Δεν φεύγουν τα μαύρα σύννεφα από την παιδεία, νέα τρικυμία με τα τετράμηνα

Καζάνι που βράζει παραμένει η παιδεία, μετά και τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αφού η εφαρμογή τριών εξεταστικών περιόδων στην Γ’ Λυκείου, με την επέκταση των εξετάσεων τετραμήνων όπως προνοεί η νομοθεσία και την εφαρμογή των Παγκύπριων, είναι μονόδρομος. Παρά το γεγονός ότι όλοι εκπαιδευτικοί εταίροι και τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων, για τους τελειόφοιτους για την δεδομένη σχολική χρονιά και την έναρξη ενός διαλόγου, το Υπουργείο επιμένει στη θέση του και πάει ολοταχώς για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η αμετακίνητη στάση του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στο ζήτημα, για την εφαρμογή της νομοθεσίας, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στις οργανώσεις μαθητών και γονέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για πείσμα από πλευράς του, το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον βαθμό των τελειόφοιτων.

«Μόνο το Υπουργείο Παιδείας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνούν να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων στην Γ’ Λυκείου. Έχουν μείνει μόνοι τους και για ένα πείσμα θα καταστρέψουν μία γενιά και οι τελειόφοιτοι είναι πειραματόζωα. Έχουν πεισμώσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε, την ώρα που για τόσα άλλα θέματα υπάρχουν νέες προτάσεις, για να τροποποιηθούν οι νόμοι», υπέδειξε στον REPORTER το μέλος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μαθητών και των γονιών είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2017, προνοούσε την σταδιακή ένταξη των εξετάσεων τετραμήνων στα Λύκεια, ωστόσο λόγω της πανδημίας αυτό δεν ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν μόνο για δύο τετράμηνα τις προηγούμενες σχολικές χρονιές και όχι για τέσσερα.

«Αντικειμενικά δεν έγιναν οι εξετάσεις τα άλλα δύο χρόνια ολοκληρωμένα, δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία και δεν προετοιμάστηκαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εμείς θα έχουμε συναντήσεις με γονείς και καθηγητές και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε να μην γίνουν οι εξετάσεις τετραμήνου για τη Γ’ Λυκείου. Θα μιλήσουμε, επίσης και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα τους ζητήσουμε να στηρίξουν την θέση μας, από τη δικής τους πλευρά».

Όσον αφορά στη λήψη μέτρων, είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, αφού οι μαθητές είχαν προειδοποιήσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους. Αυτό που αναμένεται είναι η αλλαγή στην ηγεσία της ΠΣΕΜ και στη συνέχεια θα προχωρήσουν.

Εμμένουν στη θέση τους οι γονείς

Από πλευράς τους, οι γονείς εμμένουν στη θέση τους για αναστολή και ετοιμάζονται να καταθέσουν ξανά τις απόψεις τους στο Υπουργείο Παιδείας.

«Θα στείλουμε εκ νέου επιστολή στον υπουργό, με την οποία θα παρουσιάζουμε τα επιχειρήματά μας και θα παρουσιάσουμε τη θέση μας, ότι ζητούμε την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου, μόνο για τη Γ’ Λυκείου και μόνο για φέτος και την έναρξη διαλόγου με όλους τους φορείς. Είναι οι μαθητές που επηρεάστηκαν από την πανδημία, από το 2020», εξήγησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Ο κ. Διονυσίου πρόσθεσε πως είναι η νομοθεσία δεν είχε εφαρμοστεί στην ολότητά της, λόγω της πανδημίας και όπως υπέδειξε είναι παραδεχτό από όλους τους ακαδημαϊκούς, ότι οι μαθητές της Α’ Λυκείου έχουν κενά και ελλείψεις.

«Η πανδημία είναι εδώ και κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα ξεσπάσει νέο κύμα το φθινόπωρο. Εμείς θεωρούμε ότι εν μέσω μίας πανδημίας, με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, είναι αχρείαστο να μπουν τρεις εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο».

Ζητούν την ανακοίνωση των εξεταστικών περιόδων οι καθηγητές

Εξάλλου, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει την εξεταστική περίοδο των Παγκύπριων Εξετάσεων, ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι διευθύνσεις των σχολείων, τα χρονοδιαγράμματα και να προγραμματιστούν. Την ίδια ώρα, οι προβληματισμοί τους για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου παραμένουν.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι οι διορθώσεις στα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με εκείνα που προνοούν οι κανονισμοί των σχολείων και με εκείνα που προνοεί η νομοθεσία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης. Δεν γίνεται να λέει ότι η νομοθεσία ότι τελειώνουν προς τα τέλη Ιουνίου, αλλά η δεύτερη εξεταστική περίοδος, για το δεύτερο τετράμηνο των εξετάσεων απόλυσης τελειώνει στις 24 Ιουνίου. Πρέπει να ανακοινωθεί η εξεταστική περίοδος των Παγκύπριων εξετάσεων όσο πιο γρήγορα γίνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας