσιακές τελετές ή δυσκολεύονται οικονομικά να τελέσουν ένα γάμο, καθώς επίσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια που δεν τους επιτρέπεται να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο στην Κύπρο.

Η πόλη με τα περισσότερα σύμφωνα και οι… πιστές στην παράδοση

Σύμφωνα με στοιχεία της τετραετίας μεταξύ των ετών 2016 με 2020, έγιναν συνολικά 1673 σύμφωνα συμβίωσης, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 418 ζευγάρια ανά έτος προτίμησαν να ενώσουν με αυτό τον τρόπο τις ζωές τους, αντί να ανέβουν τα σκαλιά μιας εκκλησίας ή ενός δημαρχείου.

Από αυτά τα 1673 σύμφωνα συμβίωσης, τα πλείστα έγιναν στη Λευκωσία (647), με τη Λεμεσό να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (569).

Πολύ μακριά από τις δύο πρώτες είναι η Λάρνακα (235), ενώ μικροί είναι οι αριθμοί σε ελεύθερη Αμμόχωστο (122) και Πάφο (100). Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία οι πόλεις που είναι ακόμη προσηλωμένες στην παράδοση είναι οι δύο τελευταίες, οι οποίες σε σύγκριση με τις άλλες είναι πιο κλειστές ακόμα, ως κοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκρίθηκε από την Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης

Ψηφίζουν σύμφωνο συμβίωσης οι Κύπριοι

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης την επιλέγουν άτομα από άλλες χώρες που διαμένουν στην Κύπρο κι αυτός είναι ο λόγος που οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, ωστόσο με βάση τα στοιχεία του 2020, την πρωτιά κατέχουν οι Κύπριοι.

Κατά την περσινή χρονιά, εκδόθηκαν 183 σύμφωνα συμβίωσης, από τα οποία τα 139 ήταν μεταξύ Κυπρίων, οι οποίοι πιθανότατα να χρειάστηκε να υπογράψουν τα σύμφωνά τους λόγω κάποιας εγκυμοσύνης ή για την χρήση κρατικών βοηθημάτων.

Επίσης, άλλα σαράντα σύμφωνα έγιναν μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών, ενώ μεταξύ αλλοδαπών καταγράφηκαν μόλις τέσσερα. Επισημαίνεται ότι επτά σύμφωνα συμβίωσης ήταν μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Κάτω των 40 οι οκτώ στους δέκα

Σε ότι αφορά στις ηλικιακές ομάδες που επιλέγουν να ενώσουν τις ζωές τους με κάποιον άλλο άνθρωπο, με σύμφωνο συμβίωσης, οι οκτώ στους δέκα είναι κάτω των 40 ετών.

Σε πραγματικούς αριθμούς, από τα 366 άτομα που έκαναν σύμφωνα συμβίωσης το 2020, τα 165 ήταν άτομα ηλικίας 18 με 30 ετών, ενώ τα 143 από 31 μέχρι 40 ετών.

Απ’ εκεί και πέρα οι αριθμοί μειώνονται αρκετά, αφού στην ηλικιακή ομάδα των 41 με 50 συνάφθηκαν 34 σύμφωνα και άλλα 19 μεταξύ ατόμων 50 με 60 ετών. Τέλος, στους άνω των 60, μόλις πέντε άτομα σύναψαν σύμφωνο.

Η μόνη λύση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύναψη συμφώνου συμβίωσης, είναι η μοναδική λύση για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα είτε να παντρευτούν με θρησκευτικό, είτε με πολιτικό γάμο.

Παρόλα αυτά, δεν είναι πολλά τα ζευγάρια τα οποία στην τετραετία που επιτρέπονται τα σύμφωνα συμβίωσης, προχώρησαν έστω και με αυτή τη λύση. Ενδεχομένως, αυτό να είναι απότοκο του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, δεν αποδέχεται, δυστυχώς, ακόμα, τη διαφορετικότητα και ως εκ τούτου τα άτομα φοβούνται τον στιγματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένωσαν τις ζωές τους δύο γυναίκες στη Λευκωσία

Το 2016, σύμφωνα συμβίωσης υπέγραψαν στη Λεμεσό, οκτώ ζευγάρια, ενώ ο αριθμός αυξήθηκε κατά ένα το 2017. Το 2018 έφθασαν τα 12 και το 2019 ανήλθαν στα 17. Κατά την περσινή χρονιά, υπογράφηκαν μόλις τρία σύμφωνα μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Στη Λευκωσία, παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία ανά έτος, ο συνολικός αριθμός ομόφυλων ζευγαριών που προχώρησε με σύναψη συμφώνου, ήταν 68.

Σημειώνεται εξάλλου πως ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν συνάψει γάμο στο εξωτερικό ή ακόμα και πολιτικούς γάμους δεν αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το www.paschalides.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ γυναικών στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών