Πρώτο βήμα Προδρόμου για Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Ζητούν ενημέρωση οι καθηγητές

Το πρώτο βήμα έγινε, οι εμπλεκόμενοι έχουν σηκώσει μανίκια και ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά, με τον δρόμο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου για την εκπαίδευση να έχει ανοίξει. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανεβαίνει το λόφο του Προεδρικού, με τον φάκελο του γεμάτο γοα να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την Εθνική Στρατηγική του 2021-2023, για την παιδεία και την εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Καταθέτει πρόταση για Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση στη Βουλή ο Προδρόμου

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξέλιξη της πολιτικής μεταρρυθμίσεων και τις καινοτομίες στην εκπαίδευση, ενώ θα καταθέσει ανάλυση των σχολικών επιδόσεων, με εισηγήσεις για μέτρα βελτίωσης. Στη συνέχεια, αφού λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα καταθέσει σχετική πρόταση με εισηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και θα ξεκινήσει τις επαφές με τους βουλευτές, ώστε να οριστεί το πλαίσιο, για τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου για την εκπαίδευση.

Ένα σχέδιο, το οποίο αναμένεται να θέσει κάτω από την ομπρέλα του, όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο καιρό τον τομέα της παιδείας. «Θα βάλουμε κάτω κάποιες δράσεις από αυτές που ετοιμάζουμε για τα μεγάλα θέματα, την Ειδική Εκπαίδευση, τη μεταναστευτική βιογραφία, το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικών και σχολείου και κάποια πράγματα που προκύπτουν», εξήγησε στον REPORTER ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Επιτροπή Παιδείας και Υπουργείο θα πρέπει να συνεργαστούν, με τον κάθε θεσμό να αναλαμβάνει διαφορετικά καθήκοντα. «Θα τα βάλουμε όλα κάτω και για κάποια πράγματα θα θέλουμε νομοθεσίες από τη Βουλή. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόθεση συνεργασίας από την Επιτροπή, τουλάχιστον από τον πρόεδρο, θα μπούμε σε μία συνεννόηση. Θα έχουμε μέσα τα μεγάλα κεφάλαια που πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα».

Το Εθνικό Σχέδιο για την εκπαίδευση, ουσιαστικά στοχεύει στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά και στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του δημόσιου και όχι μόνο σχολείου.

«Νομίζω ότι είναι η αρχή και αν υπάρχει η πολιτική βούληση, θα ξεκινήσουμε με τη σύσταση ειδικών εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, από το εξωτερικό και την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Παιδείας, οι οποίοι θα ορίζουν το πλαίσιο και θα είναι το συμβουλευτικό σώμα και για το Υπουργείο και το Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες τους, να ξεκινήσει η διαδικασία ορισμού μίας στρατηγικής για Εθνικό Σχέδιο Παιδείας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να στηρίξει αυτό το εγχείρημα, με όλες του τις δυνάμεις.

Όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, τα θέματα που υπάρχουν και χρίζουν άμεσου χειρισμού είναι πολλά και ταλανίζουν τον τομέα της εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες. Το αποδίδει στο γεγονός ότι κάθε υπουργός που αναλάμβανε καθήκοντα, κατέθετε και τις δικές του αλλαγές.

«Έχουμε πολλές κατηγορίες εκπαιδευτικών, πολλές κατηγορίες δημόσιων σχολείων, σοβαρά προβλήματα κτιριακά, σοβαρά προβλήματα στην ειδική εκπαίδευση, που πρέπει να επιλυθούν, σοβαρά προβλήματα στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στη μέση, υποβαθμισμένη την Τεχνική Εκπαίδευση, χρειάζεται να λειτουργήσει το σύστημα για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε και να βάλουμε το Εθνικό Σχέδιο παιδείας».

«Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους εκπαιδευτικούς»

Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση. Την ίδια ώρα καλούν τον υπουργό Παιδείας, να ορίσει μία ημερομηνία, άμεσα, για συνάντηση μεταξύ τους.

«Δεν έγινε ακόμη καμία διαβούλευση και δεν ξέρουμε σε τι θα αναφέρεται το Εθνικό Σχέδιο για την εκπαίδευση. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Εμείς θα συζητήσουμε με τον υπουργό, όμως θα μπορούσε να ενημερώσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για τις σκέψεις του, πριν γίνει κατάθεση οποιασδήποτε εισήγησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας