Στοιχεία δείχνουν επιβάρυνση σε συγκεκριμένες ομάδες-Επί τάπητος οι εισηγήσεις

Επιχειρεί να κλείσει το μέτωπο με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και να ανοίξει διάλογο για τις εισηγήσεις για επανακαθορισμό των μέτρων σε ισχύ, το Υπουργείο Υγείας. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, που βρίσκεται στην Αθήνα, με την επιστροφή του θα δει τη Δευτέρα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, τα μέλη της ΣΕΕ και θα τεθούν επί τάπητος τα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας, που επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί αλλαγή των μέτρων, που σύμφωνα με το υπουργικό διάταγμα θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, με δεδομένο ότι οι νοσηλείες των ασθενών με COVID-19, παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο, πονοκέφαλο προκαλούν οι υψηλές πληρότητες των νοσοκομείων, που σε κάποιους θαλάμους έφτασαν το 100%, λόγω κυρίως της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Πέραν από τις εισηγήσεις των ειδικών, κάποιες εκ των οποίων, όπως είναι τα υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους δεν συζητούνται για αυτό το στάδιο, τη συνέχεια θα καθορίσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. 

Εκεί που επιθυμεί να εστιάσει το Υπουργείο Υγείας, είναι στην αύξηση των εμβολιασμών και δη στη θωράκιση του ενήλικου πληθυσμού με ενισχυτική δόση. Ήδη ο υπουργός Υγείας, έχει στα χέρια του πρόταση της νέας Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, για επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια και δεύτερης με J&J, σε άτομα άνω των 18 ετών που έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Αν και η πρόθεση ήταν να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού τη Δευτέρα προς έγκριση, αυτή η εισήγηση, λόγω του ότι αποτέλεσε σημείο τριβής, φαίνεται πως γίνονται δεύτερες σκέψεις. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της ημέρας.

Τα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας

Εν τω μεταξύ, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η αύξηση των συρροών κρουσμάτων αρκετές από τις οποίες συνδέονται με σχολεία, κοινωνικές εκδηλώσεις και εργασιακούς χώρους, όπου διαφάνηκε πως υπάρχει χαλάρωση στην τήρηση των πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τα νέα καταγεγραμμένα δεδομένα, πέραν από τα διάσπαρτα κρούσματα σε πολλά σχολεία, υπάρχουν και τέσσερις αλυσίδες μετάδοσης, οι τρεις σε δημοτικά. Clusters δημιουργήθηκαν και από γάμους, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, ενώ μεγάλη αλυσίδα εντοπίστηκε ανάμεσα σε εργαζόμενους ξενοδοχείο στην Πάφο. 

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, η μεγαλύτερη επιβάρυνση των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι σε μαθητές. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, διαγνώστηκαν 1219 θετικά περιστατικά, με ποσοστό 22% (σ.σ 268 κρούσματα) να αφορά σε παιδιά και εφήβους, 6-17 χρόνων. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων, από όπου προέρχεται το 20% των θετικών περιστατικών. Το θετικό είναι, ότι τη χαμηλότερη επιβάρυνση έχουν οι άνω των 60, που έχουν πιο πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσηση.

Σημειώνεται πως από τα κρούσματα την ίδια περίοδο το 60% δεν είχε λάβει καμία δόση εμβολίου.

Οι χώρες εισαγωγής κρουσμάτων

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό κρουσμάτων, συνεχίζει να είναι εισαγόμενο με τα πλείστα να προέρχονται από χώρες που έχουν έξαρση. Συγκεκριμένα το 12% των θετικών περιστατικών την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου (σ.σ 144 κρούσματα), έχουν ιστορικό ταξιδίου.

Τα πλείστα προέρχονται από την Ελλάδα (σ.σ 45 ). Ακολουθούν η Βρετανία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη