Απάντησε σε όσα του καταλογίζονται ο ΟΚΥπΥ-«Κάναμε τις πιο πολλές προσλήψεις»

Απαντήσεις στα όσα του καταλογίζονται, το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για τη στελέχωση καθώς και στην πρόταση για την απογευματινή απασχόληση γιατρών έδωσε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Στην πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρίστης Λοϊζίδης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του οργανισμού, αναφέροντας πως κάποιοι σχεδιασμοί ανατράπηκαν λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «η καταβολή όλων των δυνάμεων για υπέρβαση των εμποδίων και προκλήσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση κάθε πολίτη της χώρας μας όποτε το χρειαστεί, με ποιότητα και ασφάλεια, υψηλή εξειδίκευση και σύγχρονες υπηρεσίες, αποτελεί τη βασική επιδίωξη του Οργανισμού».

Κληθείς να απαντήσει για την απογευματινή εργασία των γιατρών και για το γεγονός ότι υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι, μία του ΟΚΥπΥ και μία του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τις συντεχνίες, προκειμένου να συζητηθεί η δική τους πρόταση. 

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι «δεν μπορεί το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους».

«Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να ζητά άδεια από την εργασία του για να επισκεφθεί το γιατρό του, είναι προσβολή για τον πολίτη και αναχρονιστική εικόνα για χώρα της Ευρωζώνης» είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ ο οποίος συναντάται τις αμέσως επόμενες ημέρες με τις συντεχνίες των ιατρών με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση του ΟΚΥπΥ επί του θέματος.

Σ' ότι αφορά στο ΤΑΕΠ του Μακάρειου Νοσοκομείου, ανέφερε πως τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ενώ σ' ότι αφορά στην κρατική στήριξη που λαμβάνει ο Οργανισμός, ανέφερε πως μετά το τέλος της πανδημίας θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση ένα με δύο χρόνια περιθώριο, προκειμένου να επιτύχει την οικονομική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. 

Οι μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν υγεία και εξυπηρέτηση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα. Ενέργειες όπως η αξιολόγηση, η απογευματινή λειτουργία, ο εξορθολογισμός της στελέχωσης, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου σε κάθε κλινική, η εφαρμογή Βασικών Δεικτών Απόδοσης, η εφαρμογή σχεδίου κινήτρων είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της υγείας και της εξυπηρέτησης των ασθενών, επεσήμανε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Χρίστης Λοΐζίδης. «Δεν δύναται το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τις αξιολογήσεις, ανέφερε ότι κάθε σοβαρός οργανισμός οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια τις ικανότητες του προσωπικού του, τυχόν αδικίες και ανισότητες και να επιβραβεύει εκεί που πρέπει. «Δεν μπορεί», όπως είπε, «να υπάρξει δημόσια υγεία χωρίς τους καλύτερους».

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων

Σε ελάχιστο χρόνο, ο Οργανισμός κλήθηκε να αναπροσαρμόσει τις υφιστάμενες υποδομές του, αναπτύσσοντας πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID και δημιουργώντας 65 νέες ΜΑΦ και ΜΕΘ. Στη Διάσκεψη έγινε αναφορά στο ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός, που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά ως προς τη διαχείριση της COVID-19. Δόθηκαν επίσης αριθμητικά στοιχεία για τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης με τη Διοίκηση να τονίζει ότι, με τις νέες προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των ιατρών ανέρχεται στους 767 και των νοσηλευτών σε 3.555, ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών που είχε ποτέ η χώρα στα νοσηλευτήριά μας.

Υλοποιήσιμες οι νέες διαδικασίες στα ΤΑΕΠ

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν και οι ενέργειες που τέθηκαν σε εφαρμογή για περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης στα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων.  Ο Οργανισμός προχώρησε στην επικαιροποίηση του εγχειρίδιου με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καθορισμό υπεύθυνου γιατρού ή νοσηλευτή και νέες, υλοποιήσιμες διαδικασίες.

Το έλλειμμα 

Η εκτίμηση πραγματικών αποτελεσμάτων για τον χρόνο 2021, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ «παρουσιάζει μικρό λειτουργικό έλλειμα, περίπου €5 εκ, που θα αυξηθεί κατά €31 εκ. λόγω κεφαλαιουχικών δαπανών. Στα αποτελέσματα αυτά έχουν ληφθεί υπόψιν εισοδήματα €120 εκ. που αφορούν δαπάνες για Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και Δημόσιας Υγείας».

Ο ΟΚΥπΥ, σημείωσε προσπαθεί να μειώνει διαρκώς τα λειτουργικά ελλείμματα του «με στόχο την ισορροπία και την οικονομική αυτονόμηση του, όπως είναι το σχέδιο που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη συνάντησή μας».

Απαραίτητη η συνεργασία όλων

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού έκλεισε τη Διάσκεψη στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας. «Η υγεία είναι συλλογική υπόθεση. Δεν θα πετύχουμε μόνοι μας αλλά με τη συνεργασία όλων: της πολιτικής ηγεσίας, των γιατρών και των ανθρώπων της υγείας και φυσικά των ασθενών», είπε, συμπληρώνοντας πως, τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, η συνεργασία είναι διαρκής και άψογη καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουμε τεράστια βήματα μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ