Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Με προτάσεις που αφορούν οικονομικά κίνητρα και στεγαστική πολιτική πιστεύουν ότι θα χτυπηθεί η υπογεννητικότητα, η Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα, η οποία θα ετοιμάσει υπόμνημα και θα το καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και στο Υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής

Μεταξύ των προτάσεων που συζήτησε κατά τη συνεδρία της στη Βουλή, ήταν να παραχωρηθεί ένα γενναίο ποσό σε κάθε νέο ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο θα ξεκινά από τις πέντε χιλιάδες και θα αυξάνεται κατά χίλια ευρώ κάθε επόμενη φορά.

Επίσης έγινε εισήγηση, όπως στο υπόμνημα να περιλαμβάνεται πρόταση που θα αφορά την ανέγερση χώρων διαμονής για ζευγάρια, που θα φέρουν στον κόσμο συγκεκριμένο αριθμό παιδιών και το οποίο θα μπορούν να αποπληρώνουν σε δόσεις, αντί να βρίσκονται συνεχώς στο ενοίκιο.

Παράλληλα, η Επιτροπή μάζεψε τις εισηγήσεις αρκετών οργανώσεων και ομοσπονδιών, οι οποίες σχετίζονται με το θέμα και οι οποίες έκαναν τις δικές τους εισηγήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, στάθηκε στους αριθμούς της υπογεννητικότητας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και προκαλούν ανησυχία, αφού όπως είπε, από τις 9189 γεννήσεις του 2015, αυτές έπεσαν στις 8016, το 2020.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως οι γεννήσεις αλλοδαπών από 1706 το 2015, ανέβηκαν στις 2664, κάτι που σημαίνει ότι είναι το 25% των συνολικών γεννήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, υπέδειξε πως η Επιτροπή μπορεί να δώσει κίνητρα και εισηγήσεις, για να χτυπηθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. «Στην Ουγγαρία, δίνεται σπίτι σε κάθε οικογένεια που κάνει τρία παιδιά. Ένα κίνητρο που μπορεί να δοθεί είναι ένα σπίτι. Ας μην είναι στην αστική περιοχή. Ας είναι 15 με 20 λεπτά από το κέντρο. Μια οικογένεια θα πάει, παρά να είναι στο ενοίκιο».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, εξήγησε πως εκείνο που χρειάζεται είναι η ουσιαστική χρηματοδότηση για κάθε τέκνο. «Η πρότασή μου είναι να δίνονται πέντε χιλιάδες ευρώ για το πρώτο και να βάζουμε χίλια ευρώ για κάθε νέα γέννηση».

Ο κ. Κουλίας στάθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι πολλά πρόσωπα μένουν μαζί εξ ανάγκης, αφού οι λόγοι είναι οικονομικοί. Άρα η πρόταση του είναι να χτίζει το κράτος σπίτια ή διαμερίσματα και να τα δίνουν σε νέες οικογένειες, οι οποίες θα τα αποπληρώνουν με δόσεις. Η πρόταση του κ. Κουλία είναι ουσιαστικά κάτι που να θυμίζει ενοικιαγορά.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή οι γεννήσεις στην Κύπρο το 2015 από Ελληνοκύπριους γονείς ήταν 9.189 σε σχέση με 8.016 το 2020, ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς ανέρχονταν το 2015 στις 1.706 και το 2020 στις 2.664.

Όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονιούς υπάρχει και μια γέννηση από μετανάστες γονείς, η αναπλήρωση του πληθυσμού δεν είναι πλέον εφικτή και ο δείκτης των γεννήσεων βρίσκεται στο 1,3%. Πρόσθεσε ότι θα υποβάλουν υπόμνημα προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και αρμόδια υπουργεία με αρκετές εισηγήσεις για να βελτιωθεί άμεσα το πρόβλημα.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντική πτυχή τη φορολογική ελάφρυνση των ζευγαριών που ζητούν αρκετές οργανώσεις, ενώ είπε ότι η μοναδική φορά που υπήρξε αύξηση γεννήσεων ήταν το 1991 όταν υπήρχε καταβολή ενός μεγάλου ποσό με τη γέννηση ενός παιδιού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζήτησαν την ετοιμασία πρότασης η οποία θα σταλεί προς τα αρμόδια υπουργεία με εισηγήσεις και μέτρα τα οποία θα βοηθούν στην απάμβλυνση του οξύτατου προβλήματος του δημογραφικού. Πρόσθεσε ότι έλαβαν υπόψιν τα υπομνήματα αρμοδίων φορέων και οργανώσεων και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν με γραπτές εισηγήσεις στην επόμενη συνεδρία.

Επίσης ο κ. Αλαμπρίτης χαιρέτισε την εφαρμογή της επέκτασης της άδειας μητρότητας στο 2ο και 3ο παιδί σε 5 και 6 μήνες αντίστοιχα. Είπε επίσης ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για ετοιμασία νομοσχεδίου για παραχώρηση γονικής άδειας με απολαβές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι «έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή και το μέλλον του Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο έχει ημερομηνία λήξεως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα δεν αρκεί η επέκταση της άδειας μητρότητας ή να ρυθμιστεί η απασχόληση των παιδιών, αλλά το κράτος αν θέλει να λύσει το πρόβλημα πρέπει να ξεκινήσει με μια γενναία επιδότητηση της κάθε γέννησης. Εισηγήθηκε το πρώτο παιδί να παίρνει άμεσα €5000, αν υπάρχει δεύτερος τοκετός €6000 και ούτω καθεξής.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα, ανέφερε, είναι η στέγαση των νέων ζευγαριών και είπε ότι το κράτος πρέπει να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον την βάση απόκτησης κατοικίας και μετά αντί ενοικίου τα νέα ζευγάρια να πληρώνουν τη δόση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές καταγγελίες στη Βουλή-Στοίβαγμα μεταναστών, αιμομιξίες και παρενοχλήσεις

Στην Επιτροπή οι Υπουργοί

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, κλείδωσε η συνεδρία της Επιτροπής για το Δημογραφικό, στην παρουσία αρκετών υπουργών της Κυβέρνησης, για να εξεταστεί τόσο το μεταναστευτικό, όσο και τα λοιπά θέματα που την απασχολούν.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ενώ συμφωνήθηκε να προσκληθούν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας.

Παράλληλα, παρόντας θα είναι ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα της Επιτροπής. Η συγκεκριμένη συνεδρία, καθορίστηκε για την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα