Στην… πρίζα για εύρεση υπαλλήλων-Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία και ξενοδοχεία

Βροχή είναι τα αιτήματα, από επιχειρήσεις που ψάχνουν αγωνιωδώς για εργαζόμενους. Στο Υπουργείο Εργασίας, ξεπέρασαν ήδη τις 650 οι αιτήσεις από επιχειρήσεις που ζητούν υπαλλήλους, με τις διαδικασίες κάλυψης των αναγκών, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Παρά το γεγονός, ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αγγίζει όλους τους τομείς της οικονομίας, η καταγραφή των αναγκών, κατέδειξε πως σε κάποιους από αυτούς τα προβλήματα είναι τεράστια.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, αφορά στην έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία. Οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν ανάγκη από καμαριέρες, γκαρσόνια και καθαρίστριες. Ανησυχία έχει προκαλέσει και η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία, καθώς ψάχνουν επειγόντως για νοσηλευτές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τεράστιες συνεχίζουν να είναι οι ανάγκες για πωλητές, οδηγούς και αποθηκάριους, ενώ μάχη για ένα υπάλληλο, δίνουν επιχειρηματίες στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο και στη γεωργοκτηνοτροφία.

«Υπάρχει ακόμα περιθώριο υποβολής και άλλων αιτήσεων, ενώ πολλοί τις έχουν ήδη καταχωρημένες και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ξανά υποβάλουν», ανέφερε στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν με το… κλεφτοφάναρο για προσωπικό-Οι τομείς με τις μεγάλες ελλείψεις

Καμπανάκι κινδύνου

Όσο περνά ο καιρός, τόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με τους τομείς που επηρεάζονται να αυξάνονται και τις επιχειρήσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, αλλιώς θα μείνουν στάσιμες και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Τσιακκής.

Αυτό που αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών, είναι να προβεί το Υπουργείο Εργασίας στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να ξεκαθαρίσει πόσοι από τους έντεκα χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας και να παραπεμφθούν στους εργοδότες. Σε περίπτωση που οι Κύπριοι άνεργοι δεν καλύψουν τις θέσεις, όπου προκύπτουν κενά τότε αναζητηθούν άτομα από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόγνωση μαγαζάτορες, δεν βρίσκουν προσωπικό-Μάχη για ένα υπάλληλο

Όσον αφορά το σχέδιο διευκόλυνσης των διαδικασιών πρόσληψης αιτητών ασύλου για να καλυφθούν κάποια κενά, η διαδικασία προχωρά κανονικά, με τους ίδιους να καταθέτουν τα στοιχεία τους με τον απλοποιημένο τρόπο που διαθέτει το Υπουργείο Εργασίας. Από την στιγμή που υποβάλλει την αίτηση του, ο εργοδότης νομιμοποιείται να τον εργοδοτήσει.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την απασχόληση αιτητών ασύλου, σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, είναι πως η θέση τους δεν είναι πάντα μόνιμη, αφού σε περίπτωση που η αίτηση τους απορριφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε οι εργοδότες οφείλουν αν τους αποδεσμεύσουν ώστε να εγκαταλείψουν την χώρα. Παρόλα αυτά, λόγω της ανάγκης των επιχειρήσεων, οι εργοδότες τους προσλαμβάνουν με την ελπίδα ότι δεν θα πάει κάτι στραβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρύθμισε με διάταγμα την έλλειψη προσωπικού η Ζέτα-Προσλήψεις αιτητών ασύλου με απλή αίτηση

«Πολλοί δεν θέλουν να εργαστούν στην πραγματικότητα»

Οι επιχειρήσεις ζητούν οι συναντήσεις για κάλυψη των θέσεων, να γίνονται στην παρουσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΒΕ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, για να μην βγαίνουν, όπως είπε ο κ. Τσιακκής, λανθασμένα μηνύματα προς τα έξω και να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις προς το Υπουργείο.

«Πολλοί άνεργοι πηγαίνουν χωρίς να θέλουν να εργαστούν στην πραγματικότητα και απορρίπτουν την δουλεία γιατί δεν είναι αυτό που θέλουν, ή προτιμούν να εργάζονται λιγότερες ώρες και στην συνέχεια να κατηγορούν τους εργοδότες ότι τους προσφέρουν λίγα χρήματα», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας