Τρίτη 7 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Από τις αμβλώσεις στην ευθανασία-Στην Eπ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο άλυτος γρίφος

  11/10/2021 15:56
Από τις αμβλώσεις στην ευθανασία-Στην Eπ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο άλυτος γρίφος

Από τις αμβλώσεις στην ευθανασία-Στην Eπ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο άλυτος γρίφος

  11/10/2021 15:56

Ανοίγει ο διάλογος για την ευθανασία στην Κύπρο, αφού σύντομα θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, μετά από την αυτεπάγγελτη εγγραφή του προς συζήτηση σήμερα.

Όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με πρωτοβουλία δική της, αλλά και της Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάδρας Ατταλίδου, και με την συγκατάθεση των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενεγράφη τη Δευτέρα το θέμα της ευθανασίας προς συζήτηση υπό τον τίτλο «Ευθανασία και η ανάγκη ενημέρωσης και έναρξης κοινωνικού διάλογου στην Κύπρο», προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος επί αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Έκανε λόγο για θέμα «ύψιστης σημασίας» σε μία κοινωνία που είναι ένας ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται, σημειώνοντας ότι «τέτοια ευαίσθητα θέματα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του διαλόγου, με γνώμονα πάντα το κοινωνικό όφελος και το συμφέρον του πολίτη».

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, είναι ένα θέμα νομικά και συναισθηματικά δύσκολο. Έχει ήδη ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο σε αρκετές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί και στην Κύπρο», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καυτό ζήτημα της ευθανασίας, ο νόμος της Κύπρου και το όχι της Εκκλησίας

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αρμόδια Επιτροπή έχει θέσει υπό την αιγίδα της το συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο θα έχει ως θέμα και την ευθανασία.

Σύμφωνα με την Πρόεδρος της αρμόδια Επιτροπής της Βουλής το θέμα της ευθανασίας «είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα», ωστόσο, ανέφερε ότι «η κοινωνία άντεξε το διάλογο και σε εξίσου δύσκολα θέματα».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην  αποποινικοποίηση των αμβλώσεων και στον πολιτικό  γάμο, για να σημειώσει πως «πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο διάλογο και ότι πάνω στο διάλογο κτίζουμε την εξέλιξη».

Η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως το θέμα της ευθανασίας «είναι πολύ αμφιλεγόμενο με εκατέρωθεν αρκετά δυνατές και επιτάσσουσες ανάγκες να συζητηθεί».

Είπε πως θεωρεί πως υπάρχουν θέματα τα οποία άπτονται όχι μόνο της υγείας, αλλά και της διαβίωσης ανθρώπων, σημειώνοντας πως στις συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υποβάλλεται σε βασανιστήρια και πόνο.

Πηγή: KYΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας