Ανεξάρτητη αρχή για τη διαφθορά με... κομμένες και ραμμένες θέσεις-Έντονες διαφωνίες

Με αρκετές διαφωνίες, επί συγκεκριμένων σημείων του νομοσχεδίου για τη Διαφθορά, ξεκίνησε στην Επιτροπή Νομικών, η κατ’ άρθρο συζήτησή του. Τα κύρια σημεία των διαφωνιών, επικεντρώθηκαν στη χρονική διάρκεια της θητείας, που θα έχει ο Πρόεδρος και τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής για τη διαφθορά, καθώς και για πρόνοιες που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα για τις θέσεις.

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο νόμος έχει κομμένες και ραμμένες θέσεις, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, αναφέρθηκε από τεχνοκράτες, πως διαπίστωσαν από την ανάγνωση του νομοσχεδίου ότι αυτοί που θα μπορούν να διοριστούν στις συγκεκριμένες θέσεις είναι πρώην αρχηγοί και υπαρχηγοί της Αστυνομίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, απηύθυνε θερμή παράκληση όπως επανεξεταστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και σε όσες περιπτώσεις φωτογραφίζονται πρόσωπα, να διαγραφούν ή να αναδιατυπωθούν.

Σ’ ότι αφορά στα πόσα άτομα θα απαρτίζουν την ανεξάρτητη Αρχή για τη Διαφθορά, η αρχική πρόνοια του νομοσχεδίου, ήταν τρία άτομα. Ωστόσο οι βουλευτές, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο τριμελές σχήμα, εφόσον εάν κάποιος από αυτούς τηρήσει αποχή τότε ο Πρόεδρος θα μπορεί να αποφασίσει μόνος του με νικώσα ψήφο. Ως αντιπρόταση, κατέθεσαν την αύξηση των μελών της Αρχής, σε πέντε χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως είπαν ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός που αποφασίστηκε.

Κατά τη συζήτηση τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν ότι ο Πρόεδρος και οι Βοηθοί του θα έχουν θητεία έξι χρόνων και δεν θα επιτρέπεται ο επαναδιορισμός τους.

Ένα άλλο σημείο τριβής, είναι πρόνοια του νομοσχεδίου πως μπορεί κάποιος να διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση, εάν έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την ημέρα που τερματίστηκαν τα καθήκοντά του, ως υπουργού, βουλευτή ή άλλου αξιωματούχου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «πριν από κάποια χρόνια, καταθέσαμε πρόταση να μην διορίζονται πρώην υπουργοί ή βουλευτές και μας είπαν ότι είναι αντισυνταγματικό. Μετά από αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,, διόρισε Γενικό και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, δύο τέως υπουργούς και τώρα βάζουμε ως πρόνοια στο νόμο τα δύο χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές