Συντονισμό δράσεων για αντιμετώπιση προβλημάτων μη ποδοσφαιρικών σωματείων ζητά η Επ. Παιδείας

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα  μη ποδοσφαιρικά σωματεία ομαδικών αθλημάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους οικονομικούς τους πόρους και την καταλληλότητα των γηπέδων τους, συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ενώ ζητήθηκε από τους αρμόδιους να συντονίσουν τις δράσεις τους για επίλυση των προβλημάτων.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σε δηλώσεις του είπε ότι το θέμα εξετάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρία της Επιτροπής και διαπιστώθηκαν προβλήματα, που άπτονται των χορηγιών στα σωματεία, της  έλλειψης γηπεδικών εγκαταστάσεων και στο θέμα της αδειοδότησης των γηπέδων για αγώνες Α’ κατηγορίας και προβλήματα επιβίωσης αθλητικών σωματείων, που πέραν της αθλητικής προσφοράς αποτελούν και "φάρους θύμησης της κατεχόμενης γης".

«Είναι τραγικό να θέλουν οι νέοι μας να αθληθούν και να μην μπορεί το κράτος να έχει τις γηπεδικές εγκαταστάσεις για να τους προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή υγιούς ενασχόλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν με τον ΚΟΑ, το Υπουργείο Παιδείας, τις σχολικές εφορείες και άλλους φορείς, σε ένα μήνα να ξανασυναντηθούν ώστε να τροχοδρομήσουν εκείνες τις αλλαγές για να μπορέσουν τα προσφυγικά σωματεία να έχουν μια καλύτερη υποδομή αθλητικού περιεχομένου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι όλα τα προσφυγικά σωματεία έχουν ρόλο και λόγο ύπαρξης, αφού συσπειρώνουν γύρω από το όνομά τους την κάθε καταγωγή ειδικά των νέων γενεών προσφύγων και «είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε». Πρόσθεσε ότι εισηγήθηκαν και αποφάσισε η Επιτροπή ότι οι αρμόδιοι, ΚΟΑ, σχολικές εφορείες, δήμοι και Υπουργείο Παιδείας, οφείλουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους για την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων και υποδομών προς όφελος της επίτευξης των σκοπών των αθλητικών σωματείων αυτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε και μέσα από τη συζήτηση η δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει αυτά τα σωματεία αρκετά εκ των οποίων εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ιδιαίτερα τα προσφυγικά σωματεία.  Η Κυβέρνηση και ο ΚΟΑ, ανέφερε, δεν έπεισαν ότι έκαναν αυτό που έπρεπε για να στηρίξουν τα εν λόγω σωματεία.  

«Μοιραία λοιπόν φτάσαμε σε αυτές τις πραγματικότητες, σε αυτά τα οριακά σημεία για τα σωματεία, δηλαδή να μην βρίσκουν γήπεδα για αγώνες και προπονήσεις», είπε.

Έκανε επίσης λόγο για ανεπαρκέστατες χορηγίες που λαμβάνουν και προβλήματα με την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων. Όλα αυτά, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης και αυτό απαιτείται να αλλάξει.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ o Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι για όλους, γι’ αυτό επιβάλλεται το κράτος να στηρίξει με κάθε μέσον τον αθλητισμό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα προσφυγικά σωματεία. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση βλέπουν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχει ο αθλητισμός, όπως γίνεται και στην περίπτωση της κάρτας φιλάθλου και την επίδειξης τεστ pcr για είσοδο στα γήπεδα, δύο μέτρα που έχουν βάλει λουκέτο στους αθλητικούς χώρους και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις ομάδες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε στο γηπεδικό πρόβλημα και το πρόβλημα που αφορά τις εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις αυτών των σωματείων. Είπε ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ να κάνει καταγραφή των αναγκών ανά άθλημα και επαρχία και να τεθεί ενώπιον της Βουλής πριν την επόμενη συνεδρία. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΚΟΑ, σχολικών εφορειών και Υπ. Παιδείας έτσι ώστε όταν γίνονται σχεδιασμοί αναβάθμισης και δημιουργίας νέων γηπέδων να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των σωματείων που τις χρησιμοποιούν τις απογευματινές ώρες. Ανέφερε ότι όπως τους έχει λεχθεί υπάρχει μια ροή των νέων ανθρώπων προς τον αθλητισμό, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις για να στεγάσουν αυτό το ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο πρόβλημα είναι οι χορηγίες και ζήτησαν από τον ΚΟΑ να δώσει πλήρη ενημέρωση για τις χορηγίες αυτών των σωματείων και να δουν αν μπορούν να ζητήσουν αύξηση αυτών των χορηγιών. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το ΡΙΚ2 ώστε να δοθεί χρόνος προβολής αυτών των αθλημάτων, ώστε να έχουν επιπλέον έσοδα. Η εισήγηση αυτή ανέφερε, αντικρίζεται θετικά από τον ΚΟΑ και τα σωματεία ωστόσο χρειάζεται και η ανταπόκριση του ΡΙΚ, το οποίο όπως είπε δεν παρευρέθηκε στη σημερινή συνεδρία αν και του ζητήθηκε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι μια σοβαρή εισήγηση είναι η αύξηση της χορηγίας προς τα ομαδικά αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου, από τη Φορολογία της Αρχής Στοιχημάτων προς το κράτος, από το 0,5% σε 3%, κάτι το οποίο θα φέρει αυτόματα και την επίλυση των περισσοτέρων των οικονομικών προβλημάτων. Είπε επίσης ότι οι Σχολικές Εφορείες οι οποίες φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση και συντήρηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να στηριχθούν ούτως ώστε να μπορέσουν να παρέχουν με τη σειρά τους το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που τους ζητείται.

Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν να κατατεθούν οι πραγματικές ανάγκες των σωματείων, τα ακριβή ποσά της επιχορήγησης από τον ΚΟΑ και εντός του μήνα ο Πρόεδρος του Οργανισμού θα καταθέσει εισηγήσεις και προτάσεις, ούτως ώστε να εξασκηθεί η πολιτική παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για την όσο το δυνατόν καλύτερη επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα