Με τα… νυστέρια ανά χείρας πάνε στον ΟΚΥπΥ οι γιατροί-Στον αέρα ο διάλογος

Με την εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια να έχει διασαλευτεί και εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος που δημιουργήθηκε, λόγω των σφοδρών καταγγελιών των συντεχνιών, ΟΚΥπΥ και γιατροί θα επιχειρήσουν σήμερα να έρθουν πιο κοντά, αναφορικά με την απογευματινή εργασία. Εγχείρημα διόλου εύκολο εάν αναλογιστεί κανείς, ότι οι γιατροί όχι μόνο απορρίπτουν την πρόταση του ΟΚΥπΥ, επιλέγοντας ως βάση συζήτησης αυτήν του Υπουργείου Υγείας, αλλά συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυρά εναντίον του οργανισμού και για άλλα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκρηκτικό κλίμα στα νοσοκομεία, νέα πυρά γιατρών στον ΟΚΥπΥ-«Λέγεται η μισή αλήθεια»

Αν και το θέμα πλέον συζητείται στην Ad Hoc επιτροπή που δημιουργήθηκε, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης σε μία άτυπη συνάντηση, θα δει εκπροσώπους της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΥΔΥ. Ο στόχος είναι να συζητηθεί η πρόταση του οργανισμού, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε στη δημοσιογραφική διάσκεψη του ΟΚΥπΥ την Τρίτη. Μια διάσκεψη που προκάλεσε την οργή των γιατρών, που εξέδωσαν νέα καταγγελτική ανακοίνωση, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν, μεταξύ άλλων το χαρακτήρα της σημερινής συνάντησης και να υποδείξουν πως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ad Hoc επιτροπή, στης οποίας προεδρεύει η Γενικού Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

«Εμείς έχουμε δώσει απαντήσεις για την πρόταση του ΟΚΥπΥ», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου υπενθυμίζοντας ότι οι συντεχνίες ασπάστηκαν την πρόταση του Υπουργείου Υγείας. «Εμείς αυτό έχουμε ως βάση συζήτησης», υπέδειξε προσθέτοντας πως στην πρόταση του ΟΚΥπΥ υπάρχουν τρία σκέλη, το νομικό, αυτό της ρύθμισης των ωραρίων και το οικονομικό για τα οποία κατατέθηκαν εισηγήσεις. «Άρα η συζήτηση δεν θα γίνει αμιγώς πάνω στην πρόταση του ΟΚΥπΥ, αλλά με βάση και τα δικά μας έγγραφα που έχουμε καταθέσει. Εάν πιστεύουν ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση το χαρτί του ΟΚΥπΥ, τότε δεν νομίζουμε να υπάρξει αίσιο τέλος. Είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους οργανωμένους ασθενείς αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, θεωρώντας την ως σύγκρουση συμφέροντος ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως «είναι σεβαστή η άποψή τους, αλλά δεν θα αποτελέσει οδηγό για τους γιατρούς».

Είναι λάθος η τοποθέτησή τους, συνέχισε «και θα έπρεπε να παρακαλούν το Υπουργείο Υγείας, να έχει ρόλο. Μου προκαλεί πραγματικά κατάπληξη η  στάση των οργανωμένων ασθενών και δεν νομίζω ότι πρέπει να αποφασίζουν για τις αμοιβές των γιατρών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΑΣΥΚΙ με τον Σωτήρη Κούμα, να υποστηρίζει πως η κύρια διαφορά με τον ΟΚΥπΥ, σ’ ότι αφορά στην απογευματινή εργασία δεν είναι οικονομική, αλλά το ιατρικό αποτέλεσμα, για το οποίο δεν έχουν πεισθεί. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι τι στο τέλος θα προκύψει σε επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών. Για παράδειγμα για να κάνουν απογευματινά ιατρεία, θα αφαιρούν γιατρό από την πρωινή εργασία για να δουλεύει ωριαία το απόγευμα».

Σημείωσε δε, ότι στο νομικό κομμάτι «συνεχίζουν να ονομάζουν τα νοσοκομεία, ως νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ με σκοπό εάν αποποιηθούμε του δημόσιου χαρακτήρα, σημαίνει ότι δεν ισχύει και το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας, που είναι νόμος και κανονισμός».  

Ο κ. Κούμας τα έβαλε και με τον Χρίστη Λοϊζίδη, με αφορμή όσα ανέφερε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του οργανισμού. «Είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια σταματούν να δουλεύουν η ώρα τρεις. Αυτό αποδεικνύει πως δεν γνωρίζει τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο. Να τον ενημερώσουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, δουλεύουν 25 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Το να μην γνωρίζει τι προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι άκρως επικίνδυνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε σε όσα του καταλογίζονται ο ΟΚΥπΥ-«Κάναμε τις πιο πολλές προσλήψεις»

Οι συντεχνίες κατηγορούν τον ΟΚΥπΥ για αργοπορία και χαμηλά αντανακλαστικά, αναφέροντας πως η πρόταση για τα απογευματινά που τους δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε είκοσι ημέρες ενωρίτερα. «Με τέτοιους ρυθμούς, δεν γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τι θέλει και που οδεύουν τα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο κ. Κούμας σημειώνοντας ότι εάν ο ΟΚΥπΥ «θέλει να πάει σε σύγκρουση, θα συγκρουστούμε».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας