Νέα δεδομένα από την ακτινογραφία των νέων κρουσμάτων-Τα πλείστα σε σχολεία

Ο εμβολιασμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενηλίκων στη χώρα μας, άλλαξε τα δεδομένα σ’ ότι αφορά στα κρούσματα, αφού ο ιός βρήκε πρόσφορο έδαφος στα παιδιά, με ένα σημαντικό ποσοστό των νέων περιστατικών να είναι εισαγόμενα, κυρίως από χώρες όπου καταγράφεται έξαρση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, το δεκαήμερο 10-20 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1206 κρούσματα. Το 20% από αυτά (σ.σ 244 κρούσματα), που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό, εντοπίστηκε ανάμεσα σε μαθητές 6-17 χρόνων σε 125 σχολεία, τα πλείστα εκ των οποίων είναι Δημοτικά.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία και έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι οι διαστάσεις που δύναται να λάβει ένα ενδεχόμενο νέο πανδημικό κύμα, ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό. Τα μηνύματα από άλλες χώρες, όπου υπάρχει έξαρση καταδεικνύουν πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό και είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει πλάνο για διπλασιασμό των κλινών covid στο Μακάρειο Νοσοκομείο, που είναι τώρα είκοσι.

«Έγινε αναθεώρηση του σχεδίου, όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό λόγω και των αναφορών που έχουμε από χώρες του εξωτερικού. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει πρόνοια για ανάπτυξη περισσότερων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Διαστάσεις στην αλυσίδα μετάδοσης σε σχολείο

Προς το παρόν, δεν εντοπίστηκαν μεγάλες αλυσίδες σε σχολεία, πέραν αυτής στο Κ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα στη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκαν θετικοί 35 μαθητές και δάσκαλοι.

To cluster αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη αλυσίδα μετάδοσης παγκύπρια, αφού βγήκε εκτός σχολείου και άρχισε να “βγάζει” καθημερινά κρούσματα από τις οικογένειες των μαθητών και των δασκάλων.

Πονοκέφαλος τα εισαγόμενα κρούσματα

Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα, τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούσαν τη μειοψηφία, η μεγάλη έξαρση κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αύξησε σημαντικά το ποσοστό τους.  

Περίπου το 18% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν το δεκαήμερο 10-20 Οκτωβρίου (σ.σ 220 θετικά περιστατικά), αφορούσαν σε εισαγόμενα κρούσματα που έφτασαν από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επισκέπτες, που έφτασαν στην Κύπρο είτε μέσω πλοίων που έκαναν σταθμό στη Λεμεσό, είτε αεροπορικώς μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Το θετικό είναι ότι στο σύνολο των 1206 κρουσμάτων, που εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο μόλις τα 25 αφορούν σε άτομα άνω των 75 ετών.

Οι νοσηλείες και τα ποσοστά εμβολιασμένων

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αλλά και του ΟΚΥπΥ, βρίσκονται και οι νοσηλείες με αυτές των πλήρως εμβολιασμένων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, από τους 63 ασθενείς που νοσηλεύονταν στις 24 Οκτωβρίου, οι 28 έχουν ιστορικό εμβολιασμού (σ.σ 44.44%) με τους 35 (σ.σ 55,56%), να είναι ανεμβολίαστοι.  Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξάλλου, στην οποία την ίδια περίοδο νοσηλεύονταν 10 άτομα, το 60% ήταν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.  

«Η διάμεση ηλικία στη ΜΕΘ , έχει ανέβει τα 70 έτη, ενώ στους κοινούς θαλάμους covid είναι τα 64 έτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Χαριλάου, σημείωσε πως υπάρχει «ένας σταθερός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται είτε σε κοινούς θαλάμους, είτε σε ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι. Η πλειοψηφία, ωστόσο των νοσηλευομένων, παραμένουν ανεμβολίαστα άτομα».

Σημείωσε δε πως οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι φυσικό επακόλουθο, αφού «όσο ανεβαίνει, η εμβολιαστική κάλυψη και μειώνεται ο αριθμός των μη εμβολιασμένων ατόμων υπάρχουν τέτοια ποσοστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών