Τα πήγαινε έλα για βενζίνη στα κατεχόμενα, οι πατέντες με βυτιοφόρα και οι φωνές

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το καθημερινό αλλά και διαχρονικό πρόβλημα της μετάβασης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, για ανεφοδιασμό των οχημάτων τους και την επιστροφή τους πίσω στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς κανένα έλεγχο. Η μετάβαση, γίνεται τόσο από οχήματα για ανεφοδιασμό αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που βυτιοφόρα μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα για να γεμίσουν ολόκληρα ντεπόζιτα και στη συνέχεια αφού επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, θα μεταπωλήσουν το καύσιμο σε τιμή... χώμα.

Άλλωστε, η τιμή της βενζίνης στα κατεχόμενα μαγνητίζει το ενδιαφέρον όλων των πολιτών, καθώς υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση από τις τιμές στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν οι πλείστοι είναι ότι δεν είναι το κατάλληλο καύσιμο για τα οχήματά τους που ίσως να είναι και καταστροφικό, ενώ την ίδια ώρα είναι παράνομο, βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών. 

Αναντίρρητα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ είναι οφθαλμοφανές ότι πολίτες πρόκειται να μεταβούν στα κατεχόμενα για να ανεφοδιάσουν καύσιμα, εντούτοις οι Αρχές... κλείνουν τα μάτια τους. Όπως υπέδειξε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o νέος Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Σάββας Προκοπίου, «κάποιες φορές είναι φανερό ότι ορισμένοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να εφοδιάσουν το όχημά τους και να επιστρέψουν πίσω. Δηλαδή το να βλέπω ένα φορτηγό να πηγαίνει στα οδοφράγματα και να περνά στην άλλη πλευρά και μετά από λίγο να επιστρέφει πίσω και όταν βλέπεις μάλιστα κάποιους επαγγελματίες να μεταβαίνουν και να κάνουν εμπορία καυσίμων, είναι φανερή η παρανομία που συμβαίνει».

Αλγεινή εντύπωση ταυτόχρονα, προκαλεί η πρόσφατη καταγγελία για συγκεκριμένο βυτιοφόρο που μετέβη στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό και αντί η προσοχή να δοθεί στην καταγγελία, παραλίγο να πληρώσει τη... νύφη ο παραπονούμενος. «Ο άλλος κατήγγειλε πρόσφατα ότι είδε συγκεκριμένο βυτιοφόρο να μεταβαίνει από το οδόφραγμα και να επιστρέφει πίσω στις ελεύθερες περιοχές φορτωμένο και του απάντησαν από την αστυνομική διεύθυνση ότι απαγορεύεται να φωτογραφίζει προσωπικά δεδομένα, παρόλο που ο σκοπός ήταν να καταγγείλει ότι γίνεται παράνομη ενέργεια με το να φέρνουν καύσιμα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και να τα πουλούν στη συνέχεια σε χαμηλές τιμές». Ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Προκοπίου, «έχει φορτηγά που έχουν 800 λίτρα ντεπόζιτο. Πάνε εφοδιάζουν ακόμα ένα ντεπόζιτο 800 λίτρα που δεν χρησιμοποιούν από τα κατεχόμενα και αφού το γεμίσουν, επιστρέφουν πίσω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Όταν υπάρχει ο σωστός έλεγχος όμως, δεν θα το κάνουν αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Έλεγχοι» με… το ένα πόδι πάνω στο άλλο, τρύπια μέτρα σε οδοφράγματα

Την ίδια ώρα επίσης που ένα ποσοστό Τουρκοκυπριών εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές για ανεφοδιασμό, ο κ. Προκοπίου, εξήγησε πως αυτό είναι αποκλειστικά θέμα δικό τους και δεν είναι κάτι που μας αφορά, καθώς εμείς ήμαστε οι νομοταγείς σε αυτό τον τόπο. «Η αντίθεση που εκφέρουμε, είναι στο αντίθετο, δηλαδή Ε/κ μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να βάλουν βενζίνη. Αυτό το πράγμα έπρεπε να καταπολεμηθεί από το ίδιο το κράτος και να δείξει ότι επιτέλους υπάρχει. Σαφώς υπάρχουν οι διαδικασίες και οι τρόποι να το κάνει αυτό το κράτος, αλλά δεν ξέρω γιατί κωλυσιεργεί. Σε συναντήσεις που είχαμε και κατ’ ιδίαν με την κ. Πηλείδου ζητήσαμε να έχουμε και άλλες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, όπως για παράδειγμα με το τελωνείο ή με την Αστυνομία, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το κράτος στον έλεγχο που πρέπει να γίνεται. Δεν ζητούμε να πάνε να καθίσουν στα οδοφράγματα και να ελέγχουν κάθε ένα όχημα. Αλλά μόνο και μόνο που θα ξεκινήσει εκστρατεία και θα ακουστεί ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι, σίγουρα θα υπάρχει αντίκτυπος. Γιατί όταν πιάσουν κάποιο που παραβαίνει το νόμο και καλείται να πληρώσει ένα ηχηρό πρόστιμο, τότε θα συμμορφωθούν αρκετοί».

Οι απαραίτητοι έλεγχοι που επιβάλλεται να γίνονται επίσης, δεν αφορούν μόνο τα οδοφράγματα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Προκοπίου, «μπορούν να γίνονται έλεγχοι πιλοτικά σε ορισμένα οχήματα γι' αυτού του είδους τις παραβιάσεις στις ελεύθερες περιοχές. Όταν ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι και αρχίσουν τα πρόστιμα, τότε θα μειωθεί πάρα πολύ αυτό φαινόμενο. Σίγουρα δεν θα εξαλειφθεί, αλλά θα σκεφτεί διπλά και τριπλά ο άλλος για να κάνει αυτό το πράγμα… Είναι παρανομία να ανεφοδιάζει καύσιμα οποιοσδήποτε από τα κατεχόμενα, καθώς δεν είναι της κατάλληλης ποιότητας τα καύσιμα που ορίζει η Ευρώπη, λόγω του βιοκαύσιμου. Όσοι βάζουν από τα συγκεκριμένα καύσιμα και κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές είναι ξεκάθαρα παράνομοι».

Ως νέος πρόεδρος των Πρατηριούχων, ο κ. Προκοπίου έχει κάποιες εισηγήσεις που θέτει στο τραπέζι, για την εξάλειψη αυτού του διαχρονικού προβλήματος. «Πρέπει να μπει μια φόρμουλα, η οποία βάσει των αυξομειώσεων των τιμών που ορίζονται, το κράτος να αφαιρεί κάποιους από τους φόρους. Για παράδειγμα, όταν πάει σε ένα Α ποσό το καύσιμο, πρέπει να βρεθεί η λύση ώστε ο Κύπριος καταναλωτής να μπορεί εξυπηρετείτε, χωρίς να έχει απέναντί του αυτή τη μεγάλη διαφορά και να μπαίνει στον πειρασμό να παρανομεί. Άρα το κράτος και σε αυτή τη φάση, πρέπει να κάνει αυτή την αλλαγή για το καλό του τόπου. Όταν αναλογιστεί το κράτος τα νούμερα που χάνουμε, τότε θα αντιληφθεί το πρόβλημα που τίθεται. Για το 2019 οι απώλειες του κράτους ήταν περίπου στα 90 εκατομμύρια και των πρατηριούχων γύρω στα επτά-οκτώ εκατομμύρια. Εάν τεθούν αυστηρά μέτρα, μέσα σε ένα τρίμηνο θα δούμε σημαντική βελτίωση και θα αποτρέψουν τον Κύπριο να πάει στα κατεχόμενα τόσο για ανεφοδιασμό αλλά και για οτιδήποτε άλλο μπαίνει στον πειρασμό να πράξει και να αγοράσει από τα κατεχόμενα…». 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών