Βγάζουν το ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια της Τ.Α.-Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Έντονες είναι, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, οι διεργασίες για το πακέτο νομοσχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξευρεθούν οι λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που υπάρχουν και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, στις 30 Νοεμβρίου, όπως προνοεί ο οδικός χάρτης που κατέθεσε ο Νίκος Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξέτασαν επίμαχα σημεία της Τ.Α στην Επ. Εσωτερικών-Μεγαλύτερο αγκάθι ο περί Δήμων

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, όπου συζητούνται τα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, μπήκαν στην τελική ευθεία, αφού από σήμερα απομένει μόλις ένας μήνας μέχρι την ημέρα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να αποσταλούν τα νομοσχέδια για ψήφιση.

Η Επιτροπή από τη μια, στην επόμενη της συνεδρία, εντός της εβδομάδας, θα συνεχίσει να εξετάζει τα σημεία διαφωνιών, ώστε να βρει τρόπο να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν. Από την άλλη, συζητήσεις και προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, γίνονται και πίσω από τις κάμερες, με όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετέχουν σε συνεδρίες και συγκεντρώσεις που διοργανώνονται.

Για παράδειγμα, πριν από κάποιες μέρες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Σκαρίνου, όπου συμμετείχαν πενήντα περίπου κοινοτάρχες, η Ένωση Κοινοτήτων, καθώς επίσης και βουλευτές που απαρτίζουν την Επιτροπή Εσωτερικών.

Κατά τη συγκέντρωση ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, με κάποιες από τις κοινότητες να εκφράζουν την ανησυχία τους, για ορισμένες από τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, ενώ άλλες έκαναν τις δικές τους εισηγήσεις για τα σημεία που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

Οι βουλευτές άκουσαν με προσοχή τις κοινότητες και εξήγησαν ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνεδρία, εντός της εβδομάδας, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτητών, όπου και εκεί συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα και εισηγήσεις των άμεσα επηρεαζόμενων μερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέρασε τα... εύκολα και μπαίνει στα βαθιά για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. η Επ. Εσωτερικών

Βγάζουν το… ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό από την ώρα που παρουσιάστηκαν τα νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια. Το ένα αφορά την συμπλεγματοποιήση και τις συνενώσεις, δηλαδή ποιοι δήμοι και ποιες κοινότητες θα καταλήξουν με ποιους, αλλά και αυτό των δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, από τις συνεχείς διαβουλεύσεις που γίνονται, φαίνεται ότι τα κόμματα είναι κοντά στο να εξεύρουν μια κοινή συνισταμένη, για το θέμα των δημοψηφισμάτων.

Σίγουρα, μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει την συζήτηση, η οποία θα επικεντρωθεί πλέον μόνο στο μείζον ζήτημα των συνενώσεων, για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις, από διάφορους δήμους και κοινότητες.

Ενδεχομένως, η… αφαίρεση του συγκεκριμένου αγκαθιού, να ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του, τις τελευταίες μέρες, παρουσιάζεται πολύ αισιόδοξος, ως προς την έκβαση της μεταρρύθμισης, αφού όπως ανέφερε επανειλημμένα η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημείωσε επίσης ότι, «είναι εξαιρετικά ώριμες οι συνθήκες, ξεκινώντας από τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία με πολλή συνέπεια είναι τοποθετημένα σταθερά υπέρ της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και βεβαίως τα όποια θέματα παραμένουν θα τα επιλύσουμε στο επίπεδο της Βουλής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρεμιέρα στην Βουλή για Τ.Α.-Τρέχουν να προλάβουν για να μην τους μείνει η τάτσα

Σκέψεις για δημόσια συζήτηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, μια από τις περιοχές που ο κάθε δήμος και η κάθε κοινότητα έχουν τις δικές τους απόψεις για τις συνενώσεις, είναι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Παρότι η αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός δήμου, στη συνέχεια υπήρξε υποχώρηση και τους υποδείχθηκε ότι μπορούν να γίνουν δύο, με κάποιους από τους επηρεαζόμενους να ζητούν, τη δεδομένη στιγμή, τη δημιουργία και τρίτου δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση και τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είναι αρνητικοί στο σενάριο των τριών δήμων, ωστόσο υπάρχουν φωνές πως με αυτό τον τρόπο υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, σε σχέση με άλλες επαρχίες και ενδεχομένως να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο.

Βλέποντας την κατάσταση και σε μία προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να εξευρεθούν λύσεις, υπάρχει μια πρωτοβουλία η οποία σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει με δημόσια συζήτηση, μεταξύ δημάρχων και κοινοταρχών.

Σκοπός του της δημόσιας συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώτιστα να ενημερωθούν οι νέοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για την μεταρρύθμιση, αλλά και μέσα από το διάλογο που θα γίνει να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν κοινές γραμμές πλεύσεις.

Στη δημόσια συζήτηση, αναμένεται να κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών, όλοι οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της επαρχίας, αλλά και βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo