Προανήγγειλε μέτρα ο Χατζηπαντέλας, δεν απέκλεισε ειδικές αποφάσεις για ανεμβολίαστους

Προανήγγειλε μέτρα στην σκιά της αύξησης των κρουσμάτων ο υπουργός Υγείας, καθώς οι αριθμοί σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο, με τους ειδικούς να μελετούν εισηγήσεις, ώστε να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, για λήψη αποφάσεων.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Άστρα ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως οι επιστήμονες αφού μελέτησαν όλα τα δεδομένα που τους δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά και κατά τη χθεσινή συνάντηση, αποφάσισαν πως στην συγκεκριμένη στιγμή δεν θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, ωστόσο όπως είπε, λόγω του ότι τα χθεσινά κρούσματα έδειξαν σημαντική αύξηση, «η κατάσταση θα παρακολουθείται τις επόμενες μέρες και την επόμενη Δευτέρα στη συνάντηση, πιθανόν οι εισηγήσεις των ειδικών να αλλάξουν και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, την επόμενη εβδομάδα, να πάμε με εισηγήσεις για κάποια μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… στοπ σε νέα μέτρα, η δύσκολη εξίσωση για το Υπ. Υγείας και η μεγάλη αγωνία

Σε ότι αφορά τις φήμες περί λήψης ειδικών μέτρων μόνο για τους ανεμβολίαστους και για lockdown, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς, λέγοντας πως «θα αναμένω τους ειδικούς να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και αναλόγως θα αποφασίσουμε τις εισηγήσεις που θα πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πάντοτε η Κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και βάση των δεδομένων λαμβάνονται οι αποφάσεις». 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη έπειτα από την οποία θα δοθούν λεπτομέρειες  για τον τρόπο που θα χορηγείται η ενισχυτική δόση στα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω,  νοουμένου ότι έχει παρέλθει το διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος. «Η διαδικασία είτε θα είναι στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, είτε μέσω ραντεβού από την Πύλη Εμβολιασμού», ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας, προσθέτοντας πως ο «κάθε ένας θα μπορεί να το πράξει μόνος του, πότε θα λάβει την ενισχυτική δόση».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ειδικών και τις διαφωνίες που εξέφρασαν για τις πολιτικές αποφάσεις , ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως «όλες τις εισηγήσεις των ειδικών τις λαμβάνουμε υπόψη αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας η απόφαση που θα ληφθεί, είναι πολιτική. Πάντοτε όμως λαμβάνονται οι αποφάσεις των ειδικών».

Αυξήθηκε η εγχώρια μετάδοση

Κάποιοι επιστήμονες πάντως δεν έκρυψαν, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, την ανησυχία τους για περαιτέρω επιδείνωση το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι πλέον αυξήθηκε η εγχώρια μετάδοση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ομάδα Ιχνηλάτησης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων αποτελούσε περίπου το 20% των θετικών περιστατικών, πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 11%. Αυτό σημαίνει πως το 89% των νέων περιστατικών της νόσου που ανακοινώνονται, οφείλονται σε εγχώριες μεταδόσεις.

Επιπρόσθετα έχουν αυξηθεί οι αλυσίδες μετάδοσης που συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις, καθώς και με εργασιακά περιβάλλοντα. Το θετικό στοιχείο, είναι πως παρά τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία, η κατάσταση δεν θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανησυχητική αφού τα πολύ συχνά τεστ, έχουν περιορίσει τις αλυσίδες μετάδοσης. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Ομάδα Ιχνηλάτησης, παραμένει εν τω μεταξύ το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν να μην δηλώνουν όλες τις επαφές τους. Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο.

Μέλη της ΣΕΕ ζήτησαν επιπρόσθετα ενίσχυση της καμπάνιας για τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, αφού μέσα από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχει επέλθει μεγάλη χαλάρωση και σε αυτήν αποδίδονται οι αλυσίδες μετάδοσης που δημιουργούνται.

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη