Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Μακάρειου Νοσοκομείου: Φύλακας Άγγελος για τα πρόωρα νεογνά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, ο ΟΚΥπΥ παραθέτει πληροφορίες για την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Φύλακα Άγγελο για τα πρόωρα νεογνά που δίνουν μάχη για την ζωή, αποτελεί η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου,

Η Μονάδα

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ιδρύθηκε το 1985.

Η ίδρυση της ΜΕΝΝ, έθεσε τις βάσεις για ανάπτυξη της περιγεννητικής ιατρικής και της νεογνολογίας στην Κύπρο, ευαισθητοποίησε την κυπριακή κοινωνία και το κράτος για τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας και συνέτεινε στη σημαντική βελτίωση των δεικτών νεογνικής και βρεφικής θνησιμότητας στην Κύπρο.

Πολυδιάστατο έργο

Το έργο της ΜΕΝΝ είναι σημαντικό και πολυδιάστατο. Η ΜΕΝΝ είναι αδιαμφισβήτητα το κέντρο αναφοράς της χώρας μας για όλα τα σοβαρά και επιπεπλεγμένα περιστατικά με κλινική εκδήλωση κατά τη νεογνική περίοδο. Στη ΜΕΝΝ εισάγονται νεογνά από τις 23 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η ημέρα ζωής. Η ΜΕΝΝ αριθμεί σήμερα (θερμοκοιτίδες/ κρεβάτια), .

Τα νοσηλευόμενα νεογνά μπορούν να υποστηριχθούν αναπνευστικά με όλους τους τρόπους συμβατικού μηχανικού αερισμού, αλλά και με τη χορήγηση εναλλακτικών τρόπων αναπνευστικής υποστήριξης.

Επίσης, είναι δυνατή η χορήγηση μονοξειδίου του αζώτου, όπως και θεραπευτικής υποθερμίας επί ενδείξεων σε νεογνά με βαριά κλινική κατάσταση.

Υψηλό το ποσοστό επιβίωσης

Το ποσοστό επιβίωσης στην ΜΕΝΝ αντιστοιχεί στο 98% και αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, οι νεογνολόγοι της ΜΕΝΝ φέρουν την ευθύνη για το Τμήμα Νεογνών (Επίπεδο I) του μαιευτηρίου του ΝΑΜ ΙΙΙ με 26 κλίνες, καθώς και για την αναζωογόνηση και σταθεροποίηση τελειόμηνων και πρόωρων νεογνών, συχνά κυήσεων υψηλού κινδύνου, στις αίθουσες τοκετών και χειρουργείων του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Ύψιστη σημασία δίνεται στη νευροπροστατευτική φροντίδα των προώρων νεογνών με τη συνεργασία των αναπτυξιακών φυσιοθεραπευτών του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Κλινική Νευροαναπτυξιακής Παρακολούθησης

Η Κλινική Νευροαναπτυξιακής Παρακολούθησης της ΜΕΝΝ αξιολογεί τα νεογνά που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ μετά το εξιτήριο τους από αυτή και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, για έγκαιρη παρέμβαση, όταν αυτή απαιτείται.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΝΝ δεν περιορίζεται μόνο στη νοσηλεία των σοβαρά πασχόντων νεογνών, αλλά επεκτείνεται και στην έρευνα, στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς μελέτες και δημοσιεύσεις, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και πρωτοκόλλων και στην εκπαίδευση νοσηλευτών και μαιών, φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, ειδικευομένων παιδιατρικής και εξειδικευομένων νεογνολογίας.

Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των ήδη υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την οικογένεια.

Ο ΟΚΥπΥ

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του ευθύνη να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας, ο ΟΚΥπΥ υλοποιεί φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσης για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Με συνεχή επένδυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα, ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας