Βράζουν οι κάτοικοι στην περιοχή του Ακάμα-«Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς»

Με καζάνι που βράζει μοιάζουν οι κοινότητες Ακάμα, όσον αφορά στο τοπικό σχέδιο για την περιοχή, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ κάνουν λόγο για συμφέροντα πίσω από την καθυστέρηση για την ολοκλήρωσή του. Την ίδια ώρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν δυναμικά μέτρα, σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Μετά τη διαμαρτυρία, στην οποία προέβησαν την περασμένη Κυριακή και φώναξαν για τα δικαιώματά τους, οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων είναι έτοιμοι να προβούν σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ημέρα μάλιστα που στην επαρχία θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι να υπάρχει μία συνύπαρξη των ανθρώπων με την φύση, αφού με την απαγόρευση που υπάρχει για εκμετάλλευση της περιουσίας τους, εντός της περιοχής Natura του Ακάμα, ο πληθυσμός στα χωριά ολοένα και μειώνεται.

Το κοινό αίτημα όλων των κοινοτήτων είναι να επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών στην περιοχή, καθώς επίσης και αυτή των επισκέψιμων αγροκτημάτων. Κάτι που ήταν, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, στην αρχική πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

«Τώρα η Περιβαλλοντική Αρχή ζητά να αφαιρεθούν αυτά τα αιτήματα. Η κοινότητα της Ίνειας είχε μόνο τρία αιτήματα, κατά τη διάρκεια εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου, που σε μία έκταση γης 35,000 σκαλών και ζητούσαμε σε τρεις περιοχές, κάποια ήπιας μορφής ανάπτυξης, κάποια περιοχή τουριστική, κάποια παραθεριστική. Και τα τρία αιτήματά μας ουσιαστικά δεν έχουν εισακουστεί και δεν έχουν γίνει αποδεχτά. Έχουν περάσει 58 μήνες, αντί 18 μήνες που ήταν η αρχική εξαγγελία για να γίνει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και καταλήξαμε στο πουθενά. Γίνεται ένα τοπικό σχέδιο χωρίς τη συναίνεση και την αποδοχή από την τοπική κοινωνία», εξήγησε στον REPORTER ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος.

Μέσα από τη διαμαρτυρία τους, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής θέλουν να περάσουν στον κόσμο είναι τη δική τους αλήθεια, όπως αυτή τη βιώνουν καθημερινά και παράλληλα, να καταργήσουν κάποιες απόψεις που έχουν δημιουργηθεί.

«Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μία συνύπαρξη του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Πάντοτε αυτό ζητούσαμε και θα πρέπει να φύγει από την κοινή γνώμη η άποψη ότι εμείς θέλουμε να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα. Εμείς ζητούμε το αυτονόητο. Ίση μεταχείριση και ό,τι γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και το Natura, που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κόκκινη γραμμή, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχει εφαρμοστεί το Natura, έχουν γίνει ήπιας μορφής ανάπτυξης. Μόνο εδώ στην Κύπρο έχει περάσει η εντύπωση ότι σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται το κάθε τι».

Οι κοινότητες θα παραδώσουν ένα υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα αναγράφονται τα αιτήματα και οι θέσεις τους, ενώ επιδιώκουν να έχουν και συνάντηση μαζί του, ώστε να ζητήσουν να μην ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο και να δοθεί χρόνος για διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

«Συζητούμε 33 χρόνια και όπως πάει θα συζητούμε άλλα 33. Κανένα τοπικό σχέδιο, σε καμιά χώρα, σε κανένα πλανήτη, δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν μπορεί να προστατευθεί, χωρίς τη συνεργασία και την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία».

«Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς»

Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τα μέτρα τους, αφού καταγγέλλουν ότι εδώ και 33 χρόνια είναι καταδικασμένες, ως κοινότητες, ενώ όσο παρατηρείται καθυστέρηση στην ανακοίνωση του τοπικού σχεδίου, μειώνονται και αυτά που έχουν να τους δώσουν, όσον αφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Οι τεχνοκράτες δεν μας υπολογίζουν, δεν μας λαμβάνουν καθόλου υπόψη, λες και είμαστε κατώτερου Θεού εμείς. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο, μόνο σε τριτοκοσμικές και τεταρτοκοσμικές χώρες. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα. Εδώ και 58 μήνες, τέσσερα χρόνια δηλαδή, λένε ότι κάθε χρόνο θα το ανακοινώσουν, θα το ανακοινώσουν και μέχρι να ανακοινωθεί περισφίγγουν τον κλοιό. Αν για παράδειγμα θα μας έδιναν δέκα, στην καθυστέρηση έγιναν οκτώ, στην άλλη έγιναν έξι κλπ. Ήρθαν τώρα και μηδένισαν τα πάντα», ξεκαθάρισε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχημος.

Ο κ. Χριστοδούλου, θέλοντας να εξηγήσει την κατάσταση έφερε ένα παράδειγμα. «Στο Νέο Χωριό, αν σας καλέσω για καφέ, θα σας πάρω είτε στο κοινοτικό συμβούλιο, είτε στο σπίτι μου, επειδή δεν έχουμε καφενείο. Ποιος θα το ανοίξει για να κάνει κάθε μέρα πέντε καφέδες; Τα παιδιά, οι νέοι φεύγουν από τις κοινότητες για να πάνε να βρούνε το μέλλον τους».

Υπέδειξε πως αφού απαγορεύουν την ξενοδοχειακή ανάπτυξη στην περιοχή, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν οι κάτοικοι των περιοχών να εργάζονταν σε διάφορα πόστα στα ξενοδοχεία.

«Αν υπήρχαν ξενοδοχεία θα υπήρχαν αυτοκίνητα που θα έβαζαν βενζίνη, θα γέμιζαν κόσμο οι ταβέρνες, οι τόπακες θα πήγαιναν κηπουροί, υπάλληλοι. Τι θα κάνουν στο χωριό τους; Η γεωργία πήγε, όσοι προσπάθησαν να κάνουν τους γεωργούς δεν έχουν κέρδος. Απαράδεκτα πράγματα, πώς να μην διαμαρτυρηθούμε. Απαγορεύεται η μεμονωμένη κατοικία στις περιουσίες μας. Τώρα πώς θα υπάρχουν θέσεις εργασίας, πώς θα δουλέψουν οι ταβέρνες στο χωριό; Πώς θα δουλέψει το βενζινάδικο; Εμείς δεν ζητούμε να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα, το κρατικό δάσος ας το κάνει η Κυβέρνηση ό,τι θέλει. Τις δικές μας τις περιουσίες γιατί μας τις μηδένισαν και τις δέσμευσαν εδώ και κάποιες δεκαετίες;», αναρωτήθηκε.  

Το ερχόμενο Σάββατο, κατά την ημέρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, θα γίνει μεγάλη διαμαρτυρία από τους ιδιοκτήτες γης και από όλες τις κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμαρτυρία κατοίκων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα-«Συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος»

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα