Έφτιαξε τα γενεαλογικά δέντρα ολόκληρου χωριού-Βρήκε διάσημο Κύπριο στις ΗΠΑ

Πόσες φορές διερωτήθηκες από που κρατάει η σκούφια σου; Πόσες φορές μπήκες σε σκέψεις για το ποιοι ήταν οι προγόνοι σου, σε ποιες περιοχές γεννήθηκαν, αλλά και αν υπάρχουν συγγενείς που ίσως γνωρίζεις, αλλά δεν ξέρεις ότι έχετε το ίδιο αίμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τους προπαππούδες τους, όμως απ’ εκεί και πίσω υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι. Οι πιο τυχεροί, ίσως να γνωρίζουν μέχρι τους παππούδες των παππούδων τους, αλλά μέχρι εκεί. Το γενεαλογικό δέντρο, χωρίς την ύπαρξη καταχωρημένων στοιχείων σε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα, αρχίζει να σπάζει, όμως η φύση του ανθρώπου, τον αναγκάζει να ψάχνει και να ψάχνεται. Θέλει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για αυτούς που έφεραν στον κόσμο τους παππούδες τους ή έστω τι άνθρωποι ήταν, με τι ασχολούνταν ή που έμεναν.

Στην Κύπρο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για έρευνα, αφού η ψηφιοποίηση του συστήματος για καταχώρηση στοιχείων είναι νέο εργαλείο που εισήχθη πρόσφατα στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική, η Βρετανία και ο Καναδάς, που κατάφεραν να ψηφιοποιήσουν προ πολλού τα αρχεία τους, προσφέροντας στον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσει το γενεαλογικό του δέντρο.

Αυτό το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει, τουλάχιστον για όλους τους Τρικωμίτες, ο δημοσιογράφος και γλωσσολόγος Γιώργος Περικλής Αθανασιάδης, ο οποίος κατοικεί στο Λονδίνο και από μικρή ηλικία κατέγραφε στοιχεία για το γενεαλογικό του δέντρο. Δημιούργησε μια σελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία όσους η σκούφια τους κρατάει από το Τρίκωμο, έστω και μετά από τρεις ή τέσσερις γενιές, μπορούν να γνωρίσουν τους προγόνους τους.

«Είχα ξεκινήσει σε μικρή ηλικία, γύρω στα δέκα μου, να ψάχνω το δικό μου γενεαλογικό δέντρο. Πάντα ήθελα να ξέρω ποιοι ήταν οι παππούδες, οι προπαππούδες μου και λοιπά. Έτσι κρατούσε σημειώσεις από τα λεγόμενα των γονιών μου και μετά την προσφυγιά άρχισα να κάνω στροφή στις ρίζες μου. Δημιούργησα λοιπόν, το δικό μου γενεαλογικό δέντρο.

Οπότε, ερευνώντας ανακάλυψα ότι όλοι ήταν με κάποιο τρόπο συγγενείς μεταξύ τους, είτε εξ’ αίματος, είτε από τους γάμους που γίνονταν. Είπα λοιπόν να επεκτείνω την έρευνά μου και κάλυψα ολόκληρο το χωριό. Σήμερα η σελίδα απαριθμεί 26 χιλιάδες καταχωρημένα άτομα.

«Υπάρχουν δέντρα που γυρίζουν στο 1600 με 1700 μ.Χ»

Το εγχείρημά του, μόνο εύκολο δεν ήταν αφού στην Κύπρο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και ως εκ τούτου έπρεπε να βρίσκει τη συγγένεια ατόμων, από διάσπαρτες πληροφορίες που συνέλεγε.

«Ευτυχώς, άρχισα από μικρός και ρωτούσα τους γονείς μου, σημείωνα και γύρισα δύο με τρεις γενεές πίσω. Αλλά, δεν είναι όπως άλλες χώρες που έχουν αρχεία και μπορείς να πας πίσω 400-500 χρόνια για να χτίσεις ένα μεγάλο γενεαλογικό δέντρο.

Το δικό μου ας πούμε, πηγαίνει μέχρι το 1800, αλλά υπάρχουν οικογένειες που πηγαίνει πιο πίσω, μέχρι το 1600 ή 1700. Εξαρτάται τι οικογένεια ήταν η κάθε μια, αν είχε επιφανείς ανθρώπους, οι οποίοι μπορούσαν να κρατήσουν το όνομα της οικογένειας στην ιστορία.

Πέραν από τα κυπριακά δεδομένα, υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι από το Τρίκωμο, οι οποίοι μετανάστευσαν. Ευτυχώς αυτοί που μετανάστευσαν, πήγαν σε χώρες που είχαν αρχεία κι εγώ έχω πρόσβαση στα αρχεία των χωρών αυτών και παίρνω πληροφορίες».

Η μεγαλύτερή του χαρά, όπως εξομολογείται, είναι όταν ανακαλύπτει μετανάστες που ταξίδεψαν πριν περίπου εκατό χρόνια, από το Τρίκωμο στην Αμερική. Τότε και μόνο τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της έρευνας του.

«Για παράδειγμα, φεύγει ένας νέος από το Τρίκωμο με ένα πλοίο, το 1908, ταξιδεύει ένα μήνα για να φθάσει στην Αμερική. Εκεί κρατούσαν αρχεία, τα οποία μπορεί κάποιος να βρει σήμερα και λένε ας πούμε, ο τάδε από το τάδε χωριό, με όνομα πατρός τάδε και όνομα μητρός τάδε ταξίδεψε στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία λένε επίσης με ποιους άλλους ταξίδεψε, πόσα πλήρωσε για να ταξιδέψει, τι θέση είχε, τι δουλειά έκανε, με ποιον/α παντρεύτηκε, τι δουλειά έκανε και λοιπά. Αυτά τα ντοκουμέντα όλα υπάρχουν.

Όσον αφορά την  πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία, μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο είναι επί πληρωμή και χρειάζεται έρευνα, αλλά και κάποια στοιχεία για το όνομα, μέχρι να ανακαλύψει ποιοι ήταν και τι έκαναν όταν έφθασαν στην Αμερική.

«Εγώ έχω πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα γενικά και μου στοιχίζει ελάχιστα, γιατί η έρευνα που έχω κάνει χρησιμοποιώντας τα software της Herritage, τους κάνω διαφήμιση τους ίδιους».

Η ψηφιακή αποτύπωση και τα εντυπωσιακά ευρήματα

Έχοντας αποθηκεύσει αρκετό υλικό, πριν από περίπου δέκα με δώδεκα χρόνια αποφάσισε να τα αποτυπώσει σε διαδικτυακή σελίδα. Κάθε άνθρωπο που εντοπίζει ότι έχει ρίζες από το Τρίκωμο, τον καλεί να βάλει τα στοιχεία του στη σελίδα και να συμπληρώσει τα στοιχεία των δικών του ανθρώπων. Όσοι το πράττουν, μπορούν να δουν τους παππούδες τους, μέχρι από τουλάχιστον διακόσια χρόνια.

«Με εντυπωσιάζουν περισσότερο οι μετανάστες, διότι εκεί έχω κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους. Έρχομαι σήμερα και ανακαλύπτω εγγόνια και δισέγγονα ατόμων που είχαν φύγει για την Αμερική, την Αυστραλία ή τον Καναδά. Με ενθουσιάζει ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι ξεκομμένοι τελείως από τις ρίζες τους, έρχονται μόλις τους προσεγγίζω, με απεριόριστη χαρά, για να συμπληρώσουν το γενεαλογικό τους δέντρο και να δουν τις ρίζες τους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Κύπρο. Ο κόσμος στην Κύπρο περνά τέτοιες ιστορίες στο ντούκου.

Βρήκα εξάλλου ανθρώπους που είναι εγγόνια ή δισέγγονα Τρικωμιτών, που στην Αμερική είναι διάσημοι. Είναι συγγραφείς, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, ότι φανταστείτε. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι τόσο διάσημοι, σταματούν ότι κάνουν μόλις τους μιλήσεις για τις ρίζες τους».

Γόνος Τρικωμιτών ο μεγαλύτερος illustrator των ΗΠΑ

Ανάμεσα στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του κ. Αθανασιάδη, είναι ο εντοπισμός ενός Τρικωμίτη, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ μεταξύ 1910 με 1920 και ο οποίος συμμετείχε στην ανέγερση του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, οι πλείστοι δεν γνωρίζουν ότι είναι Κύπριος, αφού άλλαξε το όνομά του, μετά τη μετανάστευσή του. Επίσης ένα από τα δισέγγονά του έγινε ο μεγαλύτερος Illustrator των ΗΠΑ.

«Είναι μια οικογένεια που έψαχνα τελευταία που 32 άτομα της μετανάστευσαν στην Αμερική. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν στην Αμερική το 1910-20 και σήμερα ζουν τα τρισέγγονά τους. Δεν ξέρουν τίποτα για την οικογένειά τους, εκτός από το ότι ένας προπάπους τους ήταν από την Κύπρο.

Τις τελευταίες μέρες έψαχνα ένα Κύπριο που πήγε στην Αμερική και είχε όνομα Γεώργιος Γιωργάκης. Πήγε στην Αμερική το 1920 και εκεί δούλεψε ως αρχιτέκτονας. Σε κάποια στιγμή έγινε πρόεδρος της ομοσπονδίας αρχιτεκτόνων των ΗΠΑ και σχεδίασε με άλλους το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τελικά ανακάλυψα ότι ο Γιώργος Γιωργάκη έγινε George Akin, όταν πήγε στις ΗΠΑ. Σήμερα έχει επτά δισέγγονα, όλοι τους διάσημοι. Ένας εξ’ αυτών, ήταν ο Christopher Reccardi. Ο πιο διάσημος Illustrtator στις ΗΠΑ. Είναι πασίγνωστος γιατί έφτιαξε πασίγνωστα cartoon στις ΗΠΑ».

Ο Reccardi συμμετείχε μεταξύ άλλων σε ταινίες όπως ο Μπομπ Σφουγγαράκης, ο Casper, οι Simpsons και το Hotel Transylvania. Ο τρίτος πολύ γνωστός άνθρωπος της ίδιας οικογένειας, είναι ο αδελφός του Γιώργου Γιωργάκη, Σωκράτης, ο οποίος ήταν διάσημος παλαιστής στις ΗΠΑ και ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Patti Atlas. Ο Atlas το 1931 ήταν στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο στόχος για το μέλλον

Βλέποντας όσα πέτυχε μέχρι στιγμής, είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Το μόνο που θέλει απ’ εδώ και στο εξής είναι να δίνει χαρά στον κόσμο που ψάχνει τις ρίζες του. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη του στις επόμενες γενιές.

«Βλέποντας τη χαρά που δίνω στον κόσμο, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δέντρο για κάθε άνθρωπο από το Τρίκωμο. Να βάζεις τα στοιχεία σου και να σου δείχνει ποιος είσαι, ποιος είναι ο παππούς, ο προπάππους, ο πρό προπάπους σου και ούτω καθεξής. Ο κόσμος σήμερα δεν μπορεί να τα δει αυτά, ιδιαίτερα στην Κύπρο.

Ένας φίλος μου έλεγε πρόσφατα, μόλις φύγουν οι γονείς μου δεν θα ξέρω τίποτα για το γενεαλογικό μου δέντρο. Με μια τέτοια σελίδα μπορείς να μάθεις τα πάντα σε λίγα δευτερόλεπτα.  Πριν πολλά χρόνια είχα πάει στις ΗΠΑ, στο μουσείο του Ολοκαυτώματος και μπορούσες να βάλεις το όνομά σου και να δεις τους συγγενείς σου που ήταν στο Ολοκαύτωμα.  Αυτός είναι ο στόχος μου. Κάθε άνθρωπος με ένα κουμπί να βλέπει ποιος είναι και ποιες είναι οι ρίζες του».

Ο κ. Αθανασιάδης μπορεί να μένει εκτός Κύπρου για 49 ολόκληρα χρόνια, όμως ποτέ δεν ξέχασε το χωριό του, αλλά ούτε τη χώρα του. Με ενέργειες όπως η δική του, προσφέρει στη χώρα και κυρίως στους νέους έστω κι από μακριά.

«Οι ρίζες είναι αυτές που κρατούν τον άνθρωπο και είναι αυτές που μας έστρεψαν να ψάξουμε το παρελθόν. Από κάθε κακό που παθαίνεις, βγαίνει κάτι καλό. Εγώ έκανα τη σελίδα αυτή, άλλοι μπορεί να γράφουν ένα βιβλίο για το χωριό τους ή τον τόπο που γεννήθηκαν. Αυτές οι πράξεις είναι το καλό που γεννήθηκε μέσα από το κακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα