Συναγερμός στις πλημμυροπαθείς περιοχές, mayday από Δήμους-«Θα υποφέρουμε...»

Υπό τον κλοιό των έντονων βροχοπτώσεων βρέθηκαν ορισμένες περιοχές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται επί ποδός και να ανταποκρίνεται στις κλήσεις πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες. Επίκεντρο των πρώτων βροχοπτώσεων που έπεσαν στο νησί μας, βρέθηκε η κοινότητα Λυμπιών, με είκοσι συνολικά διαφορετικές περιπτώσεις να καλούν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για ρυμούλκηση οχημάτων και απεγκλωβισμό προσώπων, όπως και για άντληση ομβρίων υδάτων από διάφορα υπόγεια υποστατικών. 

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Λύμπια, μίλησε στον REPORTER, o Κοινοτάρχης Λυμπιών, Μιχάλης Γεωργίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της κοινότητάς του.  «Συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς τον καθαρισμό των δρόμων και των υποστατικών και έχουν έρθει συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης για επιδιορθώσεις και καταγραφής ζημιών. Αναμένω και από τα δημόσια έργα επίσης να έρθει συνεργείο για την καταγραφή των ζημιών. Οι ζημιές που έχουμε υποστεί είναι υλικές. Είναι θέμα προγραμματισμού και με τη βοήθεια του κράτους θα τα επανορθώσουμε και θα τα φτιάξουμε. Έχουν πλημμυρίσει υποστατικά κυρίως, βοηθητικοί χώροι οι περισσότεροι. Για καλή μας τύχη, δεν έχει αναγκαστεί κόσμος να φύγει από τα σπίτια του, αλλά οι αυλές των σπιτιών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Το οικονομικό μέγεθος των ζημιών δεν μπορώ να το κρίνω ακόμη, υπάρχουν αρμόδιοι της επαρχιακής διοίκησης που θα κρίνουν καλύτερα τις ζημιές».

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τους φοβίζει ο χειμώνας, ο κ. Γεωργίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υποδομές που υπάρχουν. «Βεβαίως και γι’ αυτό θα ρθουν τα συνεργεία των δημοσίων έργων διότι έχουν πλημμυρίσει δυο περιοχές οι οποίες είναι σε κύριους δρόμους, στις οποίες υπάρχουν οι υποδομές, αλλά φάνηκε ότι σε τέτοιου είδους κακοκοκαιρίες, να μην ανταποκρίνονται. Θα έρθουν να δουν το πρόβλημα επί τόπου και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν για αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών.

Εάν προλαβαίνουν να επιδιορθωθούν οι εν λόγο υποδομές πριν τον χειμώνα, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι, «με τέτοια καταιγίδα που είχαμε, ο Γυαλιάς να ήταν, δεν θα απορροφούσε τα νερά που έριξε. Μέσα σε μια ώρα οι ποσότητες νερού που έχουν πέσει στην κοινότητα και επειδή ήταν χαλαζοθύελλα, μέσα σε μια ώρα, στοίβασε πενήντα εκατοστά χαλάζι σε ορισμένες περιοχές. Όσο προγραμματισμό και μελέτες να κάνεις ορισμένες φορές, θα πέσεις έξω δυστυχώς. Θα δούμε όμως τα δυο σημεία που εντοπίσαμε το τεράστιο πρόβλημα. Είναι τεχνικό το θέμα και θεωρώ υπάρχουν λύσεις με τη βοήθεια των τεχνικών για να τα ξεπεράσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πονοκέφαλος του χειμώνα, η περίεργη εικόνα στα φράγματα και γιατί πλημυρίζουμε

Σε 70 επιδιορθώσεις προχώρησε ο Δήμος Έγκωμης-Πονοκέφαλος ο Κλήμος

Εάν έχουμε ακραία φαινόμενα, ασφαλώς και θα έχουμε προβλήματα, ανέφερε φανερά προβληματισμένος ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου. «Η Έγκωμη είναι πλημμυροπαθής περιοχή, λόγω της διέλευσης του Ποταμού Κλήμου και σε ακραία φαινόμενα υπάρχουν δυστυχώς πάντοτε προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα λυθούν όταν θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία ήμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών για να ξεκινήσουμε».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριάκου, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο ακραία θα είναι τα φαινόμενα που θα έρθουν, για να διερωτηθεί στη συνέχεια, πως «εάν ο Ποταμός Κλήμος υπερχειλίσει, το νερό που θα πάει; Στους δρόμους και στα υπόγεια».

Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Έγκωμης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει προχωρήσει σε εβδομήντα παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα σε εβδομήντα σημεία τα οποία είχαν προβλήματα. «Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται αλλά επειδή ο Κλήμος διασχίζει όλη την Έγκωμη και έρθουν αρκετά νερά από τις πιο ψηλές περιοχές και υπερχειλίσει το κανάλι, θα γεμίσει η περιοχή νερό και θα έχουμε προβλήματα. Γι’ αυτό η προσπάθεια είναι να κάνουμε δυο λίμνες κατακράτησης όμβριων υδάτων, ώστε αυτά τα νερά να συγκρατούνται σε λίμνες στις ψηλές περιοχές για να μην καταλήγουν όλα τα νερά στις χαμηλές περιοχές της Έγκωμης. Κατά τα άλλα οι υπηρεσίες μας είναι σε επιφυλακή και όποτε χρειαστεί να παρέμβουν, θα παρέμβουν».

Η προσοχή στις ευάλωτες περιοχές του Στροβόλου

Στον Στρόβολο σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι σε απόλυτο, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι εκεί που γίνονται συνεχώς αντιπλημμυρικά έργα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, «αντιλαμβάνεστε ότι είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι ελάχιστες όμως οι περιοχές που χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, αλλά είναι εκεί που και εμείς δίνουμε περισσότερη σημασία ώστε να καθαρίζονται οι σχάρες για να απορροφούνται τα νερά. Ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι ευάλωτες περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες στο παρελθόν και γι’ αυτό συστήνουμε τους ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν αντλίες νερού και να προβούν σε συντήρηση των υφισταμένων αντλιών τους, για να μπορούν τη δεδομένη στιγμή να δράσουν».

Πάντως, ο Στρόβολος σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει τις βροχοπτώσεις, με τον ίδιο να ενημερώνει το κοινό ότι, «προβαίνουμε στις απαραίτητες εργασίες για έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων και ολόχρονα έχουμε συνεργείο που καθαρίζει τα φρεάτια και ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες ενισχύονται τα συνεργία. Παράλληλα, καλούμε τους δημότες μας να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν από τη βροχόπτωση. Ο καθένας πρέπει να ελέγξει τα φρεάτια που βρίσκονται στην  περιοχή των υποστατικών του, να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Το κοινό προτρέπεται να αποφεύγει κλαδέματα και άχρηστα αντικείμενα και οικοδομικά υλικά σε πεζοδρόμια και ανοικτούς χώρους και σε σημεία που καταλήγουν να παρασυρθούν τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να φράσσονται οι σχάρες».

Κάτι που είναι σημαντικό επίσης, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαχαραλάμπους, «κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων είναι αδύνατο τα συνεργεία του δήμου να ανταποκρίνονται σε όλα τα περιστατικά. Άρα είναι εδώ που θέλουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία των δημοτών. Εμείς έχουμε μια υπηρεσία και κατά τις ώρες εργάσιμες αλλά και τη stand by υπηρεσία, που όταν προμηνύονται αυτά τα φαινόμενα, υπάρχει κόσμος σε εγρήγορση και επιφυλακή στον δήμο Στροβόλου, για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που τυχόν εμφανιστούν».

Δρόμοι του Κιτίου γέμισαν νερά και κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα

Η ξαφνική νεροποντή που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες, επηρέασε για μερικές ώρες και το Κίτι, οποία στο πέρασμά της δημιούργησε κάποια μικροπροβλήματα, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κιτίου, Σάββας Τταντή, «πι δρόμοι γέμισαν όμβρια ύδατα κάποια υποστατικά αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα στη λεωφόρο Κιτίου, όμως μετά τη νεροποντή, είναι τέτοιο το σύστημα των ομβρίων υδάτων στο Κίτι, που  διοχετεύτηκαν όλα προς τον ποταμό και έτσι δεν υπήρξε άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το μόνο θέμα που είχαμε είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, που διήρκησε για κάποιες περιοχές στο Κίτι μια με μιάμιση ώρα».

Φυσιολογικά χαρακτήρισε εν μέρη ορισμένα προβλήματα που δημιουργούνται ο κ. Τταντής, καθώς όπως σημείωσε, «βλέπουμε ακόμη και στο εξωτερικό και στις μεγάλες πόλεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όταν είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα, σίγουρα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις στο 100%, θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Πρέπει να πούμε και τη θετική πλευρά επίσης των βροχών, ότι οι αγρότες υποδέχθηκαν με πολλή χαρά τη βροχόπτωση που έπεσε. Σε κάποια πράγματα δημιουργούνται προβλήματα, αλλά υπάρχει και η ευεργετική πλευρά των βροχών».

Υπομονή μέχρι το... 2023 στη Λεμεσό

Υπομονή φαίνεται ότι πρέπει να κάνουν μέχρι το 2023 οι κάτοικοι της Λεμεσού, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα μας πάρουν μέχρι στο 2023 για να ολοκληρωθούν, «αλλά μετά το 2023 ελπίζω ότι η πόλη μας θα έχει μια επαρκή αντιπλημμυρική προστασία από τα έργα αυτά. Μέχρι τότε θα υποφέρουμε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναγκαστικά…». 

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι ο δήμος βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς «έχουμε καθαρίσει τις σχάρες, τους υπονόμους και έχουμε δώσει οδηγίες προς τον κόσμο να ετοιμαστεί και να μην αφήσει εκτεθειμένα αντικείμενα. Όσοι έχουν ανάγκη από σακούλια με άμμο να προμηθευτούν και τα συνεργεία μας είναι σε επιφυλακή γιατί συνήθως οι πρώτες βροχές είναι δύσκολες και επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που θα προστατεύσουν τις πόλεις μας και σε έργα μικρής εμβέλειες που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, «είναι πάντα μέσα στο μενού του καιρού, απλά το ζήτημα είναι ότι γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένες φορές και είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα. Το σύστημα των ομβρίων υδάτων των υπονόμων, δυστυχώς, δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον όγκο νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα