Καθυστερεί η χαρτογράφηση δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

H ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου, για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τονίστηκε εκ νέου τη Δευτέρα στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κατά την οποία διαπιστώθηκε καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης στη χαρτογράφηση δράσεων, καθώς και τεράστια καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στη Βουλή.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «απαράδεκτη καθυστέρηση» της Κυβέρνησης στον οδικό χάρτη για την Εθνική Στρατηγική, σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενώ εκφράζουν «λύπη» για την καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στη Βουλή, το οποίο όπως είπαν χαρακτηριστικά «αγνοείται».

Σημειώνεται ότι το θέμα συζητείται από το 2016, ενώ το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου έχει περάσει τον νομοτεχνικό έλεγχο, ωστόσο, ακόμα δεν έχει φτάσει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους και να αποστείλει στη Βουλή τον οδικό χάρτη.

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι αν και το προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν έχει φτάσει ακόμα στην Βουλή για ψήφιση, ωστόσο, σημείωσε τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια πολύ σημαντική συνεργασία από τα διάφορα Υπουργεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών με την συνεργασία της Επιτρόπου για τη Νομοθεσία, ούτως ώστε να επιτευχθεί η κατάληξη ενός σωστού νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε τη «λύπη» της, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη καθυστέρηση» που παρατηρείται στην χαρτογράφηση των δράσεων, σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είτε αφορά νομοθετικές, είτε κρατικές, είτε θεσμικές.

«Έχουμε ζητήσει», είπε, «από τον Σύμβουλο του ΠτΔ το συντομότερο να επικοινωνήσει με τα αρμόδια Υπουργεία και να μας αποστείλει μια χαρτογράφηση αυτών των δράσεων, η οποία θα είναι και δεσμευτική και θα τη θέσουμε άμεσα προς συζήτηση».

Επίσης, εξέφρασε «λύπη» για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αγνοείται».

Όπως είπε «από το 2019 η Νομική Υπηρεσία μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κατάρτισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έτυχε και νομοτεχνικής επεξεργασίας και αντί αυτό να προωθηθεί στη Βουλή άρχισε μια πορεία, η οποία ήταν αναποτελεσματική εδώ και δύο χρόνια».    

«Ακούσαμε διάφορες δικαιολογίες. Θα κρατήσω αυτό που είπε και ο Σύμβουλος του Προέδρου ότι προφανώς δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΥΠΕΣ. Γνωρίζουμε ότι η Νομική Υπηρεσία θεωρούσε ότι θα εγκρινόταν από το Υπουργικό, όπως κατάθεσε και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα έπαιρνε το δρόμο για το Κοινοβούλιο, όπου θα τύχαινε διαβούλευσης στην αρμόδια Επιτροπή. Αυτό δεν έγινε. Είναι εύκολο να βρίσκουμε προσκόμματα, όταν θέλουμε να εξαφανίσουμε ένα νομοσχέδιο», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Επιπλέον, ανέφερε πως τα «όσα ακουστήκαν για βελτιώσεις και τα συναφή έχουν απορριφθεί από όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν το νομοσχέδιο όπως αυτό ολοκληρώθηκε και τελειοποιήθηκε το 2019».

Ανέφερε ακόμα ότι «το πιο λυπηρό είναι πως οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να μας πουν πότε θα έρθει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο», για να συμπληρώσει ότι «δεν θα τους δώσουμε μεγάλα χρονικά περιθώρια, γιατί ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοπεύουμε να ασκήσουμε ιδιαίτερη πίεση, για να το έχουμε ενώπιον μας το συντομότερο».    

Ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ΛΟΑΤΚΙ ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει εκδώσει φέτος την Εθνική Στρατηγική, για την προστασία και προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία όπως συμπλήρωσε, «εγκρίθηκε τον Ιούνιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και τώρα είμαστε στη διαδικασία να δούμε τις επιμέρους δράσεις αυτής της στρατηγικής».

«Ένα από αυτά τα θέματα», είπε, «είναι το θέμα της ανάγκης μιας Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα έρθει να λύσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε διάφορα Υπουργεία».

Εξήγησε ότι μέσα από αυτή την Επιτροπή θα δουν και την ανάγκη, ούτως ώστε να υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο δράσης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, το οποίο θα αφορά στα επόμενα βήματα.

Για το θέμα της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως «το προσχέδιο του νομοσχεδίου, δυστυχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα στην Βουλή για ψήφιση, αλλά χαίρομαι γιατί τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια πολύ σημαντική συνεργασία από τα διάφορα Υπουργεία και συγκεκριμένα από το ΥΠΕΣ με την συνεργασία της Επιτρόπου για τη Νομοθεσία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα σωστό νομοσχέδιο».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα μπορέσει να έρθει στη Βουλή τους επόμενους μήνες και κατά προτίμηση τέλος του χρόνου με αρχές του άλλου, ώστε να ψηφιστεί.

Σημείωσε πως το θέμα αυτό αφορά μια πολύ σημαντική μερίδα του πληθυσμού, της οποίας, όπως είπε «καταπατούνται τα προσωπικά δικαιώματα».

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε με τη σειρά της ότι οι διακρίσεις, η βία και το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εκλείψουν.

«Πρέπει να σας πω ότι στην στρατηγικής της ΕΕ για το 2020- 2025 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών που πρέπει να μας απασχολούν και εμάς ως κράτος της ΕΕ. Στην Κύπρο έχουμε αρκετά θέματα, τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια», είπε.

Εξέφρασε μη ικανοποίηση σε σχέση με το ρυθμό που προχωρούν αυτά τα θέματα και επίσης για τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει η Κύπρος, δηλαδή ως «ανοχή ή παραχώρηση» προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως είπε.

«Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να είναι υπό την αίρεση κανενός, του οποίου βασίζονται πάνω στις δικές του πεποιθήσεις. Αυτά τα θέματα τα έχουν λύσει όλες οι ευνομούμενες πολιτείες που έχουν κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

Είπε, τέλος, πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουμε μια κοινωνία, η οποία θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι με ανοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα