«Εν σου χρωστά γυμνή φωτογραφία διότι έστειλες της εσύ»-Γυμνές αλήθειες της ζωής

Μόνο όταν η αλήθεια ξεγυμνώνεται και λέγεται ανοικτά, γίνεται αφορμή για συζήτηση και αλλαγή, είναι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει και φέτος ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο οποίος με τη νέα του ενημερωτική εκστρατεία κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των νέων στο διαδίκτυο. Μετά την περσινή του εκστρατεία «το σεξ εν όπως τα σουβλάκια», που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ο Σύνδεσμος επανέρχεται με μηνύματα γραμμένα στα κυπριακά και μέσα από διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, γράφει για ζητήματα σχετικά με το σεξ, τη σεξουαλικότητα, την επικοινωνία, τη συναίνεση, τα στερεότυπα και τα όρια μέσα στις σχέσεις.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα στην κυπριακή διάλεκτο, αποτελούν αποτέλεσμα μιας εκτενούς συζήτησης με νέους 20-25 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε εκπαιδευτικό διήμερο εργαστήρι του Οργανισμού, με στόχο την εκπαίδευση αλλά και τη συλλογή απόψεων των νέων, σε σχέση με τις εμπειρίες και τα ταμπού που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Μιλώντας στον REPORTER, η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΚΣΟΠ, Μαρία Επαμεινώνδα, ανέφερε ότι «μέσα από αυτή την εκπαίδευση επειδή εστιαζόταν και στο θέμα της συνηγορίας, θέλαμε να ενημερώσουμε τους νέους με ποιους τρόπους μπορούν οι ίδιοι να είναι πιο ενεργοί πολίτες και να μπορούν να φέρουν μια αλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο. Έτσι μέσα από αυτή την εκπαίδευση προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία της καμπάνιας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση συνομήλικών τους για θέματα που τους απασχολούν, όπως τις ‘Γυμνές Αλήθκειες’ που ονομάσαμε. Έτσι τέθηκαν κάποια θέματα που τους απασχολούν, όπως κάποια στερεότυπα γύρω από τις σχέσεις και σεξουαλικές σχέσεις. Για στερεότυπα επίσης μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Κάπως έτσι βγήκε αυτή η ιδέα για τη δημιουργία της εκστρατείας μας».

Απώτερος στόχος της εκστρατείας «Γυμνές Αλήθκειες», είναι να αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσουν συζητήσεις, διάλογοι ακόμα και στοχασμοί, μεταξύ των νέων, μεταξύ φίλων, συντρόφων, συναδέλφων, και των μελών της οικογένειας τους και άλλων. Επιδιώκουν να προβληματίσουν τα νέα άτομα για τον τρόπο που επικοινωνούν και εκφράζονται μέσα στις σχέσεις τους, αλλά και για τον τρόπο που διεκδικούν τα «θέλω» τους και βάζουν τα όρια τους.

«Τα πρώτα μηνύματα τα οποία δημοσιεύσαμε, βγήκαν μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε με την ομάδα που κάναμε την εκπαίδευση και στη συνέχεια κάναμε εκτενείς συζητήσεις και με άλλους νέους από την ίδια ηλικιακή ομάδα. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε κι άλλους περισσότερους νέους να μας πουν κι άλλες αλήθειες. Επειδή είναι κάποια ταμπού ωστόσο που επικρατούν, προσπαθούμε να φιλτράρουμε ορισμένα μηνύματα. Έχουμε δυσκολία στο να συζητούμε αυτά τα θέματα δυστυχώς στην κοινωνία. Όπως σε μια παρέα για παράδειγμα, το κομμάτι του σεξ είναι πολύ προσωπικό θέμα και δεν συζητείται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό όμως, αλλά οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από τη σεξουαλική ζωή. 'Αν πάει μαζί σου από τη πρώτη νύχτα σημαίνει ότι εν εύκολη', είναι αντίληψη που μπορεί να την έχουν άνδρες αλλά την έχουν και γυναίκες. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα και μια αλήθεια».

Δυστυχώς, δυσκολεύεται ο κόσμος να μοιραστεί το πρόβλημά του σήμερα, πρόσθεσε η Μαρία Επαμεινώνδα, για να εκφράσει την ελπίδα της ότι, «μέσα από την εκστρατεία μας ίσως να μιλάνε άνετα οι νέοι και να εκφράζονται πιο ελεύθερα, χωρίς ντροπή και προκαταλήψεις. Είναι κάποια ταμπού που ακόμη υπάρχουν, γι' αυτό και στόχος της εκστρατείας είναι να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να αποτελέσει την αφορμή για να γίνουν αυτές οι συζητήσεις. Όπως και με τα σουβλάκια, ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή για να συζητηθούν αυτά τα θέματα και ίσως οι νέοι μας αναθεωρήσουν και προβληματιστούν για τον τρόπο που επικοινωνούν. Για το πως επίσης διεκδικούν τα όρια τους σε μια σχέση και εάν βάζουν ακόμη όρια».

Για παράδειγμα, συνέχισε η Μαρία Επαμεινώνδα, «η νοοτροπία και το ταμπού που επικρατεί ότι πάντοτε ο άντρας θέλει σεξ, θεωρώ ότι δεν είναι αντικειμενικό ούτε αυτό, γιατί δεν είναι όλοι οι άντρες που πάντα θέλουν σεξ. Και άλλα ευαίσθητα θέματα που περιστρέφονται γύρω από τη σεξουαλική ζωή του άντρα και της γυναίκας που διαχρονικά, κουβαλούν ορισμένα στερεότυπα μαζί τους».

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού φέτος κλείνει 50 χρόνια και τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια, «εστιαζόμαστε περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης και αξίζει να σημειωθεί ότι απευθύνονται κοντά μας και άτομα που έχουν θέματα με τη σεξουαλική τους ζωή, τα στηρίζουμε και τα πληροφορούμε για διάφορα θέματα. Ευελπιστούμε ότι εκστρατείες όπως αυτήν θα είναι η αφορμή να ακολουθήσουν κι άλλες και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ή τα πλαίσια όπου οι νέοι και νέες θα επιδιώκουν να κάνουν τέτοιες συζητήσεις τόσο δημόσια αλλά κυρίως μεταξύ τους με άνεση και χωρίς ταμπού».

 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια