Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης-Η διαδικασία και οι φόβοι για το χειμώνα

Ο φόβος για ξέσπασμα επιδημίας της γρίπης ταυτόχρονα με έξαρση κορωνοϊού είναι αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες διεθνώς για το φετινό χειμώνα, αφού οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για τα συστήματα υγείας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θεωρούν επιτακτικό τον έγκαιρο εμβολιασμό για τη γρίπη, συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Στην Κύπρο η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης, ξεκίνησε από τη Δευτέρα μέσω των Προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ, στη βάση πρωτοκόλλου. Συνολικά παραγγέλθηκαν 180,000 εμβόλια, τα 150,000 θα χορηγηθούν δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ στους δικαιούχους, με τα 30,000 να διατίθενται σε φαρμακεία στην τιμή των €13.68.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών καθώς και παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 ετών, πρέπει να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο Προσωπικός Ιατρός, Γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, Βασίλης Καραθάνος.

Επιπρόσθετα πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες. «Περιλαμβάνονται άτομα που έχουν άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, με σοβαρές καρδιακακές νόσους, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που έχουν αιματολογικά προβλήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, με ανοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατοπάθεια, διάφορες νευρομυϊκές νόσους, οι έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας καθώς και άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη για κάποιες νόσους όπως η νόσος καβασάκι, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ».

Τα εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να χορηγηθεί, όπως εξήγησε ο κ. Καραθάνος, και σε άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών, σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, σε επαγγελματίες υγείας και άτομα που εργάζονται σε κλειστές δομές, καθώς και κτηνοτρόφοι που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και χοίρους.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται από τους Προσωπικούς Ιατρούς δωρεάν στους δικαιούχους. Ήδη οι ΠΙ, έχουν προμηθευτεί με εμβόλια. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να διευθετήσουν ραντεβού.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πριν κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να ελέγξουν την κατάστασή της υγείας τους εκείνη την ημέρα. Εάν κάποιος είναι άρρωστος ή έχει συμπτώματα δεν πρέπει να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καραθάνος.

Κληθείς να απαντήσει εάν το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με αυτό για την COVID19, είπε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. «Θα μπορούσαν δηλαδή να χορηγηθούν και την ίδια μέρα. Ωστόσο, θα ήταν καλό να γίνει πρώτα το ένα, να αφήσει κάποιος λίγες μέρες ώστε να περάσουν κάποια συμπτώματα που πιθανόν να κάνει κάποιος και να προχωρήσει μετά στο επόμενο».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει περιορισμός στο ποιο από τα δύο εμβόλια θα χορηγηθεί πρώτο.

Η ανησυχία

Η ανησυχία για έξαρση της γρίπης, είναι μεγαλύτερη φέτος αφού πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν έλαβε τη μορφή επιδημίας. «Η έξαρση συνήθως αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου και η κορύφωσή της φτάνει τον Φεβρουάριο. Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά τώρα, είναι να θωρακίσουμε τον πληθυσμό, ώστε να αποφύγουμε μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με άλλες χρονιές».

Ο Γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί τόσο για τη γρίπη όσο και για την COVID19.

Σχεδόν εξαντλήθηκαν από τα φαρμακεία

Για όσους πολίτες δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, υπάρχουν διαθέσιμα σε φαρμακεία περίπου 30,000 εμβόλια, τα οποία ωστόσο σχεδόν εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με την πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ.

«Αυτή η ποσότητα, που είναι η μοναδική, έχει αποσταλεί από τα μέσα του Σεπτέμβρη στα φαρμακεία», ανέφερε σημειώνοντας ότι αυτές οι παραγγελίες έγιναν από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν δεν γνώριζαν πώς θα προχωρούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη γρίπη από το Υπουργείο Υγείας. «Ήταν πολύ δύσκολο, όπως αντιλαμβάνεστε να υπολογίσουμε τις ανάγκες».

Όπως είπε η κ. Ισσέγιεκ, ο εισαγωγέας αποκλείει το ενδεχόμενο νέας εισαγωγής εμβολίων για τη γρίπη. «Εμάς το παράπονό μας, είναι ότι δεν ενημερωνόμαστε έγκαιρα για το πώς θα προχωρήσει το εμβολιαστικό σχήμα, ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Επίσης αποκλείεται το φαρμακείο της γειτονιάς, από το να χορηγεί το εμβόλιο της γρίπης στους ασθενείς, κάτι που συμβαίνει στις πλείστες χώρες της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ