Το καμπανάκι από την Δέλτα+, οι νοσηλείες εμβολιασμένων και η ενδεχόμενη έξαρση

Θέμα χρόνου θεωρούν οι ειδικοί, την κάθοδο και στην Κύπρο της μετάλλαξης AY.4.2, γνωστής ως Δέλτα Plus, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, αφού τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Σε αυτό το στάδιο, η Δέλτα+ χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι ανησυχίας, ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο, αφού αποτελεί πλέον το 6% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί σε Ισραήλ, Δανία, ΗΠΑ και Καναδά.

«Ονομάζεται Δέλτα plus επειδή είναι μία επιπρόσθετή μετάλλαξη της ήδη υπάρχουσας Δέλτα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

Σ’ ότι αφορά στη εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι οι αναφορές, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι πως η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα+. «Έτσι κι αλλιώς», υπέδειξε «και μόνο η Δέλτα θα μπορούσε να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα μιας χώρας».

Εξήγησε ακόμη ότι είναι νωρίς να λεχθούν με σιγουριά, τα ακριβή χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα Plus. «Υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι ενδεχομένως να είναι λίγο πιο μεταδοτική συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, έχει αναφερθεί περί το 10%, αλλά είναι κάτι που προσπαθούν να εξακριβώσουν».

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πανά, είναι ότι η Δέλτα Plus, δεν φαίνεται να  έχει συσχετιστεί με μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ή να υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για μια πιο παθογόνα μετάλλαξη, που να προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.

Τα κράτη μέλη βρίσκονται εν αναμονή της επίσημης αναφοράς από το ECDC για τη Δέλτα Plus, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ανεξάρτητα από την πορεία της, ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση.

«Επειδή τώρα μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, θέλει μεγάλη προσοχή. Όταν ξεκίνησε η Δέλτα στην Κύπρο, ήταν άνοιξη, άρα ήταν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες. Έχουμε ευτυχώς υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ωστόσο επειδή φθίνει η ανοσία του εμβολιασμού μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, νομίζω ότι η Δέλτα+ πρέπει είναι ένα καμπανάκι για να μας πει “προσοχή δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία”», υπέδειξε το μέλος της ΣΕΕ.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σημαντικότητα των μέτρων κατά του κορωνοϊού, κάτι που μαζί με τους εμβολιασμούς, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία στην κοινότητα και να μην χρειαστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Θέμα χρόνου να έρθει στην Κύπρο η Δέλτα+, θα αυξηθούν και τα περιστατικά γρίπης»

Η αύξηση στις νοσηλείες εμβολιασμένων

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες προσώπων που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που έχει διευρυνθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Κληθείσα να απαντήσει πού οφείλεται αυτή η αύξηση η κ. Πανά, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός έναντι της COVID19 συνεχίζει να προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση, ανέφερε πως σε κάποια άτομα, όπως υπερήλικες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, φθίνει η ανοσία.

«Πρέπει να πούμε ότι κανένα εμβόλιο δεν σου παρέχει προστατευτική ανοσία 100%. Άρα εάν βλέπουμε ένα μικρό αριθμό εμβολιασμένων στα νοσοκομεία, αυτό μπορεί να οφείλεται στο 5% που δεν ανταποκρίθηκαν και σε αυτούς που έχουν φθίνουσα ανοσία προϊόντος του χρόνου».

Γι’ αυτό, σημείωσε καταλήγοντας η κ. Πανά «το επόμενο διάστημα όλα τα κράτη μέλη πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται εντός των νοσοκομείων, για να ξέρουμε και με πραγματικά δεδομένα, πότε μειώνεται η προστατευτική ανοσία σε κάθε πληθυσμό. Στο κομμάτι της διασποράς, γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν με μικρότερη δυναμική, όμως τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα πρέπει να συνοδεύουν την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για να κρατήσουμε χαμηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, μέσα στην κοινότητα».     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

       

Δειτε Επισης

Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ