Δευτέρα 18 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πάει Υπουργικό η επέκταση της τρίτης δόσης-Η πρόταση που θα κατατεθεί

Νατάσα Χριστοφόρου  14/10/2021 12:20
Πάει Υπουργικό η επέκταση της τρίτης δόσης-Η πρόταση που θα κατατεθεί

Πάει Υπουργικό η επέκταση της τρίτης δόσης-Η πρόταση που θα κατατεθεί

Νατάσα Χριστοφόρου  14/10/2021 12:20

Στα χέρια του υπουργού Υγείας είναι οι εισηγήσεις των επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως για επέκτασή της χορήγησης της τρίτης δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Έτσι αύριο θα παρουσιαστεί πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για επέκταση στη χορήγηση τρίτης δόσης-Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πέσει το ηλικιακό όριο και θα ανάψει το πράσινο φως, για επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα από 60 ετών και άνω. Επιπρόσθετα θα αρχίσει η χορήγησή της χωρίς ηλικιακό όριο και σε άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί και άτομα με ανοσογόνο παχυσαρκία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι της τρίτης δόσης εκτός από ανοσοκατασταλμένους, είναι και άτομα άνω των 65 ετών που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε. 

Οι πλείστοι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, στην έναρξη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ούτε επιδημιολογικά δεδομένα που να δικαιολογούν την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τις συστάσεις του οποίου ακολουθεί πιστά η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας.

Τα πλείστα μέλη της ΣΕΕ, υποστήριξαν ότι το ηλικιακό όριο πρέπει να πέσει στα 60 έτη με μια μικρή μειοψηφία, να προτείνει το μοντέλο της Ελλάδας, όπου χορηγείται από τα 50 έτη και πάνω.

Στο Υπουργείο Υγείας, θέλουν να προλάβουν ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στο χειμώνα και η χορήγηση τρίτης δόσης, εντάσσεται σε αυτή τη προσπάθεια, αφού το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν κάτι που αναμενόταν και οφείλεται από τη μία στο γεγονός ότι πλέον το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και από την άλλη στο ότι σε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν πέσει τα αντισώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έφτασαν στο 79%. Εξάλλου το 38,8% των ατόμων 16 και 17 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του, όπως και το 24,6% των παιδιών 12-15 ετών.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη ανά επαρχία, η Πάφος βρίσκεται στο 92,4% του ενήλικου πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 91,3% και 80,5% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 79,9%. Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 75,8%.

Σημειώνεται πως κάποιοι επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να έλθει στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του υποχρεωτικού τεστ, έστω ανά εβδομάδα ή ακόμη και ανά δεκαπενθήμερο, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Κι αυτό ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώση της επιδημιολογικής εικόνας, σε πραγματικό χρόνο τους μήνες του χειμώνα, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας