Ο Άρης Παπαγεωργίου στον REPORTER: Ο εμβολιασμός και η προστασία των εγκύων

Η COVID19 βρίσκεται σχεδόν δύο χρόνια στη ζωή μας, με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, να συνεχίζει πυρετωδώς να συλλέγει στοιχεία, για τις επιπτώσεις της. Ένα από τα θέματα που την έχει απασχολήσει ευρέως, είναι οι επιπλοκές της νόσου σε γυναίκες που κυοφορούν.

Επικεφαλής μίας από τις σημαντικές έρευνες που διενεργήθηκαν διεθνώς, η οποία κατέδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες με Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) και πρόωρο τοκετό, ήταν ο Δρ. Άρης Παπαγεωργίου καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο διεθνούς φήμης Κύπριος επιστήμονας, που έχει στο ενεργητικό του πολλές περγαμηνές μίλησε στον REPORTER, για τις επιπτώσεις τη νόσου κατά τον τοκετό, για τους εμβολιασμούς και το σημαντικότατο ερευνητικό του έργο σε εγκύους, σε χώρες με χαμηλή ιατρική περίθαλψη.

Έχετε διενεργήσει έρευνα που κατέδειξε πως οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID19. Ποια είναι τα ευρήματα της;

Ο κορωνοϊός κινήθηκε πολύ γρήγορα. Σκεφτείτε ότι Δεκέμβριο του 2019, εντοπίστηκε στην Κίνα, τον Ιανουάριο βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε άλλες χώρες και το Φεβρουάριο η Ιταλία είχε έξαρση. Αναπτύχθηκε τόσο ραγδαία και η μεγάλη μας ανησυχία, ήταν για τις εγκύους, αφού άλλες λοιμώξεις κορωνοϊού όπως ο SARS και ο MERS, είχαν  πολύ arnitikes επιπτώσεις στις γυναίκες που κυοφορούσαν.

Οι πρώτες μελέτες που είχαν βγει από την Κίνα ήταν κάπως καθησυχαστικές, αλλά μιλούσαμε για λίγα περιστατικά και δεν υπήρχαν συγκριτικές μελέτες, εγκύων που είχαν προσβληθεί από COVID, με έγκυες που δεν είχαν προσβληθεί.

Η μελέτη που κάναμε, έδειξε ότι υπάρχει ψηλός κίνδυνος πρόωρου τοκετού, υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης, πέντε φορές ψηλότερος κίνδυνος να μεταφερθούν οι έγκυες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Είχαμε μάλιστα, έντεκα έγκυες γυναίκες που πέθαναν λόγω COVID (από τις 700) και μία γυναίκα (από τις 1400) στον συγκριτικό πληθυσμό. Είχαμε, δηλαδή, είκοσι φορές πιο ψηλή θνησιμότητα. Δεν θέλουμε να εκφοβίζουμε τις γυναίκες, στις περισσότερες θα είναι ομαλή η έκβαση της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

Μειώνεται αυτός ο κίνδυνος στις έγκυες που εμβολιάστηκαν;

Στις εμβολιασμένες γυναίκες, “χάνεται” η επίδραση του κορωνοϊού. Έχουμε στοιχεία από το Γενάρη του 2021 μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου στη Βρετανία. Έγινε εισαγωγή 1714 εγκύων γυναικών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Από αυτές, 99.6% δεν είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Αν κοιτάξουμε εισαγωγές σε ΜΕΘ, νοσηλεύτηκαν 235 γυναίκες, εκ των οποίων όλες, εκτός από δύο, δεν ήταν εμβολιασμένες. Ακόμα και οι δύο, όμως που ήταν εμβολιασμένες είχαν πάρει την πρώτη δόση και όχι τη δεύτερη.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι όλες οι έγκυες γυναίκες που απεβίωσαν στη Βρετανία ήταν μη εμβολιασμένες. Αυτό μας λέει, ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σχεδόν 100% τις έγκυες γυναίκες, στις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Πολλές γυναίκες διστάζουν να βάλουν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι καταδεικνύουν οι κλινικές μελέτες, είναι ασφαλές;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουμε πλέον πολλά στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο. Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επιτήρησης, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 170,000 γυναίκες, που έκαναν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είχαμε σοβαρές παρενέργειες είτε στη γυναίκα, είτε στο νεογνό. Έχουμε δεδομένα που μας δίνουν τη διαβεβαίωση, ότι είναι πραγματικά ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη.

Ο εμβολιασμός προστατεύει δύο άτομα και τη μητέρα και το παιδί, διότι ενώ το εμβόλιο δεν περνά στο νεογνό, τα αντισώματα που κάνει η γυναίκα από αυτό περνούν στο νεογνό.

Υπάρχουν επίσης γυναίκες που διστάζουν να βάλουν το εμβόλιο, επειδή βρίσκονται σε διαδικασία να μείνουν έγκυες. Κάποιες εξ αυτών φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από κάποιες φήμες ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τι τελικά ισχύει;

Αυτό είναι fake news που βασίστηκε σε μια έρευνα, που ήταν εντελώς σε θεωρητική βάση και έλεγε ότι μία από τις πρωτεΐνες στον ιό, είναι παρόμοια με μια πρωτεΐνη στον πλακούντα και ενδεχομένως να δημιουργούσε προβλήματα γονιμότητας. Αυτό δεν ισχύει όμως. Πρώτον δεν είναι καθόλου παρόμοια αυτή η πρωτεΐνη και δεύτερον έχουμε πολύ καλά στοιχεία από τις τοιχοποιημένες έρευνες, που έχουν γίνει στα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca kai J&J.

Σε όλες αυτές τις μελέτες, έχουν ενταχθεί 59,000 άνθρωποι που έχουν πάρει το εμβόλιο και άλλοι τόσοι που δεν το είχαν πάρει. Αν κοιτάξουμε το βαθμό γονιμότητας σε αυτές τις δύο ομάδες, είναι ακριβώς ο ίδιος: 66 κυήσεις στις μη εμβολιασμένες και 71 στις εμβολιασμένες. Δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Η διαχείριση από την Κύπρο και το τέλος της πανδημίας

Πώς κρίνεται τη διαχείριση της Κύπρου στην πανδημία;

Πιστεύω ότι τα πήγε πολύ καλά η Κύπρος. To lockdown ήταν, δυστυχώς, αναγκαίο και με το SafePass έγινε καλή δουλειά, επειδή εάν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί πρέπει να κάνει τεστ.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να αναγκαστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις μόνοι τους. Ωστόσο πρέπει να τις παίρνουν με τα σωστά στοιχεία και όχι με βάση παραπληροφόρηση από το Facebook και το TikTok.

H απορία μου κάποτε είναι για ποιο λόγο κάποιος κόσμος, είναι τόσο εύκολο να πιστέψει οποιαδήποτε θεωρία και όταν βγαίνουν επιστημονικά στοιχεία λένε “είναι μαφίες αυτά”. Για ποιο λόγο, τι έχει να κερδίσει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με την παραπληροφόρηση. Πλέον έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά που μπορούμε να κάνουμε συγκριτικές μελέτες για την COVID19.

Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να πεισθούν για να εμβολιαστούν οι πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν να το πράξουν;

Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουνε εμβολιαστεί. Είναι οι πολίτες που είναι απληροφόρητοι και θα μπορούσαμε να τους πληροφορήσουμε για να αλλάξουν γνώμη. Υπάρχει ακόμα, ένα αρκετά μικρό ποσοστό, που είναι εναντίον των εμβολίων και δεν θέλουν να έχουν σχέση με την ιατρική γενικά. Αυτή την κατηγορία πολιτών είναι πολύ δύσκολο να τους πείσεις.

Η αγωνία του κόσμου είναι πότε θα μπει ένα τέλος στην πανδημία. Μπορεί να γίνει τέτοια εκτίμηση;

Νομίζω ότι δεν ξέρει κανένας την απάντηση. Η δική μου γνώμη είναι πως πρόκειται για ένα ιό που θα γίνει από πανδημικός, ενδημικός. Δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα έχει χαμηλό βαθμό μετάδοσης.

Το ερευνητικό έργο και η αγάπη για την Κύπρο

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την εμβρυϊκή ιατρική;

Είναι ένα απίστευτο “παράθυρο”, να βλέπουμε πώς αναπτύσσεται ένα νέο ανθρώπινο ον. Για μένα είναι πολύ ενδιαφέρον ως ιατρικό θέμα. Επίσης είσαι στην αρχή της ζωής, ενώ σε πολλούς κλάδους της ιατρικής, είμαστε προς το τέλος της ζωής. Στη μαιευτική ασχολείσαι ως επί τω πλείστω με χαρούμενα γεγονότα.

Ως φοιτητής ιατρικής πήγα στην Κένυα και έκανα για κάποιο διάστημα παιδιατρική και μαιευτική. Πραγματικά ξύπνησε μέσα μου η επιθυμία να βοηθήσω όχι μόνο τις γυναίκες που βλέπω εγώ, αλλά ήθελα να αναπτύξω την ιατρική περίθαλψη, σε χώρες οι οποίες πραγματικά το έχουν ανάγκη. Το να χαμηλώσει η θνησιμότητα των νεογνών για παράδειγμα, σε μια χώρα αυξάνει το δείκτη καλής ιατρικής περίθαλψης ανθρώπινου δυναμικού κλπ. Είναι μία αλυσίδα, που βοηθά ένα πληθυσμό να φτάσει σε καλύτερο επίπεδο.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολυεπίπεδη η ενασχόλησή σας με την εμβρυϊκή ιατρική…

Καθημερινά βλέπω ασθενείς. Οι ασθενείς μου είναι γυναίκες και τα έμβρυα τους. Η υπο-ειδικότητά μου είναι η εμβρυομητρική ιατρική.

Το ακαδημαϊκό μου έργο είναι στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ηγούμαι μίας ομάδας που διενεργεί παγκόσμιες μελέτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε διάφορες χώρες. H ομάδα ερευνητών, που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, μαζεύουν στοιχεία και κάνουν μελέτες για την εγκυμοσύνη.

Με ενδιαφέρει να βοηθώ και γυναίκες που δεν μπορώ να δω ο ίδιος. Κάνουμε μελέτες και βρίσκουμε λύσεις για το πώς μπορούμε να καλυτερεύσουμε την έκβαση της εγκυμοσύνης σε γυναίκες σε χώρες που δεν έχουν υψηλή ιατρική περίθαλψη.

Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο κάνουμε μια μεγάλη έρευνα προσπαθώντας να μειώσουμε τη μόλυνση εντός του σπιτιού για γυναίκες που κυοφορούν. Λαμβάνουν μέρος 3,600 σπιτάκια στο Περού, τη Γουατεμάλα, τη Ρουάντα και την Ινδία. Προσπαθούμε να δούμε εάν με το να βάλουμε σύγχρονης τεχνολογίας μεθόδους μαγειρικής μέσα στα σπίτια, μπορούμε να μειώσουμε τον κακό αέρα, αφού όταν μαγειρεύουν με ξύλο και χωρίς φουγάρα είναι αποπνικτικά. Δεν είναι υγιές να βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε τέτοιο χώρο. Σε αυτή την έρευνα λαμβάνουν μέρος 4 χώρες, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ερευνητικά προγράμματα σε δεκαοκτώ χώρες. 

Είμαι επίσης αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού BJOG, το οποίο επίσης βοηθά ώστε να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο τις καλύτερες επιστημονικές πληροφορίες, για την βελτίωση της έκβασης της εγκυμοσύνης.

Ένας επιστήμονας της δικής σας εμβέλειας, θα μπορούσε να εργαστεί στην Κύπρο και να πετύχει τα ίδια πράγματα;

Υπάρχει πάρα πολύ αξιόλογος κόσμος στην Κύπρο. Εγώ είμαι στη Βρετανία, για πρακτικούς λόγους. Η γυναίκα μου είναι Ισπανίδα και εγκατασταθήκαμε στην Αγγλία και κάναμε σταδιοδρομία. Πιστεύω ότι εάν ερχόμουν Κύπρο πάλι θα έκανα σταδιοδρομία, απλά θα ήταν διαφορετική η πορεία της ζωής μου. Είναι βέβαια πιο εύκολο να πάρεις μεγάλα ερευνητικά κονδύλια, στην Οξφόρδη για παράδειγμα, όμως στην Κύπρο υπάρχουν πολλά αξιόλογα έργα και έρευνες που γίνονται στην Κύπρο.

*Ο Δρ. Άρης Παπαγεωργίου, θα μιλήσει την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 16.00 στο Hilton Cyprus Hotel στην Λευκωσία, για το θέμα της Covid-19 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της συζύγου του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μαρία Σελίπα-Νεοφύτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση safepass.

 

 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ