Και ακόμη δεν έπιασαν... ταβάνι οι αυξήσεις-Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Δεν έχουν φτάσει ακόμη στην κορυφή του παγόβουνου οι αυξήσεις στις τιμές, αφού φαίνεται ότι πήραν για τα καλά την ανιούσα και συνεχίζουν την πορεία τους. Οι τιμές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, ρούχα και παπούτσια θα αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός, μέχρι να φτάσουν στην κορυφή και έπειτα θα αρχίσει η πτώση. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι καλούν τους επαγγελματίες στον τομέα του εμπορίου να στηρίξουν τους καταναλωτές, όπως τους στηρίζουν κι αυτοί.

Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η άνοδος στις τιμές να συνεχίσει, μέχρι να αρχίσει η κάθοδος μετά την αλλαγή του χρόνου. Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος καταναλωτών είναι έτοιμος να καταγράψει άνοδο στις τιμές τους επόμενους τρεις με έξι μήνες και η αύξηση αυτή, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, οφείλεται σε πολλούς λόγους, με ένα από αυτούς να είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ήδη, η διαφορά στις τιμές είναι αισθητή, σε σύγκριση με τις τιμές που παρατηρούνταν κατά τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, μέχρι το Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί μία αύξηση ύψους 5% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, 10% στην στέγαση και την ύδρευση, 11% στην ένδυση και υπόδηση, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών κατανάλωσης παρουσιάζει αύξηση 5% σε σύγκριση με τη τιμή του Ιανουάριο.

Όσον αφορά στα προϊόντα ειδικά, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021:

-Το ψωμί παρουσίασε αύξηση 2%

-Το κρέας παρουσίασε αύξηση 6%

-Τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσίασαν αύξηση 21%

-Το γάλα δεν παρουσίασε ακόμη κάποια αύξηση

«Εμείς μιλούμε με στοιχεία και αριθμούς και βλέπουμε το προϊόν ως σύνολο, την κατηγορία. Για παράδειγμα ο χοίρος ανέβηκε γύρω στο 7% αλλά τα αρνάκια έμειναν το ίδιο. Από εβδομάδας θα γίνει η αύξηση, αλλά εμείς κοιτάζουμε το κρέας ως σύνολο, δεν τα κοιτάζουμε ως ένα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν υπερβολές και αυτό είναι κακό επειδή επηρεάζουμε τον κόσμο. Ο καταναλωτής σίγουρα επηρεάζεται και θα επηρεαστεί. Η συμβουλή που δίνουμε είναι να αγοράζουν όσον το δυνατό λιγότερα, αλλά και είναι δώρο άδωρο επειδή ο καταναλωτής από την πανδημία και μετά εξοικονομεί συνέχεια. Τώρα του λέμε να εξοικονομήσει κι άλλο», εξήγησε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης.

Ανέβηκαν οι τιμές και στα καύσιμα

Από την αύξηση των τιμών και την ακρίβεια που παρατηρείται παγκοσμίως, δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα τα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν ανέβει ήδη αρκετά. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων, έχει ανέβει κατά 30 σεντ, ενώ δεν αποκλείεται να ανέβει περισσότερο η τιμή. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση 93-94 σεντ και ένα γέμισμα ντεπόζιτου σπιτιού για όλη τη χρονιά, θα κοστίσει 1,000 ευρώ, σε αντίθεση με τα 700 ευρώ, που κόστιζε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ουσιαστικά η αύξηση στις τιμές των καυσίμων ανέρχονται στο ύψος του 20-25%.

«Εμείς πρέπει να κάνουμε τη διαχείριση με τα δεδομένα που έχουμε και τα δεδομένα είναι αυτά. Ως πρατηριούχοι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Από τη στιγμή που τα αγοράζουμε σε αυτές τις τιμές, ορίζουμε τις τιμές ανάλογα με το ποσό που το αγοράζουμε. Οι τιμές κατευθύνονται ανάλογα με τη διεθνή αγορά και εμείς πορευόμαστε με αυτές», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου.

«Πρέπει να στηρίξουμε τους καταναλωτές»

Αυτή είναι η στιγμή που οι υπεραγορές καλούνται να στηρίξουν τους καταναλωτές, αυτούς δηλαδή που τις στηρίζουν τόσα χρόνια, παρά τις δυσκολίες. Μάλιστα, κάποιοι ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού παρακολουθούν τις εξελίξεις.

«Πρέπει να κρατήσουμε όλοι μία υπεύθυνη στάση απέναντι στους καταναλωτές, Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι δεν θα επέλθουν οι αυξήσεις σε κλίμακα κατά την οποία έχει λεχθεί. Το πιο σημαντικό εργαλείο αναχαίτησης είναι ο υγιείς ανταγωνισμός. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους τους κλάδους να συμπεριφερθούν ανάλογα», υπέδειξε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηαδάμου δεν έκρυψε και την δυσαρέσκειά του, στο γεγονός ότι υπάρχει αρκετή υπερβολή στη δημόσια συζήτηση που γίνεται για το θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και νηφαλιότητα. «Το ζήτημα για μας είναι να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή, ζεστή και να ενισχύσουμε την κατανάλωση επιπλέον, επειδή είναι βασικό κομμάτι η εγχώρια κατανάλωση για μας. Πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα και υπεύθυνα για να στηρίξουμε την αγορά και τους καταναλωτές, αν παραστεί ανάγκη. Ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη».

Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή του αδικαιολόγητη αύξηση τιμών από τους συνεργάτες τους, θα προβούν σε επίσημη και δημόσια καταγγελία.

Ετοιμάζει έρευνα η Επιτροπή Εμπορίου 

Το θέμα, εξάλλου, έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, με τους βουλευτές να αναγνωρίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης και διερεύνησης των παγκόσμιων δεδομένων. Μάλιστα, τόνισαν ότι πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος για δίκαιη τιμολόγηση των αγαθών και σωστή εξέλιξη του ανταγωνισμού. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθεί στην Επιτροπή αντιπροσωπία της Κομισιόν στην Κύπρο, για να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποια μέτρα λαμβάνονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελέτησε τις αυξήσεις των τιμών η Επιτροπή Εμπορείου-Ετοιμάζει έκθεση για την ακρίβεια

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»