Στον Αναστασιάδη για το ΓεΣΥ ο ΟΑΥ-Επί τάπητος τα καυτά ζητήματα και ενίσχυση

Ολοκληρώνοντας τη σειρά συσκέψεων για τα καυτά ζητήματα του τομέα της υγείας, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και στο ΓεΣΥ, λόγω του νομικού κωλύματος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συναντηθεί στις 11:30 στο Προεδρικό με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Επί τάπητος θα τεθούν ανοικτά ζητήματα, με κύριο αυτό της σύμβασης που υπέγραψε ο ΟΑΥ, με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και επιτρέπει σε γιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ να παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευτήριο εντός του Συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι στη γνωμάτευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε υποδείξει πως «η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα πρέπει να παρέχεται μέσω του Συστήματος διά συμβεβλημένου με το Σύστημα ιατρού μόνον». Αν και ο νομικός σύμβουλος του ΟΑΥ, με δική του γνωμάτευση είχε αποφανθεί ότι δεν τίθεται ζήτημα, ο υπουργός Υγείας έπειτα από διαβούλευση με τον Οργανισμό απέστειλε πρόταση για ρύθμιση του ζητήματος στο Γενικό Εισαγγελέα και αναμένεται η γνωμάτευσή του. Επιθυμία του Οργανισμού, είναι το θέμα να επιλυθεί με κανονιστική ρύθμιση και όχι με τροποποίηση της νομοθεσίας.  

Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα έχει σχέση με τις καταχρήσεις εντός του ΓεΣΥ, μετά και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για γιατρούς που ξεγελούν το σύστημα. Ήδη άλλοι δύο, μετά το σάλο με τη γυναικολόγο, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, αφού ο ένας φέρεται να έβαζε συνάδελφό του εκτός ΓεΣΥ να υποβάλλει σε εξετάσεις τους ασθενείς, με τον δεύτερο σύμφωνα με την καταγγελία να δουλεύει μέχρι το μεσημέρι, αλλά να ζητά να πληρωθεί από τον ΟΑΥ, για ασθενείς που δήθεν είδε το απόγευμα. Οι ποινικές, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικές υποθέσεις που απασχολούν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που εντόπισε και άλλες υποθέσεις γιατρών αλλά και ασθενών που καταχράστηκαν το σύστημα. Ο ΟΑΥ, ήδη προχώρησε σε ενέργειες γι' αυτό το θέμα και σε συνεργασία με βρετανικό οργανισμό ενίσχυσε τα πρωτόκολλα του ΓεΣΥ και το τμήμα επιδίκασης του ΟΑΥ. Εκτιμάται δε ότι οι ξεχωριστοί προϋπολογισμοί που υιοθετήθηκαν, θα βοηθήσουν. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ζήτησε από το Γενικό Ελεγκτή, όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του το Σάββατο στον REPORTER, να αυξήσει τους ελέγχους του σχετικά με τα έξοδα του ΓεΣΥ.  

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των παραπόνων των οργανωμένων ασθενών, αναφορικά με τους οριζόντιους περιορισμούς στους αριθμούς των επισκέψων σε κάποιους γιατρούς, που είναι ένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για περιορισμό των καταχρήσεων. Η ΟΣΑΚ, πιστεύει ότι  αυτό το μέτρο δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν θα έχει σημαντική συμβολή στον περιορισμό των καταχρήσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ, θα ενημερώσουν από την πλευρά τους για την κατάθεση του προϋπολογισμού τους στο Υπουργείο Υγείας για το 2022-2023, που θα είναι ελλειμματικός. Ο Οργανισμός θα αξιοποιήσει το απόθεμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά θα ζητήσει κρατική χορηγία διά μέσου της χορηγίας από την Κυβέρνηση, για το ποσό που απωλέσθηκε από την απόφαση του κράτους να καθυστερήσει τους ψηλούς συντελεστές εισφορών κατά τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά αποθέματα του ΟΑΥ, είναι αυτή τη στιγμή 300 εκ. Ευρώ.

Τα ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας το Σάββατο με αξιωματούχους του ΟΑΥ. «Εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα, που δεν μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας και πρέπει να υπάρχει η εμπλοκή του Προέδρου, θα τον ενημερώσουμε και θα ζητήσουμε τη βοήθειά του», ανέφερε o Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση