Φυτρώνουν όπως τα μανιτάρια τα αιμοληπτικά κέντρα-Σοβαρές παραβιάσεις και σκιές

Διαστάσεις που ουδείς ανέμενε, έλαβε η δημιουργία αιμοληπτικών κέντρων, από κλινικά εργαστήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Πλέον σχεδόν κάθε γειτονιά στην Κύπρο έχει το δικό της, ενώ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάποιους εμπορικούς δρόμους πόλεων και ειδικά της Λευκωσίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 αδειοδοτημένα κλινικά εργαστήρια που έχουν δημιουργήσει, όπως εκτιμάται πάνω από 100 αιμοληπτικά κέντρα παγκύπρια, με τα πλείστα να έχουν τοποθετήσει τέντες στα εξωτερικά τους και να διενεργούν ταυτόχρονα rapid test. Εκτός από τις σκιές που αφήνονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα αφού πολλά από αυτά τα αιμοληπτικά κέντρα, σε μια προσπάθεια άγρας πελατών, παραβιάζουν τη νομοθεσία.

«Η αύξηση των εργαστηρίων είναι στα λογικά πλαίσια μετά το ΓεΣΥ. Εκεί που υπάρχει άκρατη διασπορά είναι στη δημιουργία αιμοληπτικών κέντρων», ανέφερε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σημειώνεται ότι τα αιμοληπτικά κέντρα, μπορούν να δημιουργηθούν από αδειοδοτημένα κλινικά εργαστήρια. Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου ένα κλινικό εργαστήριο μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να αναρτά το όνομά του μόνο στον χώρο, όπου εκδίδεται η άδεια του. «Η νομοθεσία, απαγορεύει την αναγραφή του ονόματος του σε άλλους χώρους. Δεν μπορώ εγώ να αναρτώ την  ταμπέλα μου στην Πάφο, για να πιάσω δείγματα και να τα φέρω στη Λευκωσία. Μπορεί κάποιος να πάει σε ένα χώρο στη Λευκωσία και να του πάρουν αίμα και να το στείλουν στην Πάφο να του κάνουν εξέταση για το ζάχαρο. Αυτά που σας λέω συμβαίνουν».

Το Συμβούλιο εγγραφής, που είναι εντεταλμένο να εφαρμόσει τη νομοθεσία, έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες, προειδοποίηση στα εργαστήρια κοινοποιώντας τους τις πρόνοιες της νομοθεσίας και ζητώντας τους να συμμορφωθούν. «Όταν η ταμπέλα λέει το όνομα του χημείου, πρέπει στο χώρο να υπάρχει εργαστήριο. Εάν είναι απλώς αιμοληπτικό κέντρο, πρέπει να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα και με πολύ μικρά γράμματα για ποιο χημείο είναι. Δεν πρέπει να παραπλανείται ο ασθενής, επειδή τότε μιλούμε για άγρα πελατών», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, θέτει και θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται, λόγω και της πτώσης της μονάδας, βάσει της οποίας αμείβονται τα κλινικά εργαστήρια. «Όταν υπάρχει υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, όταν υπάρχει υπερπαραπομπή, όταν όπου βρεθείς και όπου σταθείς βλέπεις χημεία, αυτό είναι περίεργο. Μπορεί μεν να είναι ελεγμένη η ποιότητα, αλλά όταν κάποιος έχει την επιλογή να πάρει το καλύτερο, επειδή το καλύτερο είναι και το ακριβότερο δεν θα το κάνει».  

Το αναθεωτημένο νομοσχέδιο

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, η οποία μεταξύ άλλων, ρυθμίζει το θέμα της λειτουργίας αιμοληπτικών κέντρων. «Εμείς ζητήσαμε παράταση για να τη μελετήσουμε, επειδή άλλαξε εντελώς από το 2019 που είχε κατατεθεί. Σε εκείνη τη νομοθεσία απαγορευόταν η ύπαρξη αιμοληπτικών κέντρων, για να διασφαλίζεται η ποιότητα».

Στην ουσία με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα αιμοληπτικά κέντρα. Όπως αναφέρεται απαγορεύεται η λειτουργία αιμοληπτικών/ δειγματοληπτικών κέντρων εκτός και αν αυτά:

i. Ανήκουν σε κλινικό εργαστήριο που έχει νομίμως αδειοδοτηθεί και λειτουργεί σύμφωνα και με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ii. Δεν διεξάγουν εντός αυτών αναλύσεις σε δείγματα που τους προσκομίζονται ή λαμβάνουν

iii. Δεν διεξάγουν εντός των χώρων τους πλην της αιμοληψίας καμία άλλη πράξη λήψης δείγματος που απαιτεί παρουσία ιατρού σύμφωνα»

Εξάλλου όπως αναφέρεται ρητώς, «απαγορεύεται η διαφήμιση σε οποιοδήποτε ενημερωτικό ή ηλεκτρονικό μέσο συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου ή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση και προβολή των υπηρεσιών των εργαστηρίων».

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα τα αιμοληπτικά κέντρα έχουν απαγορευτεί και έχουν κλείσει. «Εμείς δεν είπαμε να κλείσουν, αλλά να διασφαλιστεί η ποιότητα και εάν θέλει κάποιος να έχει αιμοληπτικό κέντρο για να μαζεύει δείγματα, να έχει διευθυντή για να μπορεί και ο πελάτης να γνωρίζει ότι διαφαλίζεται. Διερωτώμαι γιατί στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν».

Κληθείς να απαντήσει εάν μπορούν τα αιματολογικά εργαστήρια να διενεργούν ταυτόχρονα και δειγματοληψίες για rapid test, o κ. Χαριλάου είπε ότι «χρησιμοποιήθηκαν για να λαμβάνουν δείγματα όπως κάνουνκαι οι φαρμακοποιοί. Πρόκειται ένα προσωρινό μέτρο, για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος για τη διαδικασία που ακολουθείται και το έχουμε πει πολλές φορές. Εμείς κάναμε προτάσεις για να επιφέρουμε μία τάξη και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τον πολίτη. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι χρειάζεται η Κύπρος των 800 χιλιάδων 250-350  εργαστήρια, που όλη η Ευρώπη δεν έχει τόσα, ας τα κάνουν».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι