Το δίλημμα για νέα μέτρα και αυτά που κερδίζουν έδαφος-Ποια επέβαλαν άλλες χώρες

Μπροστά στο δίλημμα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων, σε μία προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα ή να βρει πιο ανώδυνες λύσεις για διόρθωση των υφιστάμενων με την ελπίδα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, βρίσκεται πλέον η Κυβέρνηση. Απόφαση διόλου εύκολη, αφού στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξουν αντιδράσεις, λόγω του ότι θα επηρεαστούν τομείς της οικονομίας και στη δεύτερη, υπάρχει το ρίσκο να μην αποδώσουν οι παρεμβάσεις και να χρειαστούν μέτρα και μάλιστα μέσα στις γιορτές

Ο υπουργός Υγείας, ζήτησε από τους επιστήμονες να καταθέσουν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή τις εισηγήσεις τους, ενώ τη Δευτέρα στις 15:00 θα έχουν συνάντηση για να τις συζητήσουν. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα οδηγηθούν προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Βαρόμετρο για αυτές θα αποτελέσει το μέγεθος της επιδείνωσης, όπως θα διαφανεί μέσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα, των αμέσως επόμενων εικοσιτετραώρων.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν από την Τρίτη, με το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown να θεωρείται, απομακρυσμένο. Το ολικό απαγορευτικό παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν κινδυνεύσει με κατάρρευση το σύστημα υγείας και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Με αυτό ως δεδομένο, παραμένουν στο τραπέζι δύο ενδεχόμενα αυτό της λήψης πιο αυστηρών μέτρων και αυτό της ενίσχυσης των υφιστάμενων. Ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ, που θα καταθέσουν ο καθένας τις εισηγήσεις τους και όχι μία κοινή πρόταση, υπάρχουν αρκετές σχολές σκέψης. Κάποιοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους προκρίνουν αυστηροποίηση μέτρων, με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους πολίτες και κάποιοι διόρθωση των υφιστάμενων, αύξηση των τεστ και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όλοι πάντως συμφωνούν πως οι παρεμβάσεις, πρέπει να κινούνται προς την κατεύθυνση της μείωσης των επαφών, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των διαταγμάτων για τις συναθροίσεις. Προκρίνεται ακόμη η επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας, κάτι που αποφασίστηκε ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί και δεν θεωρείται ότι θα επηρεάσει την οικονομία.

Στο Υπουργείο Υγείας πάντως, βλέπουν θετικά και την εισήγηση για χρήση των self test από τους πολίτες, οι οποίοι εάν είναι θετικοί θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα δωρεάν, μέσω των σημείων δειγματοληψίας. Έδαφος κερδίζει και η πρόταση για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, που εισέρχονται σε χώρους πολύ υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, βαρύτητα έχει δοθεί στην αύξηση των εμβολιασμών με τη στόχευση να είναι σε περιοχές ή χώρους όπως στρατόπεδα και σχολεία, όπου είναι χαμηλή η κάλυψη, ενώ αναμένονται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον δεν συζητείται, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αλλαγή στο SafePass ώστε να καταστεί υποχρεωτική και η ενισχυτική δόση, εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων από την ΕΕ, για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες, η συζήτηση για εισαγωγή πρόνοιας για υποχρεωτική χρήση της τρίτης δόσης στα πιστοποιητικά για ταξίδια, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν αναμένονται αποφάσεις εντός της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταθέτουν εισηγήσεις για μέτρα οι ειδικοί-Στο τραπέζι Self Test και τηλεργασία

Τα μέτρα που επέβαλαν άλλες χώρες

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εν τω μεταξύ και οι περιορισμοί που αναγκάστηκαν να επαναφέρουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αρκετά από τα οποία προκρίνουν μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους.

Lockdown για ανεμβολίαστους

Σε ισχύ βρίσκεται από τη Δευτέρα το lockdown για μη εμβολιασμένους πολίτες στην Αυστρία, που είναι η πρώτη που προχώρησε σε τέτοιο βήμα. Σύμφωνα με την απόφαση οι ανεμβολίαστοι επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνον υπό ορισμένες συνθήκες. Οι πολίτες αυτοί μπορούν να μεταβούν στη δουλειά τους, να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για τη χρονική διάρκεια ή την απόσταση στην οποία μπορούν να κινηθούν

Το μέτρο αυτό, ήρθε ως συνέχεια σειράς άλλων από την αρχή του μήνα και αύξησε μεν τη ζήτηση για τους εμβολιασμούς, ωστόσο δεν έχει ανακοπεί ακόμη η έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα. Σημειώνεται ότι στην Αυστρία, περίπου το 65% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό της Κύπρου (σ.σ 67%).

Σκέφτεται να υιοθετήσει το μοντέλο της Αυστρίας η Γερμανία

Το μοντέλο της Αυστρίας, για μέτρα σε ανεμβολίαστους, ετοιμάζεται να υιοθετήσει και η Γερμανία, με την Κυβέρνηση να διαμηνύει ότι όσοι δεν εμβολιάστηκαν είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς σε εργασία και μέσα μεταφοράς. Δεν αποκλείει, μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια.

Η Γερμανία βιώνει την πιο μεγάλη έξαρση από την αρχή της πανδημίας, με τα συστήματα υγείας σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια, να έχουν φτάσει στα όριά τους. «Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία είναι δραματική», δήλωσε την Τετάρτη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζητώντας από όλους όσοι είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό τους να αλλάξουν γνώμη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στο ECDC, ποσοστό 67,5% των πολιτών στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι αποτελούν το 65% του πληθυσμού, το επιθετικό κύμα, επανέφερε περιορισμούς.

Από το περασμένο Σάββατο η χώρα, βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown. Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως εστιατόρια και καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε τους θεατές από τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ραγδαία εξάπλωση της νόσου.

Μέτρα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

Το νέο κύμα, συνεχίζει εν τω μεταξύ την επέλασή του, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες πληρώνουν βαρύ τίμημα. Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν  αυστηροποιήσει τα μέτρα τους, υπό το φόβο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας τους.

Στη Σλοβακία, η κατάσταση είναι τραγική, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει σήμερα, εάν θα επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους πολίτες. Με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδονται, μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Στη Σλοβακία, έχει εμβολιαστεί μόλις το 45% του πληθυσμού.

Στην Ουγγαρία, εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Ορμπάν κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ανακοίνωσε υποχρεωτική ανοσοποίηση για τους εργαζομένους σε κρατικές υπηρεσίες, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους τους.

Μέτρα και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη

Μέτρα, ωστόσο, άρχισαν να επιβάλλουν και χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης όπως η Ιρλανδία, στην οποία πριν από τρεις μήνες η Κυβέρνηση αποφάσισε να άρει όλους τους περιορισμούς. Η συνολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα έφτασε το 75,9%, με το ποσοσό στους ενηλίκους να ξεπερνά το 90%.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, από σήμερα μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια θα υποχρεούνται να κλείνουν έως τα μεσάνυχτα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία.

Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, όπου τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα περιστατικά της νόσου, γίνονται σκέψεις ώστε να επιστρέψει η τηλεργασία. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 70% του συνόλου του πληθυσμού των Γάλλων, έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Καμπανάκι, ωστόσο κτύπησε και στην Πορτογαλλία, μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες του κόσμου, με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να δηλώνει την Τρίτη ότι ενδέχεται να επανέλθουν κάποια μέτρα στη χώρα, λόγω του ότι παρατηρείται σταδιακή αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Η χώρα, κάνει σκέψεις για επαναφορά κάποιων μέτρων, πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να σταθεροποιήσει την έξαρση που, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι μικρότερη από άλλες χώρες. Σχεδόν το 82% του πληθυσμού της Πορτογαλλίας, έχει εμβολιαστεί.

*Με πληροφορίες από ECDC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας