Οι Μορφίτες διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους για επιστροφή στη γη τους

Οι Μορφίτες  διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους για επανένωση της πατρίδας και επιστροφή στα σπίτια τους.

Σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, στα πλαίσια της 41ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου με τίτλο «Μέρες Μνήμης Μόρφου», τόνισαν ότι ευχή είναι όπως επιστρέψουν στα σπίτια τους, έστω και αν μετά πεθάνουν.

Σε μήνυμά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου είπε ότι για την Ελλάδα, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση της Κύπρου και η οριστική απαλλαγή της από όλα τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων αποτελεί και θα αποτελεί πάγια εθνική επιδίωξη και προτεραιότητα.

Στο μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, η κ. Σακελαροπούλου είπε ότι γνωρίζει «καλά κ. Δήμαρχε ότι ο Δήμος Μόρφου και όλοι οι συνδημότες σας στα 47 χρόνια της μέχρι τώρα συνεχιζόμενης  δοκιμασίας της τουρκικής κατοχής, διατηρείτε άσβεστη και  ζωντανή την προσδοκία της επιστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα σας».

Χαιρέτισε τον ειρηνικό αγώνα των Μορφιτών για επιστροφή στην Μόρφου «υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στο πλαίσιο της εξεύρεσης συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, σταθερά επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση των δεσμευτικών για όλους αποφάσεων του Συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ και της απρόσκοπτης εφαρμογής του ευρωπαϊκού  κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Για την Ελλάδα, τόνισε, «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση της Κύπρου και η οριστική απαλλαγή της από όλα τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων αποτελεί και θα αποτελεί πάγια εθνική επιδίωξη   και προτεραιότητα από την οποία δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας αποπροσανατολίσει η τουρκική προκλητικότητα και η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας σήμερα στα Βαρώσια, στις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Ελληνας ο Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, εξέφρασε την θλίψη του γιατί δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο Κυπριακό. «Τουναντίον με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και παρά τις ειλικρινείς προθέσεις  του Προέδρου Αναστασιάδη επιχειρείται η πλήρης ανατροπή όλων των θετικών παραμέτρων που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και επί των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ελλάδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με στοχευμένη διπλωματική δραστηριότητα δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο συμμαχιών με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, σημαντικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει και η Κύπρος και ταυτόχρονα θωρακίζεται με αλματώδη αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας. Με νέα αεροσκάφη, με νέας τελευταίας τεχνολογίας πολεμικά πλοία». Μέσα, είπε, «που όχι μόνο δεν επιτρέπουν καμία επιβουλή από κάθε επίδοξο αμφισβητία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά δίνουν την δυνατότητα για την καθοριστική παρουσία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Χωρίς αμφιβολία, κορυφαία στιγμή σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε η συμφωνία με τη Γαλλία, η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν που επικύρωσε η Ελληνική Βουλή», είπε. Συμφωνία, πρόσθεσε, «που με τη ρήτρα της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής βάζει πλέον τα πράγματα στην περιοχή μας σε νέα, εντελώς διαφορετική βάση και βάζει ταυτόχρονα τα θεμέλια, για μια νέα κοινή και κυρίως αυτόνομη Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας».  

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «είναι καιρός να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων και η τακτική των εκβιασμών δεν οδηγούν πουθενά και δεν οδηγούν ούτε στην Κύπρο». Γιατί, πρόσθεσε, «κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974, κανείς δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών ή ακόμη και λύσης συνομοσπονδίας ή δήθεν χαλαρής ομοσπονδίας που θα επιτρέπουν στην Άγκυρα να ελέγχει την Κυπριακή Δημοκρατία». Η λύση, σημείωσε, «δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ,  μόνο στο πλαίσιο μιας ΔΔΟ.  Λύση που οπωσδήποτε θα προβλέπει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων αλλά και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων».

Στη δική του ομιλία, ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ είπε ότι σε καμία περίπτωση «δε θα επιτρέψουμε τη διχοτόμηση και θα παλέψουμε με όλο μας το είναι για να πείσουμε τους ισχυρούς της γης για το δίκαιο του αγώνα μας, με στόχο την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο μας. Ένα μέλλον όπου οι μόνιμοι πολίτες αυτού του κράτους θα μπορούν επιτέλους να συμβιώσουν και πάλι αρμονικά και η διακίνηση και η εγκατάσταση θα είναι ξανά ελεύθερη σε αυτή την μικρή πατρίδα που για 47 χρόνια παραμένει μοιρασμένη. Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αναμένουμε καρτερικά να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Απαιτούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πιέσεις προς την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, για να προσέλθει στις συνομιλίες με καλές προσπάθειες και διάθεση για να βρεθεί μια δίκαιη και η βιώσιμη λύση", είπε ο Δήμαρχος Μόρφου, σημειώνοντας ότι αν δεν πείσουμε για τα δίκαια μας και τη σταθερότητα των απόψεων μας τη διεθνή κοινότητα, "αν δεν τους αποδείξουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι και προς το δικό τους συμφέρον, τότε δυστυχώς θα ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ και θα επαναλαμβανόμαστε. Κάθε χρόνο και λιγότεροι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηαβραάμ είπε ότι «αυτό, όμως, που πραγματικά μας πληγώνει είναι η απουσία προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι "αυτό είναι μόνο που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να αντέχουμε. Να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Αυτή την προοπτική είναι που ζητούμε από την Κυβέρνηση μας: να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να τη διατηρήσει με κάθε τρόπο ζωντανή. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε εμείς οι Μορφίτες, οι Βαρωσιώτες, οι Κερυνιώτες και ο κάθε πρόσφυγας θα παραμείνουμε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επιστροφή όσα χρόνια και αν περάσουν. 47 χρόνια είναι πάρα-πάρα πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά για να μας λυγίσουν. Η αγάπη μας για την Μόρφου είναι πιο δυνατή», ανέφερε.

Καταλήγοντας και με δάκρυα στα μάτια, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε ότι «πρέπει επιτέλους να πάμε έσσω μας και ας πέσουμε να πεθάνουμε».

 Εκ μέρους της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας ο Λευτέρης Αντωνίου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «ας είναι και τώρα να αντιδράσει επιτέλους κι ας ξυπνήσει από το λήθαργο αποκαθιστώντας έτσι την αδικία που υφιστάμεθα για σχεδόν μισό αιώνα». Το Κυπριακό, σημείωσε, «είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής», ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Τοποθετήθηκε υπέρ της ΔΔΟ.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου ανέφερε απευθυνόμενος στους Μορφίτες ότι «πορευόμαστε σήμερα μαζί σας για την λύση του προβλήματος της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας και οραματιζόμαστε μαζί σας μια κοινή πατρίδα που θα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών και εγγονιών μας».  

Μετά τους χαιρετισμούς, έγινε πορεία προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη και πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Επιδόθηκε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών. Στο οδόφραγμα η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου τραγούδησε αγωνιστικά τραγούδια υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Έφης Ιωαννίδου.

Ψήφισμα προς ΟΗΕ

Στο ψήφισμα, ο Δήμος Μόρφου, οι κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Η Τουρκία, σημειώνουν, με πλήρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της με απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, όπως αυτές στην πόλη της Αμμοχώστου που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν το στόχο της για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού, ενώ παράλληλα αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

Ζητούν την επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καλούν τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα που θα αναγκάζουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα θα δημιουργούνται συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών, που θα οδηγούν σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη