Πάει Υπουργικό η επέκταση της τρίτης δόσης-Η πρόταση που θα κατατεθεί

Στα χέρια του υπουργού Υγείας είναι οι εισηγήσεις των επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως για επέκτασή της χορήγησης της τρίτης δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Έτσι αύριο θα παρουσιαστεί πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για επέκταση στη χορήγηση τρίτης δόσης-Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πέσει το ηλικιακό όριο και θα ανάψει το πράσινο φως, για επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα από 60 ετών και άνω. Επιπρόσθετα θα αρχίσει η χορήγησή της χωρίς ηλικιακό όριο και σε άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί και άτομα με ανοσογόνο παχυσαρκία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι της τρίτης δόσης εκτός από ανοσοκατασταλμένους, είναι και άτομα άνω των 65 ετών που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε. 

Οι πλείστοι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, στην έναρξη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ούτε επιδημιολογικά δεδομένα που να δικαιολογούν την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τις συστάσεις του οποίου ακολουθεί πιστά η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας.

Τα πλείστα μέλη της ΣΕΕ, υποστήριξαν ότι το ηλικιακό όριο πρέπει να πέσει στα 60 έτη με μια μικρή μειοψηφία, να προτείνει το μοντέλο της Ελλάδας, όπου χορηγείται από τα 50 έτη και πάνω.

Στο Υπουργείο Υγείας, θέλουν να προλάβουν ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στο χειμώνα και η χορήγηση τρίτης δόσης, εντάσσεται σε αυτή τη προσπάθεια, αφού το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν κάτι που αναμενόταν και οφείλεται από τη μία στο γεγονός ότι πλέον το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και από την άλλη στο ότι σε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν πέσει τα αντισώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έφτασαν στο 79%. Εξάλλου το 38,8% των ατόμων 16 και 17 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του, όπως και το 24,6% των παιδιών 12-15 ετών.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη ανά επαρχία, η Πάφος βρίσκεται στο 92,4% του ενήλικου πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 91,3% και 80,5% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 79,9%. Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 75,8%.

Σημειώνεται πως κάποιοι επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να έλθει στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του υποχρεωτικού τεστ, έστω ανά εβδομάδα ή ακόμη και ανά δεκαπενθήμερο, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Κι αυτό ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώση της επιδημιολογικής εικόνας, σε πραγματικό χρόνο τους μήνες του χειμώνα, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία