Επέκταση της τρίτης δόσης υπό το φόβο έξαρσης-Τα νέα clusters και οι… απείθαρχοι

Με το βλέμμα στραμμένο στο χειμώνα και υπό το φόβο έξαρσης λόγω της αύξησης του ποσοστού θετικότητας, πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος θα παρουσιάσει πρόταση για την επέκταση της τρίτης δόσης του εμβολίου.  

Η πρόταση που θα εγκριθεί, θα αφορά σε πτώση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων για την τρίτη δόση στα 60 έτη. Επιπρόσθετα θα αρχίσει η χορήγησή της χωρίς ηλικιακό όριο και σε άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί και τα άτομα με παθογόνο παχυσαρκία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι της τρίτης δόσης εκτός από ανοσοκατασταλμένους και τους επαγγελματίες υγείας, είναι και άτομα άνω των 65 ετών που έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους θα επεκταθεί η τρίτη δόση-Καμπανάκι από την αύξηση κρουσμάτων

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για την τρίτη δόση. 

Εμφανίστηκαν μετά από καιρό αλυσίδες μετάδοσης

Η ανησυχία των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και των επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την πορεία της πανδημίας μέσα χειμώνα είναι έκδηλη, με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν σημάδια έξαρσης. Γι’ αυτό οι ενέργειες που γίνονται είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί έπειτα από αρκετό καιρό αλυσίδες μετάδοσης, που είναι μικρές μεν όπως ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της ομάδας Ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ωστόσο έχουν προκαλέσει προβληματισμό. Clusters εντοπίστηκαν στην Εθνική Φρουρά, σε ειδικό σχολείο καθώς και σε οικογενειακά περιβάλλοντα ενώ καταγράφηκαν και κάποιες εισαγόμενες από πλοία, που είχαν ως ενδιάμεσο σταθμό τη Λεμεσό. Αυξημένα κρούσματα καταγράφονται και σε σχολεία, ωστόσο είναι μεμονωμένα και δεν έχουν σχέση με διασπορά εντός σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο.

«Κάποιοι ακολουθούν δικό τους πρωτόκολλο»

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Ιχνηλάτησης συνεχίζει να καταγράφει σοβαρά περιστατικά παραβίασης των πρωτοκόλλων, τόσο από θετικά κρούσματα όσο και από στενές επαφές.

«Δεν ακολουθούνται οι οδηγίες από όλους», ανέφερε ο κ. Σιλβέστρος, προσθέτοντας ότι «κάποιοι ακολουθούν δικό τους πρωτόκολλο, επειδή νομίζουν ότι έχουν γνώση για το θέμα». Έφερε ως παράδειγμα άτομα που είναι θετικά στην covid και όταν σταματήσουν να έχουν συμπτώματα, την επόμενη μέρα πάνε στη δουλειά τους. «Δεν λέει έτσι το πρωτόκολλο, το πρωτόκολλο λέει ότι πρέπει να αποδεσμευτεί κάποιος από τον Προσωπικό του Ιατρό, επειδή μπορεί ακόμα να είναι μεταδοτικός».

Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που είναι στενές επαφές, είπε ο κ. Σιλβέστρος αναφέροντας ότι υπάρχουν καταγγελίες και για τον τρόπο που ενεργούν κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί.

«Κάποιοι ξέχασαν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Υπάρχουν άτομα που πάνε με συμπτώματα στη δουλειά τους. Όποιος έχει συμπτώματα κορωνοϊού, δεν πρέπει να πηγαίνει στη δουλειά του. Πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες. Έχουμε μεμονωμένες καταγγελίες, ότι κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί τους παραπέμπουν για rapid test και τους λένε εάν είναι αρνητικοί να πάνε δουλειά. Δεν πρέπει να κάνει αυτό ο Προσωπικός Ιατρός, πρέπει να κάνει εκτίμηση», υπέδειξε ο κ. Σιλβέστρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού αποδίδεται η αύξηση στις νοσηλείες εμβολιασμένων-Αποφάσεις για τρίτη δόση

Απάντηση για την αύξηση στις νοσηλείες εμβολιασμένων

Το τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών με COVID19 που έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Αυτό ήταν κάτι που ανέμεναν οι επιστήμονες, λόγω της αύξησης του ποσοστού του εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού που έφτασε το 80%.

«Από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί και έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, έχει αλλάξει η αναλογία των εμβολιασμένων με τους μη εμβολιασμένους. Ωστόσο, στη σοβαρή νόσο, παραμένει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Δεν υπάρχει, όπως τόνισε, αμφιβολία πως τα εμβόλια προστατεύουν τους πολίτες. «Το 90% αυτών που θα νοσήσουν σοβαρά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους είναι μη εμβολιασμένοι. Δεν το λέμε εμείς στην Κύπρο, είναι παγκόσμιο φαινόμενο», τόνισε ο κ. Αρμεύτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων