Πρόσω ολοταχώς για επέκταση στη χορήγηση τρίτης δόσης-Το επικρατέστερο σενάριο

Επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid-19 και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, επιθυμεί διακαώς η Κυβέρνηση, που θέλει να θωρακίσει και άλλες ομάδες του πληθυσμού, ενόψει του χειμώνα.

Ο υπουργός Υγείας θα έχει εντός της ημέρας στο γραφείο του, τις προτάσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που θα στείλουν ξεχωριστά τις απόψεις τους επί του θέματος. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Υγείας και εάν ετοιμαστεί τελική πρόταση, τότε θα οδηγηθεί άμεσα προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι πλείστοι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER είναι κάθετα αντίθετοι, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, στην έναρξη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ούτε επιδημιολογικά δεδομένα που να δικαιολογούν την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τις συστάσεις του οποίου ακολουθεί πιστά η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι της τρίτης δόσης εκτός από ανοσοκατασταλμένους, είναι και άτομα άνω των 65 ετών που έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.  

Τα πλείστα μέλη της ΣΕΕ, συμφωνούν πως πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης και σε άλλες ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και άτομα με ανοσογόνο παχυσαρκία. Από κει και πέρα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, που πρέπει να πάρουν σειρά για τρίτη δόση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ηλικιακό όριο πρέπει να πέσει στα 60 έτη και κάποιοι άλλοι στα 50, όπως έκανε και η Ελλάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο, αν και δεν έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής, είναινα αρχίσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Θα επεκταθεί, εξάλλου και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπου δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο.

Στασιμότητα στους εμβολιασμούς

Στο Υπουργείο Υγείας, θέλουν να προλάβουν ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στο χειμώνα και η χορήγηση τρίτης δόσης, εντάσσεται σε αυτή τη προσπάθεια, αφού το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν κάτι που αναμενόταν και οφείλεται από τη μία στο γεγονός ότι πλέον το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και από την άλλη στο ότι σε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν πέσει τα αντισώματα.

Πάντως, αν και πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επικρατεί προβληματισμός για τη στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τη χορήγηση πρώτης δόσης, καθώς και για το χαμηλότερο ποσοστό της επαρχίας Λάρνακας, που αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της εμβολιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έφτασαν στο 79%. Εξάλλου το 38,8% των ατόμων 16 και 17 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του, όπως και το 24,6% των παιδιών 12-15 ετών.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη ανά επαρχία, η Πάφος βρίσκεται στο 92,4% του ενήλικου πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 91,3% και 80,5% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 79,9%. Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 75,8%.

Σημειώνεται πως κάποιοι επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να έλθει στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του υποχρεωτικού τεστ, έστω ανά εβδομάδα ή ακόμη και ανά δεκαπενθήμερο, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Κι αυτό ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώση της επιδημιολογικής εικόνας, σε πραγματικό χρόνο τους μήνες του χειμώνα, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα