Ένα βήμα πριν το πέμπτο κύμα-Οι σκέψεις για νέα μέτρα και οι πρώτες κινήσεις

Ένα βήμα πριν το πέμπτο πανδημικό κύμα είναι η χώρα μας, ακολουθώντας τα χνάρια των πλείστων ευρωπαϊκών κρατών, που υπό το φόβο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας τους, επαναφέρουν μέτρα και περιορισμούς. Κι ενώ τη Δευτέρα, μετά τη σύσκεψη με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, αποφασίστηκε πως, σε αυτό το στάδιο, δεν συντρέχουν οι λόγοι για έκτακτα μέτρα, η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα επανέφερε, σε λίγες ώρες, στο τραπέζι. 

Η ανησυχία εντάθηκε, μετά τα στοιχεία της Τρίτης, αφού σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα όχι μόνο αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας, που έφτασε το 0,65% (σ.σ το όριο ασφαλείας είναι το 1).  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν κι άλλο τα κρούσματα, ανακοινώθηκαν 386-Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας

Στο Υπουργείο Υγείας, περνούν από μικροσκόπιο την επιδείνωση και θα αναμένουν και τα στοιχεία των επόμενων εικοσιτετραώρων, για πιο ασφαλή συμπεράσματα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, τότε θα ζητηθεί από τα μέλη της ΣΕΕ να καταθέσουν εισηγήσεις για μέτρα τη ερχόμενη Δευτέρα, στην καθορισμένη σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, προκειμένου να οδηγηθούν την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ενδεχόμενο ενός lockdown πάντως, θεωρείται αυτή τη στιγμή απομακρυσμένο, με δεδομένο ότι οι νοσηλείες για covid, παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο παραμένει στο τραπέζι. 

Αυτό που θα συζητηθεί, σε αυτό το στάδιο, αν και όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της επιδείνωσης, είναι η επαναφορά κάποιων περιορισμών στις συναθροίσεις κάτι που αναμένεται να επηρεάσει κοινωνικές εκδηλώσεις, η προώθηση της τηλεργασίας και ειδικά μέτρα στα νοσοκομεία, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών, που είναι τώρα στο «κόκκινο».

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση μερίδας επιστημόνων, που προκρίνουν και τη λήψη ειδικών μέτρων μόνο για ανεμβολίαστους πολίτες, κάτι που δεν συζητήθηκε ωστόσο στη σύσκεψη της Δευτέρας και είναι ένα ενδεχόμενο που δεν προκρίνει η Κυβέρνηση. Μέτρα τύπου lockdown σε εμβολιασμένους πάντως, έχει ήδη λάβει η Αυστρία, με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ να ετοιμάζονται να λάβουν αντίστοιχα, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε μέτρα ο Χατζηπαντέλας, δεν απέκλεισε ειδικές αποφάσεις για ανεμβολίαστους

Οι πρώτες κινήσεις

Το Υπουργείο Υγείας, βλέπει θετικά την πρόταση μελών της ΣΕΕ για διενέργεια self test, η προμήθεια των οποίων θα γίνεται από φαρμακεία. Η σκέψη είναι όταν το τεστ βγει θετικό, ανεξάρτητα εάν ο πολίτης είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, να του παρέχεται η δυνατότητα να διενεργεί δωρεάν rapid test, στις μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

Μία άλλη εισήγηση που κερδίζει έδαφος και συζητείται, είναι η εισαγωγή του μέτρου των υποχρεωτικών τεστ σε εμβολιασμένους όταν εισέρχονται σε χώρους πολύ υψηλού κινδύνου, όπως είναι για παράδειγμα τα γηροκομεία.

Επιπρόσθετα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν αισθητά οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων, αφού διαπιστώθηκε μέσα από την ιχνηλάτηση επαφών θετικών κρουσμάτων, πως υπάρχει μεγάλη χαλάρωση. Επιπρόσθετος πονοκέφαλος, είναι οι αδήλωτες επαφές και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Το Υπουργείο Υγείας εξάλλου, επιχειρεί μέσω της αύξησης των εμβολιασμών, να θωρακίσει περισσότερους πολίτες. Σημειώνεται πως από σήμερα, αρχίζουν και οι εμβολιασμοί με ενισχυτική δόση για τους άνω των 40, κάτι που μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΑπό τους 40 και άνω ξεκινά η ενισχυτική δόση-Όλες οι πληροφορίες

Αυξητική τάση στις νοσηλείες

Η μεγάλη αγωνία πάντως είναι για τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, αφού από αυτές και κυρίως από την κατάσταση στις ΜΕΘ, που αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, θα εξαρτηθεί η αυστηρότητα των ενδεχόμενων νέων μέτρων. Η τάση των τελευταίων ημερών,  είναι αυξητική με τον ΟΚΥπΥ, να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο που καταρτίστηκε για περαιτέρω ανάπτυξη κλινών.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στις μονάδες covid. Αξιολογείται καθημερινά η κατάσταση από την επιχειρησιακή ομάδα και εκεί και όπου απαιτηθεί να αυξηθούν περισσότερες κλίνες θα το πράξουμε», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι παραμένει διαχειρίσιμη.

Μεγάλο πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν, οι υψηλές πληρότητες των νοσοκομείων, λόγω και της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Η πρόθεση του ΟΚΥπΥ, είναι εάν αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες για covid, να ζητηθεί όπως και στο παρελθόν η συμβολή του ιδιωτικού τομέα για ασθενείς non covid.

Το 60-65% με covid στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι

Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός πως το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρειάζονται νοσηλεία παραμένουν ανεμβολίαστοι πολίτες.

«Βλέπουμε καθημερινά πως το 30-35% των νοσηλευόμενων ασθενών, έχουν ιστορικό εμβολιασμού», ανέφερε ο κ. Χαριλάου σημειώνοντας πως όταν αυτό το ποσοστό αναχθεί σε απόλυτους αριθμούς, τα δεδομένα δείχνουν πως οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα. «Για παράδειγμα τη Δευτέρα από τους 88 ασθενείς που νοσηλεύονταν, οι 25 ήταν εμβολιασμένοι. Σε σχέση με τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε είναι πολύ μικρός αριθμός, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι 63, ήταν από τις 100-120 χιλιάδες ανεμβολίαστων ενηλίκων. Ένα ποσοστό πολύ υψηλό», υπέδειξε ο κ. Χαριλάου.  

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό στους κοινούς θαλάμους είναι τα 63 έτη και στις ΜΕΘ το 61.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών