Πλάνο για ενδεχόμενη έξαρση της covid στα παιδιά-Οι φόβοι και η αύξηση του RSV

Οι φόβοι για έξαρση της νόσου της COVID19 στα παιδιά το επόμενο διάστημα, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, καθώς και ιώσεων έχουν θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που ετοίμασε σχέδιο σε περίπτωση που αυξηθούν οι νοσηλείες. Αυτό περιλαμβάνει αύξηση των κλινών για νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό κατά είκοσι στο Μακάρειο Νοσοκομείο (σ.σ υπάρχουν ήδη 20 κλινές), ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα επιστρατευτούν και άλλα νοσηλευτήρια.

Ήδη το πέμπτο κύμα της πανδημίας, όπου επικράτησε η πολύ μεταδοτική και πιο παθογόνος μετάλλαξη Δέλτα, έδειξε τα «δόντια» της και στον παιδικό πληθυσμό στην Κύπρο, αφού νοσηλεύτηκαν πολύ περισσότερα παιδιά σε σχέση με τα υπόλοιπα κύματα, κάποια εκ των οποίων μάλιστα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους.

«Υπάρχει ανησυχία από διεθνή παιδιατρική κοινότητα, ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, Αβραάμ Ηλία αναφέροντας πως αναμένεται να έχουμε αρκετές λοιμώξεις, κυρίως από το αναπνευστικό όπως είναι οι ιοί του RSV και ο ιός της γρίπης.

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία των επιστημόνων και των γιατρών, είναι μήπως μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας επικεντρωθεί στον παιδικό πληθυσμό, όπως και σε άλλες χώρες.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία, για την έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού. Βλέπουμε και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται αναζωπύρωση του ιού στον παιδικό πληθυσμό. Πολλές χώρες κάνουν δραματική έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών, επειδή ορισμένα περιστατικά είναι σοβαρά και χρήζουν νοσηλείας ενώ αρκετά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν την όψιμη επιπλοκή του κορωνοϊού, που είναι το πολυσυστημικό πολυφλεγμονωδες Σύνδρομο Mis-C», ανέφερε ο κ Ηλία.

Νοσηλεύτηκαν δέκα παιδιά με σύνδρομο Mis-C

Στην Κύπρο τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουν νοσηλευτεί δέκα παιδιά με αυτό το σοβαρό σύνδρομο. Τα μισά από αυτά, μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου.

«Ο παιδικός πληθυσμός, είναι πιο ευάλωτος τώρα λόγω του ότι οι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό. Όλες οι χώρες κάνουν έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω για την COVID19, ώστε να μην έχουμε εξάπλωση του ιού και πιθανά σοβαρά περιστατικά, ανάμεσα σε παιδιά ή να κινδυνεύσει η ομαλή λειτουργία των σχολείων», ανέφερε ο κ. Ηλία.

Αγωνία για τον RSV και τη γρίπη

Αγωνία υπάρχει ωστόσο και για την έκβαση των εποχικών λοιμώξεων όπως ο RSV, που είναι ιός του αναπνευστικού που προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά κάτω των δύο ετών και τους προκαλεί πυρετό, παροξυσμικό βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια και ανορεξία. Αρκετά παιδιά, μάλιστα, κυρίως βρέφη, χρειάζονται παρατεταμένη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται κατά κανόνα προς το τέλος του φθινοπώρου και το χειμώνα, ως την αρχή της άνοιξης. Το παράδοξο είναι ότι έχουμε νοσηλεύσει παιδιά με RSV, κυρίως βρέφη και το καλοκαίρι. Σιγά, σιγά αυτά τα περιστατικά αρχίζουν να πυκνώνουν. Ήδη νοσηλεύονται κατά μέσο όρο στο Μακάρειο δύο με τρία παιδιά με οξεία βρογχιολίτιδα, που προκαλείται από τον RSV».

Σημειώνεται ότι για τον RSV, δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ μεταδίδεται εύκολα μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, φόβοι εκφράζονται και για ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης Α’. «Μπορεί να προσβάλει αναλογικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παιδιά. Γι’ αυτό ως παιδιατρική εταιρεία και ως Υπουργείο Υγείας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύσταση για καθολικό εμβολιασμό, όλων των παιδιών έξι μηνών ώστε να προλάβουμε εξάπλωση της γρίπης στον παιδικό πληθυσμό. Εάν συνυπάρξει με τον κορωνοϊό, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα και θα είναι δύσκολη η διαχείριση».

Αυτή την εβδομάδα, εισήχθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο τρία παιδιά με σοβαρότατη πνευμονία και άλλα με λοίμωξη του αναπνευστικού. «Ενδεχομένως φέτος να περάσουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Ήδη άρχισαν φαίνονται τα αποτελέσματα, επομένως υπάρχει μία ανησυχία για αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού», υπέδειξε ο Αβραάμ Ηλία.

Οι συστάσεις προς τους γονείς

Οι γονείς καλούνται, όταν το παιδί τους παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως πυρετός, ρινική καταρροή και βήχα, να μην το στέλνουν στο σχολείο. «Το παιδί πρέπει να μείνει για να αναρρώσει, επειδή εάν πάει άρρωστο το παιδί τάχιστα μεταδίδει τον ιό και στα άλλα παιδιά. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να γίνεται καλός αερισμός των δωματίων», είπε ο κ. Ηλία.

Καταλήγοντας ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, κάλεσε τους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά της covid και των παιδιών άνω των έξι μηνών κατά της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας