Πυροβολούν για διαχείριση πανδημίας οι επιστήμονες-Στάση σιωπής από Χατζηπαντέλα

Χάσμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ Υπουργείου Υγείας και κάποιων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που πλέον εκφράζουν δημόσια της ενστάσεις τους για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται για διαχείριση της πανδημίας.  

Κάποια μέλη της ΣΕΕ, που πλέον λειτουργεί με μικρότερη σύνθεση αφού κάποιοι επιστήμονες “έκαναν” πίσω μετά τις προσφυγές εναντίον τους από πολίτες για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, ζητούν όπως επανακαθοριστεί, στη βάση των συστάσεών τους που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, η στρατηγική τόσο των μέτρων σε ισχύ, όσο και για τους εμβολιασμούς.

Οι δύο που εξέφρασαν δημόσια τη δυσφορία τους για τις πολιτικές αποφάσεις, είναι ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης και ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μουρμουρητά υπάρχουν και από άλλους, που θεωρούν ότι υποβαθμίστηκε ο ρόλος της επιτροπής και πλέον ζητείται η άποψή της, μόνο για απόψεις που έχουν σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εισήγηση για τεστ σε εμβολιασμένους και η… εξαφάνιση των ασυμπτωματικών

Μη κρύβοντας τη διαφωνία του για χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας, ο Κωνσταντίνος Τσιούτης είχε αναφέρει την Τρίτη στον REPORTER, ότι κάποιοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος έχουν παραδώσει προτάσεις με μέτρα, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα της πανδημίας. «Η δική μου εισήγηση, είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι επειδή ακριβώς έστω και σε πολύ μικρή πιθανότητα οι εμβολιασμένοι προσβάλλονται, θα πρέπει να διασφαλίσουμε, με κάποιο τρόπο ότι θα έχουμε τεστ και σε εμβολιασμένους, ώστε να παρακολουθούμε και εκεί την κατάσταση», είχε πει ο Καθηγητής Τσιούτης.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είχε αναφέρει πως ο ρόλος τους ως σύμβουλοι, είναι να βλέπουν τα δεδομένα και τα διεθνή και τα τοπικά και να δίνουν εισηγήσεις σε ορθά δεδομένα, εκφράζοντας παράπονα ότι δεν λαμβάνουν επαρκή στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας. «Εάν κάποιος θεωρεί ότι ο ρόλος μας δεν είναι βοηθητικός, μπορεί να λάβει ανάλογες αποφάσεις. Εμένα προσωπικός μου στόχος, είναι να λέω την αλήθεια που αντανακλά από τα δεδομένα», είχε πει ο επικεφαλής της ΣΕΕ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου, Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, σε δηλώσεις του στον Φιλελεύθερο ανέφερε πως οι νέοι εμβολιασμοί, «έχουν βαλτώσει και η Κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Δεν γίνονται συντονισμένες κινήσεις, αλλά κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι ένα πράγμα η ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού και άλλο η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ότι «νικήσαμε την πανδημία». Με έντονο τρόπο, διεμήνυσε πως δεν αρκεί να «διαλαλούμε ποσοστά εμβολιασμού», με δεδομένο ότι η Κύπρος έχει συνολικό ποσοστό εμβολιασμού, που φτάνει το 67% και ότι το 80% που λέγεται συνεχώς είναι μόνο στους ενήλικες. 

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας πάντως, δεν προτίθεται σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας να τοποθετηθεί στις αντιδράσεις των επιστημόνων. Πληροφορίες του REPORTER από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν, πως σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, η πρόταση Τσιούτη για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, δεν είναι προς συζήτηση, όπως και η αλλαγή των υφιστάμενων μέτρων, που σύμφωνα με το διάταγμα, θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η νέα Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στους όρους εντολής της οποίας προστέθηκαν και τα θέματα πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι θα φύγει, αυτό το κομμάτι από τη ΣΕΕ, η οποία έδιδε μέχρι πρότινος εισηγήσεις για τους εμβολιασμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ