Πέμπτη 26 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ανασκαφές σε επτά τοποθεσίες για ανεύρεση οστών αγνοουμένων πραγματοποιεί η ΔΕΑ

  22/10/2021 15:25
Ανασκαφές σε επτά τοποθεσίες για ανεύρεση οστών αγνοουμένων πραγματοποιεί η ΔΕΑ

Ανασκαφές σε επτά τοποθεσίες για ανεύρεση οστών αγνοουμένων πραγματοποιεί η ΔΕΑ

  22/10/2021 15:25

Σε επτά περιοχές, μία στις ελεύθερες περιοχές και έξι στα κατεχόμενα, είναι σε εξέλιξη ανασκαφές της ΔΕΑ για ανεύρεση οστών αγνοουμένων του `63-`64 και της τουρκικής εισβολής. Μέχρι στιγμής σε καμία από τις ανασκαφές δεν έχουν εντοπιστεί οστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το ΚΥΠΕ  από το γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, στις ελεύθερες περιοχές η τοποθεσία είναι κοντά στο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία.

Στα κατεχόμενα εργασίες διεξάγονται σε στρατιωτική περιοχή κοντά στην Κερύνεια όπου εξασφαλίστηκε ειδική άδεια, σε 2 περιοχές στο Τέμπλος όπου εργάζονται 2 συνεργεία, σε μία στα Λειβάδια Καρπασίας, σε μία στην Άσσια και σε μία στη Μόρα. Στο Τέμπλος είχε διεξαχθεί η πρώτη φάση των ανασκαφών το 2019 και εντοπίστηκαν πολύ μικρά θραύσματα οστών και έγιναν και ταυτοποιήσεις αλλά τώρα τα συνεργεία ψάχνουν για κάτι παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα Φωτίου για ανασκαφές στο σημείο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι δυο Ε/κ

Η ανασκαφή στην περιοχή στα Λειβάδια Καρπασίας αφορά επέκταση προηγούμενης ανασκαφής και στη Άσσια τα συνεργεία σκάβουν για τρίτη φορά για εντοπισμό οστών δύο Τ/κ που χάθηκαν το 1964.

Στις υπόλοιπες περιοχές στα κατεχόμενα πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι Ε/κ της τουρκικής εισβολής. Σε όλες τις περιοχές αναζητούνται οστά διψήφιου αριθμού προσώπων.

Το συνεργείο στο ΣΟΠΑΖ που αριθμεί 4 άτομα κάνει ανασκαφές για έναν Τ/κ που εξαφανίστηκε το `63-`64 και η πληροφορία είναι ότι θάφτηκε εκεί. Η πληροφορία προήλθε από Ε/κ. Υπήρχε κάποια πληροφόρηση από το 2015, ωστόσο έγινε συμπληρωματική έρευνα για να καταστεί δυνατό να εντοπιστεί μάρτυρας.

Η ανασκαφή στο ΣΟΠΑΖ ξεκίνησε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, ωστόσο λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών οι εργασίες είχαν σταματήσει. Το συνεργείο υπολογίζεται ότι θα παραμείνει εκεί για άλλες μία με δύο εβδομάδες.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας