Υπ. Παιδείας: Άλματα στο Δημόσιο Σχολείο στην Κύπρο με την πανδημία

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 τα νηπιαγωγεία και οι προδημοτικές λειτούργησαν κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ το 39% των σχολείων προσχολικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεναν κλειστά ακόμα και τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι με την ώθηση που έδωσε η ανάγκη μπροστά στην πανδημία έγιναν άλματα στο Δημόσιο Σχολείο στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου της Unilever Cyprus, με αφορμή τη δωρεά της Unilever Tseriotis 50 χιλιάδων τεμαχίων απολυμαντικών και καθαριστικών σε 110 δημοτικά σχολεία της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «με την ώθηση που έδωσε η ανάγκη μπροστά στην πανδημία έγιναν άλματα στο Δημόσιο Σχολείο, αφού μέσα σε μερικούς μήνες μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή», για να σημειώσει ότι «μέσα σε μερικούς μήνες έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια».

Σημείωσε πως πρωταρχική μέριμνα του Υπουργείου του όλο αυτό το διάστημα ήταν ο εκσυγχρονισμός και η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων, η προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στους μαθητές που είχαν ανάγκη και η δημιουργία λογαριασμών για όλους του εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να συμμετέχουν σε τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας TEAMS.  

«Μέσα σε μερικούς μήνες μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή. Μέσα σε μερικούς μήνες έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια. Δεν υπήρχε εμπειρία. Ήταν κάτι αναπάντεχο, απρόβλεπτο», είπε.

Σε σχέση με την κανονική λειτουργία των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε ότι «τη σχολική χρονιά 2020-21 τα νηπιαγωγεία και οι προδημοτικές λειτούργησαν κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ το 39% των σχολείων προσχολικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ παρέμεναν κλειστά, ακόμα και τον Απρίλιο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος στο σύνολο των σχολείων είναι από τις χώρες της ΕΕ με την ψηλότερη φυσική παρουσία μαθητών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σημείωσε ότι τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22 η λειτουργία των σχολείων, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, «συνεχίζει να γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγείας όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με μία όμως σημαντική προσθήκη τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 ετών και άνω».

«Η ώθηση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών να εμβολιαστούν, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα υγειονομικής προστασίας -φυσική αποστασιοποίηση, συνεπής και ορθή χρήση μάσκας, φυσικός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ορθό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού διαλύματος, διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (τεστ) για άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, καθορισμός σαφούς διαδικασίας διαχείρισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ορθή διαδικασία ιχνηλάτησης στενών επαφών- ευελπιστούμε ότι θα αναχαιτίσει καθοριστικά την εξάπλωση του ιού και τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτή επιφέρει τόσο στα σχολεία όσο και στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Unilever Tseriotis, είπε ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών σε μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων της Κύπρου.

Όπως είπε «η δωρεά 50 χιλιάδων τεμαχίων απολυμαντικών και καθαριστικών σε 110 δημοτικά σχολεία θα βοηθήσει καθοριστικά τον καθημερινό αγώνα που διεξάγεται, τόσο σε επίπεδο σχολικών μονάδων όσο και συλλογικότερα από το ΥΠΠΑΝ, ώστε να εξασφαλίζονται στους μαθητές οι καλύτερες δυνατές συνθήκες υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης».

Επιπλέον, είπε πως «είναι από όλους μας παραδεκτό ότι όσο καλύτερες συνθήκες εξασφαλίζονται στα παιδιά μας τόσο μεγαλύτερες προοπτικές τούς παρέχουμε για ομαλότερη και επιτυχέστερη ένταξή τους στην κοινωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου