Πράσινο στις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson από τo CDC

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Πέμπτη ενέκριναν τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson για την Covid-19.

Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση του οργανισμού τον περασμένο μήνα για αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες των ΗΠΑ να εμβολιαστούν με επιπλέον δόση εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει τις προηγούμενες και έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό "είναι όλα εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου, ακόμη και εν μέσω της ευρέως διαδεδομένης παραλλαγής Δέλτα", δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η διευθύντρια του CDC, Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι.

Η έγκρισή και από το CDC φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην εκπλήρωση της υπόσχεσης του Προέδρου Μπάιντεν τον Αύγουστο να προσφέρει ενισχυτικά σε όλους τους ενήλικες. Η πανδημία υποχωρεί πλέον στα περισσότερα μέρη της χώρας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 75.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα και περίπου 1.500 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Η απόφαση της CDC προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων υγειονομικών αλλά και συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οι οποίοι θεωρούν ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί σε ποιους είναι απαραίτητες οι ενισχυτικές δόσεις.

Χθες τα μέλη του πάνελ του CDC ενέκριναν τη λεγόμενη «στρατηγική ανάμειξης και αντιστοίχησης» , λέγοντας ότι τα άτομα που έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο μιας εταιρείας θα μπορούν να λαμβάνουν ένα διαφορετικό εμβόλιο για την αναμνηστική τους δόση.

Την Τετάρτη ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο Johnson& Johnson, αλλά και για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna, κυρίως τους ηλικιωμένους.

Με τις ανακοινώσεις αυτές ολοκληρώνεται η αμερικανική στρατηγική για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, μετά και την έγκριση πριν ένα μήνα της αναμνηστικής δόσης για κάποιες ευάλωτες ομάδες ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ δεν επιτρεπόταν να χορηγούνται διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19, κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες ακόμη και για τις δύο πρώτες δόσεις και όχι μόνο για την αναμνηστική. Αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενδέχεται να είναι χρήσιμο να λάβουν μια αναμνηστική δόση με διαφορετικό εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων τους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ