Στήνουν στον τοίχο το Υπ. Υγείας οι ασθενείς για την πρόταση στους γιατρούς

Πνέουν μένεα οι ασθενείς για την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, στη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στους γιατρούς και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και την κατάθεση πρότασης για την απογευματινή απασχόληση προς τις συντεχνίες. Η ΟΣΑΚ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως με αυτό τον τρόπο, υπονομεύεται η προσπάθεια αυτονόμησης των νοσοκομείων.

«Το ότι έχουν γίνει δύο προτάσεις στους γιατρούς και το ότι το Υπουργείο Υγείας παρεμβαίνει στα θέματα διοίκησης του ΟΚΥπΥ, είναι κάτι που εμείς δεν θεωρούμε σωστό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας σημειώνοντας πως ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας πρέπει να είναι καθαρά εποπτικός.

Το γεγονός ότι άρχισε να υπονομεύεται η προσπάθεια αυτονόμησης των νοσοκομείων, άρχισε να φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Και έφερε ως παράδειγμα, τις δηλώσεις αξιωματούχων των συντεχνιών των γιατρών, που ανέφεραν πως προτιμούν την οικονομικά, πιο ευνοϊκή πρόταση του Υπουργείου Υγείας, παρά αυτήν του ΟΚΥπΥ.

«Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι, όχι μόνο ευνοούν την παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας, αλλά το θέλουν κιόλας να αναλάβει τη διοίκηση των νοσοκομείων, αντί του ΟΚΥπΥ. Δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας, να έρχεται και να συμβάλλει στη στόχευση που έχουν κάποιοι, οι οποίοι δεν θέλουν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», είπε ο Μάριος Κουλούμας.

Σημείωσε δε πως το Υπουργείο Υγείας, έτσι κι αλλιώς συμμετέχει στο Δ.Σ του ΟΚΥπΥ και ότι δεν μπορεί «να είναι υπεύθυνο το Δ.Σ του ΟΚΥπΥ για τη βιωσιμότητα και την πορεία αυτονόμησης, αλλά να υποβάλλεται πρόταση από το Υπουργείο Υγείας».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ανέφερε σε υψηλούς τόνους ότι πρόκειται για απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που είναι η κορωνίδα του Γενικού Συστήματος Υγείας και δεν γίνεται επειδή «κάποιοι θέλουν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, να δουλεύουν μέχρι το μεσημέρι και να επωφελούνται από τις αμοιβές του ΓεΣΥ, να προσπαθούν να την υπονομεύσουν».

Προχωρόντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κουλούμας ανέφερε πως, «η συμμετοχή στη διοίκηση των νοσηλευτηρίων από το Υπουργείο Υγείας, εκτός του ότι περιέχει κάποια σύγκρουση συμφέροντος, αποτελεί ίσως και συμμετοχή στην ευθύνη για τη μη σωστή διαχείριση τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πήρε πάνω του ο Αναστασιάδης-«Μόνο πάνω από το πτώμα μου θα αλλάξει το ΓεΣΥ»

Έθεσαν το θέμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι οργανωμένοι ασθενείς, έθεσαν το θέμα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας αλλά και της στάσης που τηρούν μέλη των συντεχνιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, από την οποία έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι. «Το Υπουργείο Υγείας, για μας πρέπει να επιτελέσει το ρόλο του που είναι η εποπτεία του ΟΚΥπΥ και να μην παρεμβαίνει στην καθημερινή διοίκηση. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει να ενισχυθεί και διοικητικά και διευθυντικά, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς εμπόδια».

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τέθηκαν όλα τα προβλήματα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα από την ΟΣΑΚ κιαι αφορούν στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, θέσαμε τις αντιπαραθέσεις μεταξύ περιφερειών και κεντρικής διοίκησης και αναφερθήκαμε στις επιστημονικές επιτροπές, που δεν λειτουργούν και είναι βασικό εργαλείο στη νομοθεσία, αφού πρέπει να συμβουλεύουν τις διευθύνσεις για θέματα ανάπτυξης των νοσοκομείων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούμας.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ανέφερε ότι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υποβλήθηκαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να υλοποιήσει η πολιτεία. «Αναμένουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λάβει δραστικά μέτρα, για να μπουν τα νοσοκομεία σε τροχιά αυτονόμησης χωρίς εμπόδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεσμεύτηκε για αυτονόμηση των νοσοκομείων ο ΟΚΥπΥ-«Στόχος η ποιοτική υγεία»

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία